Bin 400 kişiyi istihdam edecek

Vatan Bilgisayar Başkanı Vatan, bu yıl mağaza sayılarını 2 katına çıkarıp bin 400 kişiye daha istihdam yaratacaklarını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Vatan Bilgisayar Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Vatan, tüketici elektroniği mağazacılığında Best Buy'dan sonra bir yabancı şirketin daha Türkiye pazarından çekileceğini iddia etti.

İzmir'de açılışı yapılan Balçova mağazasında açıklamalarda bulunan Hasan Vatan, geçen yıl ciroda ortalama yüzde 20 büyümenin yaşandığı sektörde, firma olarak yüzde 50 büyüme yakaladıklarını, karlılığın da buna yakın olması nedeniyle sağlıklı bir büyüme içinde olduklarını söyledi.

Sektörde Teknosa'nın ardından ikinci sırada olduklarını, bu yıl Balçova ile birlikte 36 mağazaya ulaştıklarını, yıl sonunda da 70 mağazaya ulaşmayı hedeflediklerini dile getiren Vatan, bu hedefin yakalanması halinde yılı ciro bazında pazar lideri olarak kapatmak istediklerini dile getirdi.

Sektörde rekabetin en yoğun biçimde sürdüğü pazarlardan olan İzmir'de, üç yabancı şirketin faaliyet gösterdiği bir lokasyonda mağaza açtıklarını söyleyen Vatan, ''İzmir'de yabancıları denize dökme iddiasıyla mağaza açıyoruz'' dedi.

Bir yabancı daha çekilecek

Best Buy'ın çekileceği yönündeki dedikodular üzerine bir kaç ay önce temasa geçerek İzmir'deki mağazalarını kiralamayı teklif ettiklerini söyleyen Vatan, o görüşmede Best Buy yetkililerinin ''Türkiye pazarında büyümeyeceklerini, ancak bu pazardan çekilmeyeceklerini'' ifade ederek taleplerini reddettiğini söyledi.

Açılışını yaptıkları mağazayı kiraladıktan bir süre sonra Best Buy'ın çekilme kararı aldığını ifade eden Vatan, şunları ifade etti:

''Mağazaları çok iyiydi. Keşke o zaman olumlu yanıt verselerdi. Best Buy, Türkiye pazarına girdiğinde bizi satın alma yönünde teklifte bulunmuştu. O zaman henüz küçük olduğumuzu söyleyip 'sonra görüşelim' yanıtı vermiştik. Ancak kısmet olmadı.

Best Buy, Türkiye'de ABD'den farklı bir model uyguladı. Burada uyguladığı model bizim uyguladığımız modelin kopyasıydı. Müşteriyle yakın ilişki kurarak satış yapmaya yönelen bir modeldi. Ancak girdileri çok yüksekti. Best Buy'ın gideceğini önceden görmüş ve söylemiştik. Şimdi bir yabancının daha çekilmesini bekliyoruz. Çünkü korkunç zarara uğrayarak gidiyorlar. Bir yerde 'Dur' diyecekler. Bir mantığı yok. '2-3 sene zarar edilir' diyorlardı, 3 yıl da geçti hala zarar ediyorlar.

Daha Türk insanının ne istediğini tam bilmiyorlar. 'Rafta mal var, müşteri gitsin alsın' diyorlar ama öyle bir dünya yok. Birisinin müşteriye anlatması lazım. Bu nedenle biz hala avantajlıyız. Metrekare başına çok fazla eleman çalıştırarak başarılı oluyoruz. Personele 'müşteriyi akraban gibi gör' felsefesini benimsetmeye çalışıyoruz.''

Önümüzdeki yıl halka açılma konusu gündeme gelebilir

Balçova mağazasında Best Buy mağazasından gelen çalışanların da bulunduğunu, rakip mağazanın kapanmasıyla diğer personeli de beklediklerini ifade eden Vatan, bu yıla bin 600 çalışanla başladıklarını, yıl sonuna kadar da toplam bin 400 personel alımıyla 3 bin çalışana ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

Bunun çok iddialı bir rakam olduğunu, farklı sektörlerdeki büyük grupların dahi bu çapta bir istihdam yaratmadığını söyleyen Vatan, yerli rakiplerinden bazılarının da halka açılma hazırlığı içinde olduklarını belirterek, ''Bizim nakit sorunumuz yok. Hatta nakit fazlamız var. Halka açılmak bu açıdan çok anlamlı değil. Ama öte yandan da halka açılmak moda. Bu nedenle önümüzdeki sene belki bu konu gündeme gelebilir'' dedi.

Vatan, kurlardaki yükselmenin olumsuz bir etki yaratmasını beklemediklerini, Japonya'daki felaketin de tedarik anlamında büyük bir soruna neden olmayacağını, bir kaç markada yaşanabilecek sorunların ikame edilebilir durumda olduğunu belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir