Benzin tüketimi azaldı, LPG tüketimi arttı

Düşük ÖTV nedeniyle fiyat avantajına sahip olan LPG otogazda tüketim artışı sürüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – Petrol Sanayi Derneği 2011 Yılı Ocak-Mart Dönemi sektör raporunu yayımladı. Düşük ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) uygulamaları nedeniyle fiyat avantajına sahip olan LPG otogazda tüketim artarken, daha yüksek vergi uygulamalarına maruz kalan benzinde ise tüketim geriledi.

Motorin tüketimi 2011 yılının ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6.1 artarak 3.4 milyon metreküp olarak gerçekleşti. Toplam benzin tüketimi 2011 yılı ilk çeyreğinde yüzde 6 oranında azalarak yaklaşık 550 bin metreküp oldu.

Otogaz LPG tüketiminin yüzde 3.1 oranında artarak 550 bin ton olduğu yılın ilk çeyreğinde toplam LPG tüketiminin ise yüzde 1.6 oranında arttığı hesaplandı.

Böylece yılın ilk çeyreğinde benzin, motorin ve LPG Otogaz toplamından oluşan otomotiv yakıtları toplam tüketimi 2011 yılının ilk çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.2 artarak 3.9 milyon ton olarak gerçekleşti.

Dolaylı vergi 9.3 milyar liraya ulaştı

2011 yılı Ocak Mart döneminde akaryakıt tüketiminden sağlanan dolaylı vergiler geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 10 artarak 8 milyar TL

ye ulaştı. Bu dönemde LPG tüketiminden elde edilen dolaylı vergiler ise yüzde 3 oranında artarak 1.5 milyar TL'ye yükseldi. Böylece akaryakıt ve LPG sektörlerinden sağlanan dolaylı vergi gelirleri bir önceki yıla göre yüzde 8 artarak 9.3 milyar TL'ye ulaştı.

10 numara yağ sorunu sürüyor

2011 yılının ilk çeyreğinde 10 numara yağ ve kayıt dışı akaryakıt sorunu devam etti. Türkiye'nin bu alandaki vergi kaybı sorunun devam ettiği yaklaşık iki yıllık süreçte 2 milyar TL düzeyini aştı.

PETDER'in raporunda, bayilere karlarından fedakarlık yapma çağrısında bulunan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e de “vergisiz akaryakıt fiyatlarındaki artışın dünya piyasalarındaki artışın altında gerçekleştiği” yönünde bir cevap geldi.

Raporda, akaryakıt bayilerinin 2011 yılının ilk üç aylık döneminde Türkiye'deki vergisiz akaryakıt fiyatlarındaki artışının dünya piyasalarındaki artışın altında gerçekleştiği vurgulanarak, Türkiye'deki pompa fiyatlarının Akdeniz ülkeleri ortalaması ile uyumlu seyrettiğinin altı çizildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir