Birlikte rahmet, ayrılıkta azap vardır

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAYSERİ'DEN / Güneş DOĞDU

Ülke olarak içinde bulunduğumuz halet-i ruhiyeye uygun olarak 'Birlikte rahmet, ayrılıkta azap vardır' sözünü geçtiğimiz günlerde Kayseri'ye gelen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bir de hemşerilerine hatırlattı.

Kayseri'nin artıları ve eksileri konularına değinen Hisarcıklıoğlu, birçok alanda örnek model olan Kayseri'nin her alanda örnek olması gerektiğine dikkat çekerek, il yöneticilerine net mesajlar verdi. Hisarcıklıoğlu, Kayseri'nin geçmişten gelen başarısını geleceğe taşımasında en önemli noktanın birliktelik olduğunu söyledi.

Artılara bakarsak...

Ekonomide 2008-2009 rakamlarını karşılaştırdığımızda;

Türkiye'de açılan işyeri sayısı yüzde 8.3 azalırken Kayseri'de yüzde 6 artıyor.

Türkiye'de istihdam yüzde 1.4 artarken, Kayseri'de yüzde 3.4 artıyor.

Türkiye'de ihracat yüzde 23 azalırken Kayseri'de yüzde 15 azalıyor.

Türkiye'de yatırım teşvikleri oranı yüzde 30 azalırken, Kayseri'de yüzde 43 artıyor.

Krizden çıkış sinyallerinin ilk geldiği kentlerin başında yine Kayseri yer aldı.

Ocak 2009 Ocak 2010 rakamlarına baktığımızda Türkiye'de ihracatta binde 3'lük azalma yaşanırken Kayseri'de yüzde 12.3'lük artış yaşandı. 

Eğitimde son yıllarda sınıf atlayan Kayseri'de devlet üniversitesi olan Erciyes Üniversitesi ve vakıf üniversitesi olan Melikşah Üniversitesi faaliyet gösteriyor. Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül'ün adının düşünüldüğü ikinci devlet üniversitesi ve Nuh Naci Yazgan adında ikinci vakıf üniversitesinin de faaliyete geçmesi için hummalı bir şekilde çalışılıyor.

Ayrıca gençler tarafından tercih sırası ilk sıralarda olan TOBB Üniversite'sinin bir fakültesi de Eski Zincidere Açık Cezaevi yerine açılacak.

Mimari yapısıyla ilgi çeken Kadir Has Stadı'yla, geniş yollarıyla, tramvayıyla, gece kondularının olmayışıyla görüntü kirliliğinin en az olduğu modern bir kent Kayseri. Çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmanın avantajıyla her döneme ait eserlerin kent meydanında yer almasıyla dünyanın sayılı meydanları arasında Kayseri meydanı. Kente iş yada gezi amaçlı gelen çoğu kişiden "Avrupa kenti diyerek kentinize haksızlık ediyorsunuz" sözlerini de sık sık işitiyoruz.  

Gelelim eksilere….

Kayseri kadın istihdamında Türkiye'nin gerisinde. Batık krediler konusunda sicili pek iyi değil. Sosyal yaşantı istenilen düzeyde değil. 

Artılar çok eksiler az. Her alanda başarılı olan Kayserili eksilerini artıya çevirmek için ortak hareket eden yöneticilere sahip. Fikir ayrılıkları mutlaka Kayseri'de var olacaktır ama amaç Kayseri'yi kalkındırmaksa, ülkeyi kalkındırmaksa herkesin elini taşın altına koymaktan çekinmediğini her daim görmek mümkün.

Keşke Türkiye, Kayseri gibi olsa demekten kendimi alamıyorum.