Beyaz eşya pazarı daraldı

Geçen yıla göre buzdolabı satışları yüzde 3.3, bulaşık makinası satışları da yüzde 3.8 düştü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve fırın ürün gruplarından oluşan büyük beyaz eşya sektörü, Ocak-Haziran 2010 döneminde önceki yıla göre adet bazında yüzde 1 küçüldü.

GFK Türkiye Araştırma Şirketinin sektör araştırmasına göre, sektörün adet bazında yüzde 31,7'sini oluşturan buzdolaplarında satışlar, geçen yıla göre yüzde 3,3 düşerken, sektörün yüzde 30'unu oluşturan çamaşır makinelerinin satışlarında ise yüzde 1,3 artış gözlendi. Yüzde 24'lük payla talep açısından sektör üçüncüsü olan bulaşık makinelerinin satışları ise geçen yıla göre yüzde 3,8 düştü. Ankastre ürünlere olan talebin artmasının etkisiyle yüzde 14,3'lük paya sahip olan fırınların satışları yüzde 4,3 arttı.

Bu yılın Ocak-Mart döneminde Büyük Beyaz Eşya Sektörü satışları geçen yıla göre yüzde 16,2 artarken, vergi indirimlerinin etkili olduğu Nisan-Haziran 2009 dönemine göre yüzde 10,1 geriledi. Benzer şekilde Ocak-Mart döneminde geçen yıla göre sektörde cirolar artarken, Nisan-Haziran döneminde cirolar düştü.

Fiyatlar fırında düştü

TL bazındaki ortalama fiyatlar Ocak-Haziran 2010 döneminde geçen yıla göre yüzde 3,7 artış gösterdi. Araştırmaya göre, artışın nedeni ürünlere yapılan zamlar olduğu kadar tüketicilerin yüksek fiyatlı gelişmiş modelleri tercih etmelerinden de kaynaklandı.

En büyük fiyat artışı yüzde 6,1 ile çamaşır makinelerinde oldu. Artışın en büyük nedeni tüketicilerin daha pahalı olan yüksek kapasiteli (devir ve kg.) modelleri tercih etmelerinden kaynaklandı. İkinci sırayı yüzde 4,6'lık fiyat artışıyla buzdolapları alırken, bulaşık makineleri yüzde 2,4'lük artışla üçüncü sırada yer aldı. Bulaşık makinelerinde ortalama fiyatın artma nedeni daha pahalı olan 4–6 program sayılı modellerin tercih edilmesi oldu.

Tüketiciler, satın alım aşamasında su ve enerji tasarrufu gibi konuları göz önünde bulundurmaya devam etti. Bu çerçevede 'B' ve hatta 'A' enerji sınıfları, yerlerini 'A ' ve 'A ' enerji sınıflarına bırakmaya başladı. Ocak-Haziran 2010'da 'A' enerji sınıfının adetsel payı 3,5 puanlık düşüşle yüzde 66,2'ye inerken, 'A ' ve 'A ' enerji sınıflarının adetsel payları toplamda 4,3 puanlık artışla yüzde yüzde 18,1'e çıktı.

'A ' ve 'A ' enerji sınıfları yüzde 48,8 ile en yüksek paya çamaşır makinelerinde ulaştı. Bu da hanelerin en sık kullanılan ürünlerinden olan çamaşır makinelerinde tercihin tasarruftan yana olduğunu gösterdi. 'A' enerji sınıfı ise yüzde 86,3 ile en yüksek paya bulaşık makinelerinde sahip. Buzdolaplarında 'A ' enerji sınıfının adetsel payı Ocak-Haziran 2010;da 8,1 puanlık artışla yüzde 9,5'e yükseldi. Fırınlarda ise 'B' enerji sınıfının payı daralırken, diğer ürün gruplarının aksine 'A' ve 'C' enerji sınıfları eş zamanlı büyüdü.

Buzdolabı ürün grubunda Ocak-Haziran 2010'da geçen yıla göre ofis tipi, kombi ve 2 kapılı buzluk kısmı üstte nofrost buzdolapları adetsel paylarını artırdılar. Bulaşık makinelerinde 4–6 program sayılı modeller, çamaşır makinelerinde 8 kg, 9 kg, 1000 devir ve 1200 devir modeller paylarını artırdı. Fırınlarda ise ankastre payını artırmaya devam etti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir