Bilgileri internette yayınlanan adaylar isyan etti

Bakanlık, adayların T.C. kimlik numaraları ve baba adlarını internetten yayınladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 25 Aralık 2010'da yapılacak İş Yeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı'na katılacak adayların listesini, T.C. kimlik numaraları ve baba adlarını beraber internetten yayınladı. 2 bin 119 adayın kişisel bilgilerinin internette ortamına düşmesi ise tepki yarattı. Şikayetler üzerine bakanlık listeyi yayından kaldırdı. Ancak bu bilgilerin hackerlerin eline geçmiş olabileceği ihtimali adayların endişelerini artırdı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı internet sayfasında İşyeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavına katılacak kişilerin listesini yayınladı. Listede adayların T.C. kimlik numaraları, baba adları ve doğum tarihleri gibi bilgiler yer verildi. Listenin bu şekilde paylaşılması adaylar tarafından "güven ihlali" olarak tanımlandı. Bakanlık, bir süre sonra ilk olarak listeden T.C. kimlik numaralarını kaldırdı fakat şikayetler bitmedi. Adaylar, açıklanan listenin işletim sisteminin dosyayı geçici olarak klasörde tutulmasından dolayı adaylar halen eski listeyi görebildiklerini kaydettiler.

Konuya ilişkin Tüketici Platformu Şikayetvar.com'a durumu anlatan adaylar, "Bu yapılan büyük bir hatadır. Kredi kartı dolandırıcıları, hackerlar ve bu gibi kötü niyetli kişiler zaten sanal alemde bu bilgileri arıyor. Benim gibi başka kişilerinde listeyi ilk haliyle gördüğünü ve bir kısmının da bilgisayarına kaydettiğini düşünüyorum. Önümüzdeki günlerde 2 bin 119 kişinin mağduriyeti söz konusu olabilir. Burada yapılan iş, kişisel güvenlik ihlalidir" diyerek korkularını dile getirdiler.

Öte yandan Bakanlık önceden de AB Uzman Yardımcılığı için açılan sınavı kazanan 28, İş Sağlığı ve Güvenliği Uzman Yardımcılığına giriş sınavına katılmaya hak kazanan 174, Çalışma Uzman Yardımcılığı sözlü sınavına katılacak olan 78 ve 4-b sözleşmeli personel istihdamına yönelik sözlü sınava girmeye hak kazanan 19 adayın vatandaşlık numaralarını da sitede deşifre etmişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir