Biberin ateşi yükseliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

KAHRAMANMARAŞ'TAN / Ali ESKALEN

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) tarafından 2002 yılında Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alınan, dondurması kadar ünlü olan 'Maraş biberi'nin tanıtılması için 2009 yılında yine KMTSO'nun çalışmasıyla kurulan "Biber Tanıtım Grubu" tarafından bir hareket başlatılmıştı. Maraş biberini tüm Türkiye'ye ve dünyaya tanıtmak ve insanlara, gerçek biberin tadını öğretmek; ürünün marka kimliğini estetik, özgün ve tüketici tercihlerine paralel olarak oluşturarak, hedef kitlede marka bilinirliği yaratmak; bu değeri üründe katma değere dönüştürmek ve proje kapsamındaki işletmelerin verimlilik ve karlılığını en üst seviyeye çekmek; sağlıksız şartlarda üretilen biberler yerine, hijyenik ortamda ve Türk Gıda Kodeksi'ne uygun üretilen biberin tanıtımını yapmaktı amaç.

-Biberin Ateşi Yükseliyor...

-Gerçek Maraş Biberi Ne Mi Yapar?

-Kalite Kontrol Altında...

gibi sloganlarla yola çıkan Tanıtım Grubu, dur durak bilmeden çalışmalarını sürdürüyor. Çeşitli fuarlara katılarak, bire bir tanıtım yapan grup, bunun yanı sıra Maraş biberini üretimden tüketime kadar kontrol altında tutmaya çalışılmasını istiyor. Yani bir anlamda Kahramanmaraşlı yıllardır ihmal ettiği değerlerine sahip çıkmaya başlıyor.

Tüm bu çalışmaların amacı; Maraş biberinin üretiminin ve pazarlamasının dünya standartlarında yapılması... Tüm bunların gerçekleşebilmesi içinse Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası'nın yaptığı çalışmalar kendi başına yeterli değil. Tüm kurumların ve şehrin bu olaya sahip çıkması gerekiyor. Mesela, üretim ve satış aşamasında biberi denetlemek, Tarım İl Müdürlüğü'ne düşüyor. Tarım İl Müdürlüğü'nün gıda denetimlerinde bir yol belirlemesi ve bu yol doğrultusunda çalışmalar yapması gerekiyor. Gıda denetimi yapan kurum, kayıtlı çalışan, yani adresi belli, yeri belli olan firmaları denetlemeye devam ediyor. Bu denetlemeleri yaparken, gözden kaçırdığı ise, merdiven altı diye tabir edilen yerlerdir. Yani kayıt dışı çalışanları denetlemesi ve bunların kayıt altına alınmasını sağlaması ve bununla mücadele etmesi gerekmektedir. Kısacası rutin denetimlerin yanı sıra kayıt dışı çalışanları bulmak da bu kurumun görevidir. Bunun için de çarşıda-pazarda, açıkta satılan biberleri kontrol etmesi bana göre yeterli olacaktır.

Kahramanmaraş Tarım İl Müdürlüğü'nün üretim yapılan yerlerin yanı sıra, bu biberlerin tüketiciye ulaştığı perakende satış yapılan yerlerini de denetlemesi gerekir diye düşünüyorum. Fakat bu ihmal ediliyor. Çünkü hala açıkta satılan biberler var. Kimin, nerede, ne şartlarda ürettiği belli olmayan biberler hala sokaklarda satılarak, insan sağlığını tehdit etmeye devam ediyor. Korsan üreticilerle mücadele etmek için kurumların üzerlerine düşen görevi yapmaları gerekiyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir