Bilmediği konuya burnunu sokmasın

Bakan Eroğlu, Yortanlı Barajındaki eserlerle ilgili Tarkan'ın açıklamalarını eleştirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BAYINDIR - Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, tartışma konusu olan Yortanlı Barajı sınırlarındaki eserlerle ilgili olarak sanatçı Tarkan'ın yaptığı açıklamalara yanıt vererek, "Sanatçı arkadaş sanatıyla ilgilensin, herkesin bir ihtisası vardır. Herkes bilmediği bir konuya burnunu sokarsa çok yanlış olur.

Bakan Eroğlu, İzmir'in Bayındır ilçesine gelerek Belediye Başkanı Mehmet Kertiş'i makamında ziyaret etti.

Küçükmenderes havzası üzerinde yıllardır hayal edilen projeleri gerçekleştirdiklerini, 50 yıldır yapımı devam eden Beydağ Barajı'nı tamamladıktan sonra, bu barajın sulama ihalesinin tamamlandığını, 200 bin dekarlık alanı sulayacak projenin sözleşmesini bu hafta içinde tamamlayacaklarını belirten Eroğlu, Zeytinova Barajı'nın projesinin tamamlandığını, Aktaş Barajı'nın ihalesinin bugün yapıldığını söyledi.

Aktaş Barajıyla bin 580 hektar, Zeytinova Barajıyla 3 bin 568 hektar alanın sulanacağını belirten Bakan Eroğlu, Gördes Barajı'ndan İzmir'e su taşıyacak olan 35.5 kilometrelik isale hattının da 9 Eylül günü tamamlanacağını, bu projelerin açılış ve temel atmalarını referandum sonrası gerçekleştireceklerini belirtti.

Bakan Eroğlu, gazetecilerin İzmir'in Bergama ilçesinde bulunan Yortanlı Barajı sınırlarındaki eserlerin tartışma konusu olduğu, bazı sanatçıların da konuyla ilgili açıklama yaptığını, bu konudaki değerlendirmesinin sorulması üzerine şöyle konuştu:

"Sanatçı arkadaş sanatıyla ilgilensin, herkesin bir ihtisası vardır. Herkes bilmediği bir konuya burnunu sokarsa çok yanlış olur. Ben şimdi kalkıp da onun sanatıyla alakalı bir şey söylesem ne derece yanlış olursa, onun da bir baraj ya da tarihi eserin korunmasıyla ilgili söyleyeceği şey fevkalade yanlıştır. Bunlar doğru değil. Dünyanın hiçbir yerinde de yoktur. Bilimadamları karar verir ne yapılacağına, ona göre yapılır.

Bu Yortanlı polemik mevzu oldu. Buna ilk defa orada kazı yapan kişiler sebep oldu. Kazılara devam etmek istediler. Yıllarca DSİ'den yüklü miktarda kazı paraları aldılar. Yaklaşık 4.5-5 milyon lira kazılar için para ödedik. Ayrıca ayni yardımlarla destekte bulunduk. Bugünün parasıyla 7 milyon lira kazı ve çıkartılan eserlerin Bergama Müzesine taşınması için masraf yaptık. Bunu tamamen Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bergama Müze Müdürlüğünün denetimi altında yaptık."

Bu konularda ilginizi çekebilir