Bilgiyi yönetmek…
Henüz tüm şiddetiyle yaşamadığımız yorumları yapılan küresel krizin kendini her sektörde hissettirdiği bugünlerde, işadamları ve tüm girişimciler de her zamankinden daha fazla akıla, tavsiyeye ihtiyaç duyuyor. Geçtiğimiz hafta Gaziantep'te gazetemiz ve Microsoft işbirliğiyle düzenlenen 'Hayırlı İşler' toplantısı, işte bu nedenle daha da önem taşıyordu.
Özellikle KOBİ'lere verimlilik ve kârlılık sunmak için teknoloji-bilişim gücü ve AR-GE'nin önemi ile bu faktörlerle beraber kriz ortamının nasıl fırsata dönüştürülebileceğinin tartışıldığı toplantıda konuşan Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Koçer, Türkiye'de en fazla üretim ve ihracat gerçekleştiren şehirlerden olan Gaziantep'te bilginin ve bilgiyi yönetmenin çok önemli olduğunu söyledi. Koçer'e göre bilgiyi yönetirken stratejilerini doğru belirleyen, doğru hedeflere hızlı şekilde koşabilen ve bu arada fark yaratabilen şirketler ayakta kalabilme adına daha şanslılar. Türkiye'de en fazla marka ve patent başvurusu yapılan şehirlerden olan Gaziantep'te faaliyet gösteren işadamlarının genel olarak bu görüşe katıldıklarını ve işletmelerini gerçeklere uygun olarak yapılandırmaya çalıştıklarını söyleyebiliriz. Nitekim şehrimizde birbiri ardına hayata geçirilen inovasyon projeleri bu durumun en önemli kanıtlarını teşkil ediyor.
Toplantıda tüm konuşmacıların üzerinde durdukları ortak konular; yenilikçi, verimli, müşteri odaklı olan bilgiyi kullanabilen şirketlerin krizlerden daha az etkileneceği, hatta kazançlı çıkacağı yönünde oldu. Peki neredeyse tamamını aile işletmelerinin oluşturduğu Gaziantepli KOBİ'ler yukarıda sayılan kavramları işletmelerinde hayata geçirebiliyorlar mı? Bize göre Türkiye'nin dinamik ve atak yüzünü yansıtan Gaziantep sanayiinin bu konularda büyük ilgi ve desteğe ihtiyacı var. Üretim yapmada zorlanmayan ama pazarlama konusunda büyük sıkıntı yaşayan KOBİ'ler, sürekli değişen müşteri beklentilerini yakından takip etme, hedef pazarlardaki alıcıların yapısına uygun ürün geliştirme konularında da büyük güçlük çekiyorlar. Devletin, meslek örgütleri ve konuyla ilgili diğer kuruluşların KOBİ'lere yapabilecekleri en iyi desteğin, onların bilgiye erişmeleri ve bilgiyi kullanabilmelerine katkı sağlamak olacağını düşünüyorum.
5084 sayılı Teşvik Yasası'nın süresinin sona ermesine sayılı günler kala bu konu, belki de yasanın yerine getirilecek düzenlemelere ilave edilebilir. Eleştirilen eski sistemin yerine getirilecek sektörel ve bölgesel teşviklere ek olarak KOBİ'lerin daha fazla mühendis, işletmeci, iktisatçı, ihracatçı, iletişimci vb. bilgiyi yorumlayacak nitelikli personeli istihdam etmelerini teşvik edici düzenlemeler dahil edilebilir. Türkiye'nin ihtiyacı olan, küresel sermayeyi, ülkemizde ticarete değil üretim yapmaya teşvik edecek sağlıklı bir teşvik sisteminin hayata geçirilmesidir.