Bilardonun gelişimine vergi engeli

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Şinasi KARTAL / Türkiye Bilardo Federasyonu Erzincan Temsilcisi

 

Bilardo sporuna eğlence diyerek önünü kesen Sayın Maliye Bakanlığı belediyelere gelir temin ederken bilardo spor okullarının ve bilardo spor salonlarının da ağır eğlence vergisinin altından kalkamayarak bir bir kapanmasına neden olmuştur. Bunu yaparken de yasaları hiçe saymıştır.

Bilardo Federasyonu 1993 yılında kurularak Resmi Gazete'de yayınlanarak Türk sporunda şanlı sayfalarda yerini almıştır, kuruluş tarihinden itibaren hızla yükselerek dünya ve Avrupa şampiyonlukları, dereceleri elde ederek halkımıza keyifli güzel günler yaşatmış yaşatmaya da devam etmektedir. İlk günden buyana Dünya ve Avrupa şampiyonluklarının birkaç ayağı ülkemizde yapılmaktadır.

Bilardo spor olduktan sonra 2005 yılında Sayın İçişleri Bakanımız valiliklere birer genelge göndererek bilardo sporu Türk sporuna hizmet etmektedir eğlence vergisi alınamaz diyerek belediyelerin eğlence vergisi almasını yasaklamıştır. Bunun ardından Maliye Bakanlığı'na da bir görüş soruluyor zamanın eski Bakanı Kemal Unakıtan hiç düşünmeden kanunları hiçe sayarak oda valiliklere birer yazı göndererek belediyelerin bilardo spor okullarından bilardo spor salonlarından eğlence vergisi alınmasını alınmayan yerlerinde tarafına bildirilmesini istiyor.

Belediyelere gelir temin eden eğlence yasası 2464 Sayılı Kanun'da bilardo eğlence salonlarından eğlence vergisi alınır diyor buraya kadar bir diyeceğimiz yok bundan sonrası ben yaptım oldu mantığıyla yapılmış kanunun yazılı metninde bilardo spor okullarından bilardo spor salonlarından eğlence vergisi alınır diye yazılı bir metin yok o halde sayın maliye eski bakanı neye dayanarak bilardonun da spor olduğunu bilerek bu sporun önünün kapanmasına bu kadar çaba harcadı Sayın Bakanın bu gayretleri boşa gitmedi Bilardo spor okulları bilardo spor salonları bir bir kapanıyor.

Şu anda görev başında bulunan Maliye Bakanımızdan isteğimiz geçmişte yapılan hatalardan vazgeçilerek geçmişi de kapsayacak bir şekilde eski maliye bakanının genelgesini geri çekmesi geçersiz saymasını bekliyoruz Türk sporuna verdikleri zararı bir nebzede olsa tamir etmiş olurlar.

Belediyelerin görevi yaşam alanlarını sosyal kültürel sportif ve spor alanlarının önünü açarak halka daha yaşanır bir ortam sağlaması gerekmez mi? Halka hizmet sportif faaliyetlerin önünü kesmekse bir diyeceğimiz yok Halkımızın sağ duyusuna şikayet ediyoruz kanunlarında hepimiz için olduğunu hatırlatırım saygılarımla.