Bilecik, 'marka şehir' olmak için madenlerine ve tarihine sarılacak

Zengin mermer yatakları ile dünyada adından bahsettiren Bilecik, seramik üretimi potansili, tarihi ve doğal güzelliklerini de yanına alarak markalaşmak istiyor. Kent, bu anlamda ilk adımı belediyenin organize ettiği bir panel ile attı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

%25
 
Bilecik'in Türkiye 
seramik 
üretimindeki payı 
 
%40
 
Kentin seramik
ihracatındaki
payı 
 
6
 
Kentte
bulunan 
OSB sayısı 
 
Abdullah SÖNMEZ
Tuncay ÇANKAYA
 
BİLECİK - Bilecik, marka kent olmak için kollarını sıvadı. Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk yerleşim merkezlerinden Söğüt ve Domaniç'i bünyesinde barındırması ile tarihi zenginliğe sahip olan, Bilecik Beji ile mermer sektöründe dünya çapında önemli bir yer edinen ve ihraç ettiği seramik ürünlerle Türkiye'de önemli payı olan Bilecik, organize sanayi bölgeleri ile de dikkat çekiyor. Sakarya sınırındaki tarımsal arazi zenginliği de olan kentin potansiyelini ayağa kaldırmak için Bilecik Belediyesi tarafından "Marka Değerleri ile Bilecik" paneli düzenlendi. Panelin moderatörlüğünü DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ yaptı. 
Toplantıda konuşan Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Hakkı Aynur, Bilecik'in dünya çapında bir marka olabilmesi için umutsuzluğa kapılmadan çalışmak zorunda olduklarını söyledi. Markalaşmada kent merkezini öne çıkarmanın önemine işaret eden Aynur, ilin yüzde 47'sinin orman alanı olduğunu ve uluslararası turizm hareketlerinde doğal güzelliklerin çok önemli yer aldığını vurguladı. Aynur,  şu bilgileri verdi: "Çok geniş ırmaklarımız ve kanyonlarımız var. Bunlarla dünyada gelişen doğa turizminden pay alma şansımız var. Sakarya boyu bölgesinde 150 kotlarında tarım alanlarımız var. Bu alanlarda çeşitli tarım ürünlerini alarak yakın çevremize pazarlama imkanımız var."
Hızlı trenin bitirilmesini de önemsediklerini anlatan Aynur, "Bilecik küçük ama şanslı bir kent. Bu şanslardan biri de OSB'leri. Burada çalışan sanayicilerimizin ilimize çok önemli katkıları vardır. Şanslı olduğumuz diğer bir konu zengin maden ve mermer yatakları. İl yüzeyinin yarısı mermer sahaları ile kaplı. Bej mermerlerimiz, dünya pazarında tanınmış durumda ve ciddi bir marka haline gelmiştir. Ciddi bir seramik hammadde potansiyelimiz var. Bunun yanında, cam, gaz beton ve çimento yataklarımız oldukça iddialı. Türkiye seramik üretiminin yaklaşık yüzde 25'i, ihracatın da yüzde 40'ı ilimizde yapılıyor. Bunun bize yansımamasın nedeni, firmaların merkezlerinin burada olmaması" açıklamalarını yaptı. 
 
Subaşı: İhtisas OSB oluşturulmalı 
 
Bilecik Sanayi ve İş Adamları Derneği (BİSİAD) Başkanı Yusuf Subaşı ise, Bilecik'in marka değerinin yükseltilebilmesi için bölgenin potansiyellerinin yörenin oluşumlarına uygun olması gerektiğini söyledi. 
Bilecik'te OSB'lerin kurulmasının şans olduğunu anlatan Subaşı: "Ancak 6 OSB'den birini bile ihtisas sanayi bölgesi olarak oluşturamadık. Bundan sonra yapılacak bölgelerin ihtisas OSB olması gerekir" açıklamalarını yaptı. 
 
Kayhan: Turizm için altyapının tamamlanması şart
 
Bilecik Vali Yardımcısı Hasan Kayhan da, sürdürülebilir turizm yaklaşımının benimsenerek, istihdamın artırılması ve bölgesel gelişmede turizmin öncü bir sektör konumuna ulaştırılmasını vizyon olarak ortaya koyduklarını vurgulayarak, "Bilecik'te turizmin gelişmesi için altyapı hizmetlerinin mutlaka tamamlanması gerekiyor. Zengin kültürel ve doğal değerlerimiz markalaştırılarak, turistler için bir çekim noktası haline getirilmesi önem arz ediyor" dedi. 
 
Kaya: Kümelenme faaliyetleri 3 ili kapsıyor
Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Bayram Kaya da,  ilinin sanayi karakteristiğinde, doğal taş sektörünün başı çektiğini ve bunun Bilecik'teki markalaşmayla ciddi bir uyumluluk gösterdiğini vurguladı. Bilecik'in devlet yatırımlarından faydalanacak 3. Bölgede yer aldığını anlatan Kaya, "Kümelenme faaliyetlerimiz 3 ili kapsıyor. Eskişehir-Kütahya-Bilecik Seramik Kümelenmesi içinde yer alıyoruz. Bu alanda önemli destekler sağlanıyor " şeklinde konuştu. 
 
Yağcı: Önce hedef belirlenmeli
 
[PAGE]
 
 
Yağcı: Önce hedef belirlenmeli
 
Toplantıyı düzenlenen Bilecik Belediyesi'nin Başkanı Selim Yağcı ise, kentin tarihi, turistik, kültürel değerler başta olmak üzere kendine ait özelliklerini kullanarak dünyada hak ettiği yere ulaşamadığını söyledi. Yağcı, marka oluşturarak, bu markalarla birlikte şehri bütünüyle tanıtmanın çok önemli olduğunu vurguladı. Yaşanabilir marka şehir olmak için belediyelerin imar çalışmalarının önemli olduğuna işaret eden Yağcı, kente yapılacak en önemli yatırım alanlarının sosyal, kültürel, turizm ve tanıtım olduğunu söyledi. Başkan Selim Yağcı, tanıtım için marka değerleri oluşturmanın önemli olduğunu, yapılacak işler için bir hedef belirleyip, bu hedefe yönelik olarak hareket etmek gerektiğini söyledi.
 
Mansfield: Bölge tarım alanında öne çıkmalı
 
Mısır İş Konseyi Başkanı ve TOBB Kadın Girişimcileri Bilecik İl Başkanı Zuhal Mansfield de 'marka' çalışmasının önemli olduğunu, ilk önce üniversite, yerel yöneticiler ve sanayicilerin bir araya gelerek şehrin hangi konuda marka olması gerektiğine ilişkin karar vermesini önerdi. Bilecik bölgesinin dokunulmamış, bozulmamış çok güzel toprakları bulunduğunu, bu nedenle bölgenin tarım alanında öne çıkması gerektiğine inandığını ifade eden Mansfield, toprak analizi yapılarak ve yurtdışı anlaşmalı tarım yapılabileceğini söyledi.
 
Bölükbaşı: 20 milyon destek için son başvuru Mart'ta
 
Bilecik Yatırım Destek Ofisi (BEBKA) Koordinatörü Adem Bölükbaşı da, ofisin 2012 yılı mali destek programı kapsamında toplam bütçesinin 20 milyon lira olduğunu, son başvuru tarihi 20 Mart 2013 olan programa, kamu kurum ve kuruluşlarının, yerel yönetimlerin, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının, OSB müdürlüklerinin, kar amacı gütmeyen sivil toplum kuruluşlarının, birlik ve kooperatiflerin, üniversitelerin ve küçük sanayi şirketlerinin başvurabileceğini belirtti.