Bir rektörden daha fazlası

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANTALYA'dan / Seda TUZLU

seda.tuzlu@dunya.com

İki yıl önce Akdeniz Üniversitesi'ne (AÜ) atanan rektörümüz Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe'nin iki yıllık çalışmalarını anlattığı basın toplantısındaydım. İlk günkü heyecanını ve azmini koruyan edasıyla yaptığı sunum, salondaki basın mensuplarına şunu söyletti: "İsrafil Kurtcephe bir rektörün çok ötesinde. Yapması gerekenlerin de ötesinde işlere imza atmış. Kah bir profesör, kah iş adamı, kah memleket sevdalısı, kah uluslar arası elçi…"

Göreve geldiğinde, hayal ettiği AÜ'yü paylaştığı öğretim görevlisi arkadaşları "Rektörümüz yeni, bu kadar proje iki yıla sığar mı? Heyecanından böyle söylüyor" demiş. Yapılanların ardından gururlu bir gülümsemeyle aktarıyor Kurtcephe bu minik anısını.

Rektör geldiğinde 20 bin 400 olan öğrenci sayısı şimdi 35 bine ulaşmış. 2 yılda 132 bölüm açılmış çünkü. YÖK'ten onay bekleyen 13 bölümün de eklenmesiyle 145 bölüme ulaşacak bu rakam.

Turizm bölgesi Antalya'nın yabancı diller meslek yüksek okulu eksikliğini gidermek için projelendirilen AÜ Yabancı Diller M.Y.O., eğitilmiş aşçılar için açılan Göynük Aşçılık M.Y.O bahsettiğim 145 yeni bölümden sadece ikisi.

Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, Antalya'yı Antalya yapacak birçok hedef proje için birlikte hareket eden yerel yönetimin içindeki 'gizli kahraman'. Şehrin kongre merkezi olma hedefine de kayıtsız kalmamış rektörümüz. 'Lütfü Kırdar'dan sonra ikinci büyük kongre merkezi olacak' dediği AÜ Konaklı Kongre Merkezi ve Oteli 3 bin kişiyi ağırlayabilecek geniş bir mekana sahip. 75 oda ve 150 yatak kapasitesiyle 2011'de bitirilmesi planlanan Kongre Merkezi bilim adamları için kapılarını aralayacak.

Şehrin en önemli markası Antalyaspor'un stadyum arayışına çare olur mu bilemiyorum ama AÜ Kapalı Tribün projesi de 2011'e yetişecek. 13 milyon TL tribün maliyetiyle, 10 bin kişilik kapasitesiyle uluslar arası müsamerelere ev sahipliği yapacak büyüklükte hazırlanan stadyum tamamlandığında, Türkiye'nin en büyük 2. atletizm sahasına kavuşacak Antalya.

İstihdam da sağlıyor üniversitemiz…

Adrasan Tesisleri Eğitim ve Uygulama Merkezi'nde 26 genci istihdam ediyor. Üniversite bünyesinde yer alan Antalya Teknokent, kriz yılında açılan şirket sayısını yüzde 300 artırarak 54'e yükseltmiş. Üniversite'nin önderlik yaptığı İş Fırsatları Fuarı sayesinde 3 bin kişiye iş temin edilmiş.

Uluslar arası bir elçi demiştim yazımın başında rektörümüz için. 2 yılda 5 ülkeye giderek üniversite ziyaretlerinde bulunan Kurtcephe, Türk bilim adamlarına sahip çıkarak onları ülkelerine davet etmiş. TÜBİTAK'tan nükleer fizik dalında Teşvik Ödülü alan Prof. Dr. İsmail Boztosun da rektörümüzün Oxford'dan Akdeniz Üniversitesi'ne ilk transferi. Amerika'da 1 milyar 600 milyon dolarlık bir projeyi yürüten, henüz literatürümüzde olmayan Trafik Mühendisi Türk bilim adamı da Ocak ayında AÜ'ye geliyor.

2 yıl içinde projelendirilen hizmet binalarında Antalyalı iş adamları da yalnız bırakmamış Üniversite'yi. Ali Bıdı ve İbrahim Şencan'ın yapımını üstlendiği Gerontoloji Bölümü hızla yaşlanan nüfusun rehabilite edilmesi için hizmete açılacakken, Mustafa Sak da üniversiteye yakışır bir Mühendislik Fakültesi projesine sahip çıkan isim.

Şehirde sektör temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları ve halk ile işbirliğini sağlamayı başaran Kurtcephe, Antalya için bir rektörün çok ötesinde….

Bu konularda ilginizi çekebilir