Besteci Nevit Kodallı, son yolculuğuna uğurlandı

Devlet Sanatçısı Kodallı'nın cenazesi, öğleyin kılınan cenaze namazının ardından Mersin Şehir Mezarlığı'nda toprağa verildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

MERSİN - Mersin'in Erdemli ilçesinde önceki gün geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden besteci ve kompozitör Nevit Kodallı (85), son yolculuğuna uğurlandı.

Devlet Sanatçısı Kodallı'nın cenazesi, bekletildiği Özel IMC Hastanesi'nden alınarak cenaze aracı ile Mersin Kültür Merkezi'ne getirildi.

Kodallı'nın eşi Olcay ile oğulları, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesinde öğretim görevlisi Prof. Dr. Nihat Kodallı ve İstanbul Opera ve Balesi Şefi Murat Kodallı, salonda taziyeleri kabul etti.

Burada düzenlenen tören bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı.

Kodallı'nın öz geçmişinin okunduğu törende, sanatçının daha önce Mersinlilere yönelik yaptığı konuşma sinevizyon eşliğinde salondakilere izletildi.

Kodallı'nın oğullarından Nihat Kodallı, törende yaptığı konuşmada, "Onun yaratıcılığını ve hayatını devam ettirmesi, geliştirmesi ve daha mutlu olması için yardımcı olan başta Polifonik Korolar Derneği olmak üzere İçel Sanat Kulübü'ne, akrabalarımız ve dostlarımıza onun adına teşekkür ediyorum. Babam lafı ne eksik, ne de fazla söyleyen insandı. Böyle durumda da söyleyeceği tek şey 'hakkınızı helal' edin olacaktı. Bizi kucaklayan ve destekleyen Mersinimize teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

Polis mangası eşliğinde cenaze aracına konularak Müftü Camine götürülen Kodallı'nın cenazesi, öğleyin kılınan cenaze namazının ardından Mersin Şehir Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Nevit Kodallı

1924 yılında Mersin'de dünyaya gelen besteci ve kompozitör Kodallı, 1939 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı Kompozisyon Bölümünü kazandı.

Ankara'da ismi Türkiye sınırlarını aşan Necil Kazım Akses, Ferhunde Erkin, Ernst Preatorius ve Hasan Ferit Alnar gibi çok sayıda kişiden farklı branşlarda eğitimler alan Kodallı, 1948'de devlet bursuyla Fransa'ya gönderildi. Paris'te Ecole Normale'de kompozisyon ve orkestra şefliği öğrencisi olarak çalışan besteci, burada aldığı özel derslerle de kendisini geliştirdi.

Türkiye'ye 1953'de yeniden dönen Kodallı, aynı yıl Ankara Devlet Konservatuvarında kompozisyon öğretmenliğine başladı. Ankara Devlet Opera ve Balesi'nde orkestra şefliği ve yönetmenlik, Ankara Konservatuvarının müzik ve müzikoloji bölümü başkanlığı yapan Kodallı, bir dönem ise Kültür Bakanlığında "bakan danışmanı" olarak görev aldı.

Yükseköğrenim Kurulunca 1986'da "profesörlük" unvanı verilen Kodallı, emekli olduktan sonra doğduğu kent olan Mersin'e yerleşti. Bu sürede Çukurova Devlet Konservatuvarında derslere girerek, kentin değişik noktalarındaki sanat ve kültür faaliyetlerinin organizasyonunda aktif olarak yer alan Kodallı, sanat yaşamı süresince çok sayıda esere hayat vererek, Anadolu Üniversitesi ile Cumhuriyet Üniversitesi'nden 2 fahri doktora unvanı elde etti.

Kodallı, 1 Eylülde Erdemli ilçesi Limonlu beldesindeki ODTÜ Erdemli Deniz Bilimleri Enstitüsüne ait plajda denize girmek isterken aniden fenalaşmış, hastaneye götürülürken yaşamını yitirmişti.