Bireysel yatırımcılar yüzde 10 vergi verecek

Şimşek, "Mali kuralın yakın bir dönemde gündeme geleceği ihtimalini ben görmüyorum" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, mali kuralla ilgili "Şu an itibariyle yakın bir dönemde gündeme geleceği ihtimalini ben görmüyorum" dedi.

Bakan Şimşek, Uluslararası Yatırımcılar Derneği'nin (YASED) düzenlediği toplantıdaki konuşmasının ardından, basına kapalı kısımda YASED üyelerinin, sorularını yanıtladı.

Şimşek, varantlarda stopajın sıfıra düşürülmesiyle ilgili bir soruya karşılık, Meclis kapanırken menkul kıymetlerin vergilendirilmesine ilişkin bir düzenlemeyi yaptıklarını anımsatarak, buna ilişkin Bakanlar Kurulu kararının çıkmasının gerektiğini belirtti.

Bakanlar Kurulu kararının çıkması için de gerekli hazırlıkları tamamladıklarını ve Başbakanlığa gönderdiklerini dile getiren Şimşek, şunları söyledi:

"İnşallah yakında Bakanlar Kurulu kararı da çıkacak. O çerçevede kanunla paralel olmak üzere varantlar, opsiyonlar ve benzeri diğer enstrümanlarda vergi düzenlemeleri yapıldı. Orada yine şirketler, bireyler açısından tabi ki yerli yabancı ayrımı kaldırıldı, bireysel yatırımcılar yüzde 10 vergi verecek, kurumsal yatırımcılarda ise yerli yabancı ayrımı kaldırılarak orada vergi sıfırlandı. Dolayısıyla yakında çıktığında zaten detayını göreceksiniz ama o düzenlemenin içerisinde varantlar da var diğer bir takım enstrümanlar da var."

 'Sıfır stopaj' kararnamesi Başbakanlık'ta

Bu arada Maliye Bakanlığı yetkilileri, Gelir Vergisi Kanunu'nun geçici 67. maddesinde değişiklik yapan kararnamenin Başbakanlık'a gönderildiğini söylediler. Maliye Bakanlığı'ndan bir yetkili, Reuters'a yaptığı açıklamada, kararnamede hisse senedine dayalı aracı kuruluş varantlarında yüzde 10 olan stopaj oranının sıfırlandığını söyledi. Aynı yetkili, kararname ile dar mükellef gerçek kişi ve kurumların kendi yaptıkları tahvil ihraçlarında uygulanan yüzde 15 stopajın da yüzde 10'a çekildiğini kaydetti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir