Bir koyup, sekiz alıyorlar

Türk şirketleri pazarlama için harcadıkları her 1 lira karşılığında yaklaşık 8 lira gelir elde ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Özyeğin Üniversitesi ekibi, Doç. Dr. Koen Pauwels liderliğinde TÜBİTAK ve Avrupa Birliği projesi kapsamında Türkiye'deki şirketlerin pazarlama verimliliğine ilişkin bir araştırma gerçekleştirdi.

Araştırma, ekonometrik bir model yardımıyla, şirketlerin üç aylık gelirlerine ve pazarlama giderlerine bakarak pazarlama harcamalarında gerçekleşen 1 liralık artıştan her bir şirketin ne kadar gelir elde ettiğini ve pazarlama harcamaları iki katına çıkarıldığında her bir şirketin satışlarının yüzdesinin ne kadar arttığını (pazarlama-satış esnekliği) hesapladı.

Araştırmaya göre, bir Türk şirketi ortalama pazarlama bütçesini 1 lira artırdığında gelirinde 7,91 lira artış oluyor. Bu rakam, şirketten şirkete en düşük 1,10 lira ve en yüksek 30,60 lira olmak üzere önemli oranda değişiklik gösteriyor.

Sektörlere bakıldığında, 1 lira pazarlama harcamasına karşılık otomotiv ortalamada 23,15 lira ile en yüksek geliri elde eden sektör olurken, 10,93 lira ile sanayi sektörü de ikinci en fazla gelir elde edilen alan oldu.

Gıda sektörü ise her 1 lira pazarlama harcamasına karşılık ortalamada 5 liranın üzerinde getirdiği gelir ile sektörler arasında üçüncü sırada yer alırken, gıdayı 3 lira civarındaki gelir ile perakende ve dayanıklı tüketim grubu sektörleri izledi. Pazarlama harcamalarının geri dönüşünde tekstil sektörü, 1,35 lira ile en düşük geliri elde eden sektör oldu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir