BİFO & Fazıl Say Festivali başlıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 


İSTANBUL - Borusan Kültür Sanat'ın ilk kez 2010 yılında gerçekleştirdiği Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO) & Fazıl Say Festivali'nin ikincisi 14-16 Aralık 2012 tarihleri arasında Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilecek.
BİFO'nun yazılı açıklamasına göre, BİFO & Fazıl Say Festivali'nin ilk konseri 14 Aralık'ta Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşliğinde gerçekleşecek. 15 Aralık'taki konserde Fazıl Say'a Borusan Quartet, Borusan Tahta Nefesliler Beşlisi ve sopranolar Dilruba Bilgi, Sanem Demircioğlu ve Nihan İnan eşlik edecek. 16 Aralık'ta, etkinliğin son konserinde Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası Fazıl Say'la sahnede olacak.

BİFO Onursal Şefi Gürer Aykal'ın yöneteceği 14 Aralık Cuma akşamı yapılacak konserin ilk bölümünde, Fazıl Say'ın dünya prömiyerini BİFO ile Almanya'nın Mannheim kentinde yaptığı "Hezarfen" adlı ney konçertosunun Türkiye prömiyeri gerçekleştirilecek. İkinci bölümde Say'ın günümüz Ortadoğu'sunu ve tarih boyunca Mezopotamya kültürünü anlattığı "Mezopotamya" adlı senfonisi seslendirilecek. Konserde BİFO ve Fazıl Say'a Burcu Karadağ (ney), Aykut Köselerli (vurmalı çalgılar), Carolina Eyck (theremin), Çağatay Akyol (blokflüt) ve Bülent Evcil (bas flüt) eşlik edecek.
Say'ın piyano ve viyolonsel sonatı "Dört Şehir"in Türkiye'de ilk defa seslendirileceği 15 Aralık Cumartesi akşamı düzenlenecek konserde, sanatçının oda müziği yapıtlarına da yer verilecek. Say'ın "Boşanma" adlı dörtlüsünü Borusan Quartet, nefesli sazlar beşlisi için yazdığı "Alevi Dedeler Rakı Masasında"yı Borusan Tahta Nefesliler Beşlisi Fazıl Say ile seslendirecek.
Behçet Aysan, Metin Altıok ve Aziz Nesin'in şiirlerinin seslendirileceği, Say'ın piyano ve soprano için yazdığı "Ses"te ise sopranolar Dilruba Bilgi, Sanem Demircioğlu, Nihan İnan ve Aykut Köselerli (vurmalı çalgılar) Fazıl Say'a eşlik edecek.

BİFO'nun Fazıl Say'la sahne alacağı festivalin son konserini yine Gürer Aykal yönetecek. Konserin ilk bölümünde Schumann'ın La Minör Piyano Konçertosu, ardından Say'ın 24 yaşındayken Berlin'de bestelediği konçertosu "İpekyolu" seslendirilecek.
İkinci bölümde ise Say'ın "Panther" ve "Universe" adlı eserlerinin Türkiye prömiyeri gerçekleştirilecek. "Panther", Dortmund Konser Salonu'nun 10. yılı onuruna sipariş edildi ve Say bu yapıtı Rainer Maria Rilke'nin "Der Panther" adlı şiiri üzerine besteledi.
Fazıl Say'ın üçüncü senfonisi olan "Universe", ilk kez Ekim ayında Avusturya'nın Salzburg kentinde seslendirildi. Yapıt, "Evrenin Genişlemesi", "Venüs", "Jüpiter'de Fırtına", "Dünya Benzeri Gezegen Gliese 581 g", "Supernova" ve "Karanlık Madde" bölümlerinden oluşuyor. Say, bu yapıtıyla, daha önce orkestralarda hemen hemen hiç kullanılmayan theremin, daxophoneve vibratone gibi birçok yeni enstrüman ile klasik orkestra anlayışına yeni bir bakış açısı getiriyor.
BİFO & Fazıl Say Festivali bilet fiyatları, birinci kategori 200 lira, ikinci kategori 150 lira, üçüncü kategori 100 lira ve dördüncü kategori 50 lira olarak belirlendi. Festival biletleri BİLETİX Perakende Satış Noktaları ve BİLETİX Çağrı Merkezi'nden temin edilebiliyor.

"Artık müzik dili olarak bir uyum bulduk"

Fazıl Say, BİFO & Fazıl Say Festivali'ne ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:
"Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ile kurulduğu günden bu yana heyecan verici birlikteliğimiz devam ediyor. Orkestra ile Gürer Aykal yönetiminde pek çok konser gerçekleştirdik. Pek çok eserim Türkiye'de ilk kez seslendirildi. Türkiye turneleri, Avrupa turneleri gerçekleştirdik beraber. Artık müzik dili olarak bir uyum bulduk. Beraber büyümenin, yükselmenin ve genişlemenin uyumu, müzik içindeki güzelliğidir ulaşmaya çalıştığımız. Her iki yılda bir BİFO & Fazıl Say Festivali'ni düzenliyoruz. Bu festivallerde orkestra benim yeni eserlerimi yorumluyor. Beraber çalışıyoruz. Uzun provalardan sonra konserler veriyoruz. CD kayıtları yapıyoruz. Bu yılki festival programımızda 'Mezopotamya' ve 'Universe' adlı senfoniler, 'Hezarfen' Ney Konçertosu ve 'İpekyolu' Piyano Konçertosu var. Ayrıca, orkestra elemanlarından oluşan gruplar ile de oda müziği konserleri var. Yaylı sazlar dörtlüsü için Boşanma (Borusan Quartet ile), nefesli sazlar beşlisi için 'Alevi Dedeler Rakı Masasında', lirik soprano ve orkestra için yazılan 'Der Panther', çello ve piyano sonatı '4 Şehir' bunlardan bazıları."