Bilecik başka kentlerde işçi arıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BİLECİK'TEN / Tuncay ÇANKAYA

bilecik@dunya.com

Gündemde yine ekonomi var. Köyde, ilçede şehirde, öğrenciler arasında, öğretmenler arasında, esnafın yâda sanayinin arasında gündem sadece ekonomi. En çok sorulan soru ise "Ekonomi nasıl gidiyor ?" Köyde yaşayan insanlar dahi doların yâ da euro'nun ne kadar olduğu veya borsanın durumu ile yakından iştigal. Altın konusunda zaten bazıları ihtisas dahi yapacak. Yani bugün ekonomiyi sadece ekonomistler değil toplumun tüm kesimleri takip ediyor.

Bilecik'te ise "Ekonomi nasıl gidiyor" sorusuna bugünlerde verdiğim cevap; "Fabrikalar işçi arıyor ama bulamıyor". Evet, gerçekten Bilecik'te durum böyle. Bir zamanlar asgari ücret ve yemek veren fabrikaların önünde başvuru kuyruğu olurken, bugün fabrikalar işçi bulamamanın sıkıntısını yaşıyor. Artık işçi karaborsası oluşacak desem yalan olmaz. Bilecik'te işçi bulamayan fabrikalar artık Eskişehir ya da Bursa'dan işçi getirmeye başlıyor. Kalifiye elemanları zaten Türkiye'nin dört bir yanından getirmek zorunda kalıyorlar. Yani çalışacak işçiler karaborsaya düştüler.

Arap baharı, Avrupa'da ve de Amerika'daki kötü ekonominin aksine Türkiye'de gelişmeler olumlu. Kapanan fabrikalar aksine açılan ve yeni yapılan yatırımları duymak artık sıradan olmaya başladı. Kötü ve karamsar bir tablo çizmek istesem de çizemediğimiz bir noktadayız. Mısır, Tunus, Libya, Irak, İran, İsrail hatta Yunanistan'a dahi üretilen mallar satılıyor. Konuştuğum sanayicilere soruyorum bunun sırrı nedir diye. Verdikleri cevap, "Türkiye'ye güveniyorlar. Mal satın almak için kuyruk dahi oluyorlar. 2011 yılı üretimlerimiz dolu diyoruz" oluyor. Bunları duyunca insanın gururlanmaması imkânsız. Fabrikalar bugün istihdam sayılarını daha da arttırmak istiyorlar ama nedense işçi konusunda sıkıntı yaşıyorlar.

Bilecik'te bulunan zengin mermer ocakları ilin ekonomisine büyük katkı sağlamakta. Özellikle Bilecik merkezde ve çeşitli yolların kesişim noktasında olan Bozüyük ilçesindeki sanayi tesisleri, ilin ekonomik gelişimine büyük katkı sağlıyor. Madencilik açısından zengin kaynaklara sahip olan Bilecik'te seramik ve cam sanayiinde kullanılan kil, kaolin ve feldispat rezervleri çok zengin. Bilecik'te "Bilecik taşı" ismi verilen mermer (kireç taşları) meşhur. Vezirhan ve Kösedere'de çıkarılan pembe ve beyaz somaki mermerler; Hırtılar ve Külümbe köylerinde çıkarılan kırmızı, pembe ve şeftali renkli somaki mermerler ile Söğüt'te çıkarılan siyah benekli beyaz mermerler aranan mermerler. Mermerin nerede ise merkezi olabilecek konumdaki Bilecik'te 600 civarında mermer ocağı var. Ekonomi güzel. Satışlar iyi ve müşteriler sırada bekliyor. Bu esnada rekabet uğruna doğal kaynaklarımızın ucuza satılmasına taraftar olmadığımı da belirtmek istiyorum. Bu konudan tüm mermercilerden tek isteğim birlik ve beraberlik içerisinde olur iseniz daha pahalıya satarak elimizdeki kaynakları da iyi şekilde değerlendirebilirsiniz.