Bilişimciler Suriye temaslarından memnun

BTK Başkanı Acarer, Türkiye'den gelerek Suriye'deki firmalarla görüşen bilişim firmaları arasında "memnun olmayanı" görmediğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ŞAM - Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, İstanbul Ticaret Odasının (İTO) Suriye 1. Türk Ürünleri Sergisine (Expo Turkey 2010 inSyria) Türkiye'den gelerek Suriye'deki firmalarla görüşen bilişim firmaları arasında "memnun olmayanı" görmediğini söyledi.

Acarer, sergide gazetecilerin sorularını yanıtlarken, İTO'nun organizasyonuna, ilgili sektörün katılım kısmını üstlendiklerini ve Şam'da yaptıkları görüşmelerin olumlu geçtiğini söyledi.

Çalışmalarına ve bunların amaçlarına değinen Acarer, şu bilgileri verdi:

"Burada bulunmamızın resmi amacı var. Bu coğrafyadaki ülkelerle ortak bir takım konular, sorunlar var. Bu sorunların bir kısmını çözdük. Bir kısmı hala devam eden ve bütün ülkeleri ilgilendiren sorunlar. İnternet protokolünün versiyonu bitmek üzere. Bütün ülkelerde protokol sorunu çıkacak ve bütün ülkelerle çalışmamız var, bunu paylaşmak istiyoruz. E-devlette Türkiye bir şeyler yapıyor. Karşılaştığımız sorunları paylaşmak istiyoruz. Artık, yeni hatlar ortaya çıktı. Bunlara ilişkin sorunlar var.

Bizimle 35 kişilik bir heyet geldi. Burada, bu ülkelerde ciddi potansiyel var. Görüşmelerimiz, Haberleşme ve Teknoloji Bakanını ziyaretimizle başladı. Daha sonra Suriye Telekom'a geçtik, firmalarla beraber. Buraya gelen her firma da, 5-6 firmayla görüştü. Suriye'den 60 civarında firma, 100 civarında katılımcıyla yer aldı."

Acarer, görüşmeler sonucunda önemli anlaşmalar yapmayı umduklarını ifade ederek, katılımcı firmalar arasında büyük, orta ve küçük ölçekli firmalar bulunduğunu, Avea, Turkcell ve Vodafone'un genel müdür yardımcılarının geldiğini kaydetti.

Türkiye'deki elektronik imza, numara taşınabilirliği gibi içeriğe yönelik modellerin de Suriye'de uygulama olanağı bulabileceğine işaret eden Acarer, Suriyeli firmaların her konuda işbirliği yapmak istediklerini belirtti.

Acarer, Suriye'de cep telefonu penetrasyonunun yüzde 45 iken abone başına aylık gelirin (ARPU) düşük olduğunu kaydederek, Suriye'nin ve bölgenin "ciddi potansiyel taşıyan" pazar olduğunu söyledi.

"Memnun olmayanı görmedik"

Bakanlığın kendilerinden ne tür talepleri olduğuna ilişkin bir soru üzerine, önümüzdeki yıl Uluslararası Haberleşme Birliğinin (ITU) bölgesel eğitim merkezini faaliyete geçireceklerini belirten Acarer, şunları anlattı:

"Çevre ve bölge ülkelerinden karşılıklı işbirliği anlaşması yaptığımız, hatta yapmasak bile, uzman düzeyinde kişileri buraya davet edip, belirlediğimiz 50 konuda eğitimler vereceğiz. Eğitim verirken, kendi uzmanlarımızdan, sektörümüzden konuyla ilgili uzmanlardan yararlanacağız. Suriye'de düzenleyici kurum yok. Elektronik Haberleşme Kanununu yeniden yapılandırmak istiyorlar. Bu konularda destek da sağlayacağız."

Acarer, Şam'da görüşmeler yapan firmalar arasında "memnun olmayan" görmediğini ifade ederek, "Bana göre bu, şu ana kadarki en başarılı organizasyondu. Çünkü bir firma, birkaç firmayla görüştü. Dolayısıyla başarı ihtimali arttı" dedi.

Bu yılki büyüklüğü 35 milyar dolar olan bilgi teknolojileri ve iletişim sektörünün 22-24 milyar dolarlık kısmını iletişimin oluşturduğunu kaydeden Acarer, Suriye ile, yazılım ihracatı açısından yeni bir pazar oluştuğunun altını çizdi.

Almanya'ya çıkartma yapacağız

Tayfun Acarer, 1-5 Mart 2011 tarihlerini arasında Hannover'de yapılacak CeBIT dolayısıyla İTO ile bir araya geldiklerini hatırlatarak, Suriye ile yazışma yaptıkları sırada, İTO yetkilileriyle görüştüklerini ve Suriye'ye de sergi tarihi ve kapsamında geldiklerini anlattı.

Türkiye'nin 2011 yılında CeBIT'in partner ülkesi olduğuna değinen Acarer, "2011, Türkiye'nin resmi olarak Almanya'ya işçi göndermesinin 50. yılı. Biz, 50 yıl sonra bilgi teknolojileri ve iletişim sektöründe Almanya'ya çıkartma yapacağız inşallah. İnanarak söylüyorum; katılımız, CeBIT'e çok büyük katkı sağlayacak. Çünkü gerçekten çok ilginç ürünlere sahibiz, özellikle yazılım konusunda" diye konuştu.

Verilen bilgiye göre, Suriye'de görüşme yapan firmalardan biri, ülkede ofis açmaya karar verirken, birkaç tanesi  dağıtım yapacağı firmaları tespit etti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir