Birleşme ve satın almalar 2011'de rekor kırdı

Deloitte Türkiye'nin raporuna göre, 241 işlemin toplam hacmi 15 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Yatırımcılar 40 kadar farklı ülkeden satın almalar yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Deloitte Türkiye'nin "2011 Yılı Birleşme ve Satın Almalar Raporu"na göre, birleşme ve satın almalar 2011'de sayı olarak rekor kırdı.

Rapora göre, 2011 yılı 241 adet işlemle birleşme ve satın almalar açısından tarihsel olarak en hareketli dönem oldu. Toplam işlem hacmi 15 milyar dolar seviyesinde gerçekleşirken, yabancı yatırımcılar yüzde 74'lük pay ile 2 yıl aradan sonra yeniden öne çıktı.

Yabancı yatırımcılar 11,1 milyar dolarlık işlem hacmiyle toplam işlem hacminin yüzde 74'ünü oluştururken, en fazla sağlık, finansal hizmetler, üretim, gıda-içecek, e-ticaret ve enerji sektörlerine ilgi gösterdi.

Vallares-Genel Enerji, Diageo-Mey İçki, IHH-Acıbadem Sağlık işlemleri ile İDO özelleştirmesi, yılın öne çıkan büyük ölçekli işlemleri oldu. Bu 4 işlem toplam işlem hacminin yüzde 42'sini meydana getirdi.

Rapora göre, önümüzdeki dönemde perakende, enerji, e-ticaret, gıda-içecek ve finans sektörlerinin en aktif sektörler olacak ve orta ölçekli işlemler pazarındaki canlılığın sürecek.

Küçük ve orta ölçekli işlemler pazarı öne çıktı

Deloitte Türkiye Kurumsal Finansman Ortağı Başak Vardar, raporu şöyle değerlendirdi:

"Ticari ve siyasi ilişkilerinin yoğun olduğu bölgelerdeki sorunlara rağmen Türkiye 2011'de çarpıcı bir şekilde büyüdü ve yatırımcılar nezdindeki çekiciliğini pekiştirdi. Tarihsel olarak en fazla sayıda satın alma işleminin gerçekleştiği 2011 yılında, küçük ve orta ölçekli işlemler pazarı öne çıktı.

Ayrıca, Türkiye geçtiğimiz yıl daha önce görülmemiş bir şekilde dünyanın hemen her bölgesinden yatırımcı çekti, 40 kadar farklı ülkeden yatırımcılar satın almalar yaptı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir