Bilimsel Telif ve Çeviri Eser Ödülleri başvuruları başladı

Bilimsel türkçe telif eserlerin yazılmasını özendirmek amacıyla 2008'den bu yana sürdürülen Bilimsel Telif ve Çeviri Eser Ödülleri Programı'na, bu ayın 20'sine kadar başvuru yapılabilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA), Bilimsel Telif ve Çeviri Eser Ödülleri Programı (TEÇEP) 2014 yılı başvuruları başladı. 

TÜBA'dan yapılan yazılı açıklamada, üniversite seviyesinde bilimsel Türkçe telif eserlerin yazılmasını ya da yabancı dildeki eserlerin düzgün ve anlaşılır Türkçe kullanılarak çevrilmesini özendirmek amacıyla, 2008 yılından bu yana Bilimsel Telif ve Çeviri Eser Ödülleri Programı'nın sürdüğü hatırlatıldı. TEÇEP 2014 yılı başvurularının başladığı bildirilen açıklamada, bugüne kadar başvurusu yapılan 672 kitaptan 70 esere ödül, 56 esere ise mansiyon verildiği anımsatıldı. Ödüllerin, üniversitelerde okutulan veya okutulabilecek Türkçe ders kitabı yazanlara ya da yabancı dildeki bir kitabı Türkçe'ye çeviren yazar, editör, çeviren ve çeviri editörlerine verildiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: 

"Telif eser ile çeviri eserin Türkçe ilk baskısının son 5 yıl içinde yapılmış olması ve dizin, kaynakça bulunması şartı aranıyor. Çeviri eserlerde, yayımlanmış orijinal eserin son baskısından çevrilen eserler için yapılan başvurular kabul ediliyor. Başvurular, değerlendirme komisyonları ile üst kurul tarafından inceleniyor ve kurulların önerileriyle Akademi Konseyi'ne sunuluyor, ödül verilecekler Akademi Konseyi tarafından seçilerek karara bağlanıyor. Ödül ve mansiyon kazanan eserlere para ödülü ve berat veriliyor. 2013 yılından bu yana telif eserlerde 20 bin lira, çeviri eserlerde 12 bin 500 lira, mansiyon miktarı ise telif eserlerde 7 bin lira, çeviri eserlerde 4 bin lira veriliyor" 

Açıklamada, TEÇEP 2014 yılı başvurularının 20 Ocak'a kadar devam edeceği bildirildi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir