Bir haftada 2 büyük enerji santrali açtılar

Gama ile GE, Rusya'da işletmeye açılan Shatura Elektrik Santrali'nin ardından, İrlanda'daki Whitegate Elektrik Santralini de tamamladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Gama ve General Electric (GE) konsorsiyumu, bir haftada 2 yeni elektrik santralini hizmete açtı.

Konsorsiyum adına yapılan yazılı açıklamaya göre, geçen hafta Rusya'da işletmeye açılan Shatura Elektrik Santrali'nin ardından, aynı konsorsiyum İrlanda'daki Whitegate Elektrik Santralini de tamamlayarak bir haftada 2 büyük enerji santralini hizmete soktu. 

İrlanda'nın en büyük ikinci kenti olan Cork'un güneyindeki Whitegate şehrinde Gama ve General Electric konsorsiyumu tarafından yapımı tamamlanan 450 MW gücündeki kombine çevrim elektrik santrali, İrlanda'nın tek doğalgaz dağıtım ve tedarik şirketi Bord Gais Eirann'a devredildi.

Ağustos 2007'de imzalanan bir anlaşmayla yapımına başlanan ve anahtar teslimi inşa edilen Whitegate Enerji Santrali, yaklaşık 300 milyon avro sözleşme bedeline sahip ve aynı zamanda İrlanda'nın kurulu gücünün yaklaşık yüzde 10'u oranındaki enerji ihtiyacını karşılayacak.

İrlanda'nın doğalgaz ile çalışan ilk elektrik santrali olan Whitegate Enerji Santrali, Avrupa Birliği normları çerçevesinde en yüksek iş güvenliği standartlarında gerçekleştirilerek, İrlanda resmi makamları tarafından iş güvenliği konusunda ödüle layık görüldü.

Gama tarafından İrlanda'da tamamlanan beşinci enerji santrali olan Whitegate Elektrik Santrali'nin devreye girmesiyle Gama tarafından yapılan santraller İrlanda'nın elektriğinin yüzde 30'unu karşılayacak.

Konsorsiyum ortağı GE, projenin ana güç blokundaki gaz türbini, buhar türbini ve jeneratör ekipmanlarının tedarikini, Gama Güç Sistemleri ise enerji santralinin inşaat ve montajı, mühendisliği ve ana güç bloku haricindeki tüm ekipmanların tedarikini tamamladı.

Whitegate Elektrik Santralinin işletmeye alınmasına ilişkin olarak bir değerlendirme yapan Gama Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ergil Ersü, daha önce Gama'nın İrlanda'da birçok iş tamamladığını ve Whitegate Santrali'nin bunların arasındaki en büyük proje olduğunu ifade etti.

Ergil Ersü, Gama'nın İrlanda'da konut, otoyol, ofis binası ve elektrik santralleri yaptığına ve başarıyla tamamladığına dikkati çekerek, son dönemde ekonomik kriz nedeniyle gündemde olan bu ülkede Gama'nın kurulu güç toplamını 1.500 MW büyüklüğüne çıkardıklarını kaydetti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir