Beyaz eşyada ÖTV sıfırlandı

Bakanlar Kurulu, beyaz eşya ve bazı elektrikli ev aletlerinden alınan ÖTV'yi 30 Nisan'a kadar kaldırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dünya Online

Bakanlar Kurulu klima, buzdolabı, çamaşır makinesi, termosifon, elektrikli süpürge ve bazı küçük ev aletlerinden alınan özel tüketim vergisini (ÖTV) 30 Nisan'a kadar sıfırladı.

Aynı şekilde mobilya ürünlerinde KDV oranı ise yüzde 18 yerine yüzde 8 olarak uygulanacak.

Bakanlar Kurulu ayrıca gross tonilatoyu geçmeyen gezinti gemileri, yatlar, kotralar ve teknelerden alınan ÖTV'yi herhangi bir süre sınırlaması olmaksızın sıfırladı.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan konuya ilişkin Bakanlar Kurulu kararına göre, ÖTV kanununa ekli (IV) sayılı listede yer alan ve klima, buzdolapları, derin dondurucular, gazla çalışan su ısıtıcıları, termosifonlar, çamaşır ve çamaşır kurutma makineleri, bulaşık makineleri, elektrik süpürgesi, gıda ve meyve presleri ile elektrikli küçük ev aletlerine uygulanan ÖTV'yi 30 Nisan'a kadar sıfırladı.

Bakanlar Kurulu kararıyla ayrıca, ahşap ve plastik mobilyalar, koltuklar ve büro mobilyalarına uygulanan ÖTV oranı da 30 Nisan'a kadar yüzde 8 olarak tespit edildi.

Ekonomiyi nasıl etkileyecek?

Bakanlar Kurulu'nun açıkladığı bazı ürünlerden Özel Tüketim Vergisi'nin kaldırılması kararının piyasalara etkisini Destek Yatırım Araştırma Uzmanı Kutay Gözgör değerlendirdi. Gözgör, kararın enflasyon ve büyümeye olumlu katkı sağlarken, beyaz eşya sektörü hisselerini de destekleyecek nitelikte olduğunu kaydetti.

Güzgör, şunları söyledi;
"Beyaz eşya üreticilerinin uzun süreden beri beklediği ÖTV indirimi gerçekleşti. Beyaz eşya ürünlerinde ÖTV oranının yüzde 6,7 olarak uygulanıyordu. ÖTV indirimleri enflasyon oranlarını azaltıcı etkide bulanabilecektir. Ancak, uygulamanın geçici olması enflasyon oranında yaşanan iyileşmenin kalıcı olmasına sınırlı katkı sağlayabilir. Aynı zamanda, bu tür uygulamaların hükümetin büyümeyi desteklemek adına maliye politikaları kullanmak için hazır olduğunu gösteriyor. Son büyüme rakamlarına baktığımızda da maliye politikalarının etkisiyle kamu harcamaları kalemi bir önceki çeyreğe göre yaklaşık yüzde 23 artış göstermişti. Bu yüzden Uygulanan ÖTV ve KDV düzenlemeleri enflasyon ve büyümeye olumlu katkı yapmasını bekleyebiliriz. Benzer adımların diğer sektörlerde de gerçekleşmesi önemli olabilecektir. Borsa İstanbul tarafına baktığımızda ise karar beyaz eşya sektörü hisselerini destekleyecek nitelikte olabilir."

Arçelik'ten ÖTV açıklamasıArçelik'ten ÖTV açıklaması

 

Bakan Ağbal: ÖTV ve KDV düzenlemelerinin 1 milyar lira maliyeti olacakBakan Ağbal: ÖTV ve KDV düzenlemelerinin 1 milyar lira maliyeti olacak

Konutta KDV düzenlemesiKonutta KDV düzenlemesi

Borsa güne hafif düşüşle başladıBeyaz eşya şirketleri borsada ayrıştı

 

Bu konularda ilginizi çekebilir