Benzersiz büyüme sürpriz olmaz

Bulgurlu'nun görevini Durak’a devrettiği genel kurulda Mustafa Koç 2011 yılına ilişkin ümitli konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, yeterli dış kaynak enjeksiyonu ve AB sürecinde reformların devamlılığının sağlanması durumunda Türkiye'nin 2011 ve sonrasında benzersiz bir büyüme örneği göstermesinin sürpriz olmayacağını söyledi.

Koç, "Kısa vadede ekonomik, sosyal ve politik risklerin iyi yönetilmesi durumunda Türkiye'nin orta ve uzun vadeli potansiyeli çok daha güçlü olur" mesajını verdi. Koç Holding'de 3 yıldır CEO olarak görev yapan Bülent Bulgurlu yerini Turgay Durak'a bıraktı.

Mustafa Koç, Holding'in 46. Olağan Genel Kurulu'nda yayınladığı mesajda yeni bir dünyanın oluştuğunu belirterek,  "2008 yılının ikinci yarısından itibaren bütün ülke ekonomilerini etkisi altına alan küresel kriz, aynı zamanda yeni bir dünyanın da habercisi oldu" dedi. Önümüzdeki yıllara dünyaya yeni bir jeopolitik düzenin egemen olacağını, ekonomik gücün merkezinin doğuya doğru kayacağını kaydeden Koç, "Değişim çoğu zaman sancılı süreçleri beraberinde getirir. Küresel krizi ve krizden çıkış sürecini de bu durumun bir ifadesi olarak görmek mümkün" diye konuştu. 

Türkiye'nin 2009 yılında yüzde 5 küçülmesine rağmen olumlu gelişmenin bankaların ayakta kalması ve krizin konusunda deneyimli yöneticilerin hızla alternatif pazarlar geliştirmesi olduğunu söyleyen Koç, "Bu olumlu faktörlerin etkisini 2010 yılında hep beraber göreceğiz. Yüzde 4'lük büyümenin beklendiği 2010 yılında alternatif pazarların daha etkin çalışması, batı ekonomilerindeki küçük kıpırdanmalar, iç pazarın nispeten daha hareketli olması, bankacılık sisteminin kredi vermeye hazır olması Türkiye ekonomisin olumlu şekilde etkileyecek" dedi.

Türk şirketleri başarıyla çıktı

Küresel rekabete rağmen zor koşullar altında çalışma deneyimi olan Türk şirketlerinin bu sınavdan başarıyla çıkacağını düşündüklerini belirten Koç, "2009 yılı finansal sonuçları bunun önemli bir göstergesi oldu. Kısa vadede ekonomik, sosyal ve politik risklerin iyi yönetilmesi durumunda Türkiye'nin orda ve uzun vadeli potansiyelinin çok daha güçlü olduğunu da söylemek mümkün" dedi.

Uluslar arası dinamiklerin Türkiye'yi ve Türk şirketlerini uzun dönemli yatırım partneri olarak öne çıkarttığını, hem batı hem de doğu ile uyumlu çalışabilme yeteneğinin Türk şirketlerini benzersiz bir konuma yükselttiğini kaydeden Koç şöyle devam etti: "Yeterli dış kaynak enjeksiyonu ve AB sürecinde reformların devamlılığı sağlanırsa, Türkiye'nin 2011 ve sonrasında benzersiz bir büyüme örneği göstermesi sürpriz olmayacaktır."  Mustafa Koç Genel Kurul'da CEO görevini bırakan Bulgurlu'ya 'teşekkür' ederken, Turgay Durak'a da 'iyi şanslar' diledi.

Koç Holding’in konsolide cirosu daralan ihracat pazarları ve petrol fiyatlarındaki gerileme nedeniyle 2008 yılına göre yüzde 19 azalarak, 44.8 milyar TL oldu. Cirodaki azalmaya karşın faaliyet karı (2008 yılı iştirak satış kazançları hariç) yüzde 3 artarak, 3.5 milyar TL’ye ulaştı. Konsolide net dönem karı 1.4 milyar TL olarak gerçekleşti. Toplam varlıkları yüzde 2 artarak, 66.4 milyar TL’ye ulaşan holding, 2009’da 1 milyar 444 milyon TL’lik yatırım yaptı.

Toplam yatırımlardan en çok payı enerji sektörü aldı. Holding, enerji alanında rafineri modernizasyonu, spekt iyileştirme, çevre ve istasyon yatırımları yaparken, otomotiv ve dayanıklı tüketim sektörlerinde de yeni ürün yatırımları gerçekleştirdi. Holding şirketlerinin uluslararası pazarlarda gerçekleştirdiği kombine satışlarının tutarı da 9.2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Holding’in uluslarası gelirleri de Avrupa otomotiv ve dayanıklı tüketim pazarları ve petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle 2008’e göre yüzde 38 azaldı. Genel Kurul’da hisse başına 0.1284 TL temettü dağıtılması da kararlaştırıldı.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir