Bilgilendirme toplantılarına 1 ay ara verildi

Tuğgeneral Gürak; haftalık basın bilgilendirme toplantılarına Ağustos ayı başına kadar ara verildiğini bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, haftalık basın bilgilendirme toplantılarına Ağustos ayı başına kadar ara verildiğini bildirdi.

Tuğgeneral Gürak, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'ndaki haftalık basın bilgilendirme toplantısında, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlamak için, bölücü terör örgütü ile mücadelesine kararlılıkla devam ettiğini vurguladı.

TSK'nın, bölücü terör örgütüne yönelik olarak gerçekleştirdiği faaliyetler kapsamında 12 Haziran 2009 tarihinden bugüne kadar 97 iç güvenlik olayı meydana geldiğini ifade eden Tuğgeneral Gürak, bu olaylarda, toplam 52 el yapımı patlayıcı düzeneğinin güvenlik kuvvetleri tarafından etkisiz hale getirilerek olası zayiatın önlendiğini bildirdi.

Dönem içinde 7'si teslim, 3'ü ölü ve 6 yakalama olmak üzere toplam 16 teröristin etkisiz hale getirildiğini belirten Tuğgeneral Gürak, dönem içinde bölücü terör örgütüne yönelik yapılan diğer operasyonlarda; ''1 Kanas keskin nişancı tüfeği, 12 Kaleşnikof piyade tüfeği, 1 G-1 piyade tüfeği, 1 RPG-7 roketatar, 3 tabanca (2'si 7.65 mm, 1'i 9 mm çapında), bin 397 çeşitli çapta fişek, 6 RPG-7 roketi, 1 Law, 4 el bombası, 2 kilogram TNT, 164 kilogram patlayıcı madde yapımında kullanılan amonyum nitrat'' ele geçirildiğini kaydetti. Tuğgeneral Gürak, ''Bu dönemde de ele geçirilen patlayıcı madde miktarı dikkat çekmektedir'' dedi.

TSK tarafından dönem içinde gerçekleştirilen arama kurtarma faaliyetleri hakkında da bilgi veren Tuğgeneral Gürak, 12 Haziran – 03 Temmuz 2009 tarihleri arasında toplam 34 arama kurtarma faaliyeti yapıldığını, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca 133 kişinin denizden sağ olarak kurtarıldığını, 5 kişinin ölü olarak bulunduğunu bildirdi.

Kerkük'teki bombalı saldırı

Tuğgeneral Gürak, 20 Haziran 2009 tarihinde, Irak'ın Kerkük şehrinin Tazehurmatu kasabasında büyük bir bombalı saldırı gerçekleştirildiğini hatırlatarak, meydana gelen bombalı saldırı sonucu; Kızılay tarafından temin edilen insani yardım malzemelerini Kerkük'e göndermek ve yaralı personelin tedavilerinin Türkiye'de yapılması amacıyla refakatçileri ile birlikte yaralıların Türkiye'ye getirilmelerini sağlamak için Dışişleri Bakanlığı tarafından Genelkurmay Başkanlığından uçak talebinde bulunulduğunu söyledi.

Bu talebi karşılamak için, bir askeri uçağın 22 Haziran günü saat 08.44'te beraberinde 5 askeri, 10 sivil sağlık personeli ve 12 ton insani yardım malzemesi ile Etimesgut meydanından kalkış yaptığını anlatan Tuğgeneral Gürak, uçağın aynı gün Kerkük'ten 11 yaralı ve 11 refakatçiyi alarak, saat 15.31'de Etimesgut Meydanına geri döndüğünü, yaralıların hastanede tedavi altına alındığını bildirdi.

Teşekkür mektubu

Tuğgeneral Gürak, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ait gemilerin, Aden Körfezi, Somali açıkları ve Arap Denizi'nde, deniz haydutluğu ile mücadele etmek maksadıyla, Birleşik Deniz Kuvvetleri bünyesinde kurulan Birleşik Görev Kuvvetinde (CTF-151) ve Daimi NATO Deniz Grubu-2'de (SNMG-2) görev yapmaya devam ettiğini hatırlattı.

Bu görev sırasında ''Aurora 9'' adlı Kore gemisinin, Türk Deniz Kuvvetleri unsurları tarafından korsanlardan kurtarıldığını bildiren Tuğgeneral Gürak, gelişme üzerine Kore Cumhuriyeti Genelkurmay Başkanının, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'a bir teşekkür mektubu gönderdiğini söyledi.

Eğitim desteği

TSK tarafından, dost ve müttefik yabancı ülkelere sağlanan eğitim desteği ile ilgili bilgi de veren Tuğgeneral Gürak, TSK'nın askeri eğitim iş birliği alanında NATO üyesi ülkelerle olduğu kadar, diğer dost ülkelerle de iş birliği içerisinde olduğunu vurguladı.

Bu kapsamda halihazırda, 43 ülke ile askeri eğitim iş birliği anlaşması imzalandığını belirten Tuğgeneral Gürak, dost ve müttefik ülkelere TSK'nın muhtelif eğitim kurumlarında veya yurt dışında mobil eğitim timleri vasıtasıyla eğitim verildiğini kaydetti.

Bugüne kadar TSK'nın çeşitli eğitim kurumlarında, 50 ülkeden toplam 21 bin 500 misafir ülke personeline, Harp Akademileri, Harp Okulları, Askeri Lise ve Sınıf Okullarında kısa, orta ve uzun süreli eğitimler verildiğini anlatan Tuğgeneral Gürak, Terörizmle Mücadele Mükemmeliyet Merkezinde şu ana kadar icra edilen faaliyetlere 90 ülkeden 3 bin 729 katılımcı ve 47 ülkeden 747 konuşmacının katıldığını bildirdi.

Ayrıca, Barış İçin Ortaklık Eğitim Merkezinde şu ana kadar 80 ülkeden 9 bin 3 kursiyerin, 304 kurs ve 12 seminere katıldığını ifade eden Tuğgeneral Gürak, ''İçinde bulunduğumuz 2008-2009 eğitim-öğretim yılında, 26 ülkeden bin 84 misafir askeri personele eğitim verilmiş veya verilen eğitim devam etmektedir'' dedi.

TSK'da verilen eğitimlerin daha iyi tanıtılabilmesi ve eğitimlerden gelir elde edilmesine pozitif katkı sağlanması amacıyla, TSK Eğitim ve Öğretim Kataloğu'nun yeniden hazırlandığını ve yayımlandığını belirten Tuğgeneral Gürak, dost ve müttefik ülkelere verilen eğitimlerin maliyet ve kapsamlarına dair bilgileri içeren TSK Eğitim ve Öğretim Kataloğunda, 327 adedi Türkçe, 186 adedi İngilizce olmak üzere toplam 513 adet kurs bulunduğunu kaydetti.

Bu kapsamda ayrıca, TSK tarafından, 15 ülkede dil eğitimine katkı sağlamak için, 19 Türkçe dil dershanesi kurularak, bugüne kadar, bin 872 personelin Türkçe dilini öğrenmesi sağlandığını dile getiren Tuğgeneral Gürak, yine yurt dışında da mobil eğitim timleri vasıtasıyla eğitim vermek üzere, muhtelif ülkelerde, 147 personelin görev yaptığını ifade etti. Tuğgeneral Gürak, ''TSK bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da, dost ve müttefik ülkelere, 'Yurtta Barış Dünyada Barış' ilkesi çerçevesinde, her türlü eğitim desteği vermeye devam edecektir'' dedi.

Tuğgeneral Gürak, toplantının sonunda, haftalık basın bilgilendirme toplantılarına Ağustos ayı başına kadar ara verildiğini bildirdi.