Bitlis'in kurtuluşu törenlerinde ilk Cumhurbaşkanı

Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz, Bitlis'in düşman işgalinden kurtuluşu kutlamalarına ilk kez bir cumhurbaşkanının katıldığını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BİTLİS - Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz, Bitlis'in düşman işgalinden kurtuluşu kutlamalarına ilk kez bir cumhurbaşkanının katıldığını bildirdi.

Vali Yılmaz, makamında gazetecilere yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Gül'ün, Bitlis'e sevgi ve coşkuyla karşılandığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"İlk defa Bitlis'in düşman işgalinden kurtuluşu programına, bir cumhurbaşkanı katıldı. Cumhurbaşkanı her yerde aracından inip, halkla kucaklaştı. Yaşlı, genç, kadın ve çocuk kimseyi kırmadı. Elini uzatan çocuklarla ilgilendi. Halkın Cumhurbaşkanı'ndan birtakım talepleri oldu. Bunların başlatılması için talimatlar verdik. Güroymak'ta çok güzel bir karşılama yapıldı. İlçenin kendi yapısıyla orantıladığımız zaman, ilçe nüfusuna göre çok kalabalık vardı. Çok mutlu oldu. İş adamımız Nihat Özdemir'den, Çimento Paketleme Fabrikası'na fırın sistemini de kurmasını istedi. İş adamı Özdemir, olumlu cevap verdi."

Üçyol'dan Arıcılık mevkisine kadar, ilde yaşanan her gelişmeyi Cumhurbaşkanı'na anlattığını aktaran Vali Yılmaz, Cumhurbaşkanı'nın konuşmasında 2002'de Bitlis'ten geçtiğini anımsattığını ve "Bu benim geçtiğim şehir değil" cümlesini kullandığını söyledi.

Vali Yılmaz, "Cumhurbaşkanı Bitlis'in güzel bir şehir olduğunu ve geliştiğini söyledi. Özellikle iş adamları tarafından Bitlis'e kazandırılan yatırımlar kendisini duygulandırdı" dedi.

Bitlis'te konaklamada önemli bir eksiklik yaşandığını belirten Yılmaz, şunları kaydetti:

"Konaklama sorunun çözülmesi için girişimlerde bulunacağız. Bitlis'te sosyal bilimler lisesi için talepte bulunduk. Bugün Türkiye hızla gelişiyor. Bunu da kabul ettiler. Arsa hazır ve imar değişikliği yapılacak. Cumhurbaşkanının ziyareti Milli Eğitim açısından faydalı oldu. Kültür ve Turizm Bakanımız buraya büyük önem veriyor. Ahlat ve kale konusunda Cumhurbaşkanımızın talimatları oldu. Kendi himayelerine alacaklar. Ahlat'ta karşılama merkezi ve yeni bir müze yapacağız. Mezarlığın orada kamulaştırma yapıldı. Kazılar devam ediyor. Kazılar için ödenekler temin edilecek. Ahlat ve Hizan'da devam eden kültür merkezi için gerekli ödenekler sağlanacak."

Cumhurbaşkanının ziyaretiyle Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ve Bakanlığın tüm genel müdürlerinin Bitlis'e geldiğini belirten Yılmaz, genel müdürlerin Bitlis ve ilçelerini gezerek raporlar hazırlandığını ve bu raporların Milli Eğitim Bakanlığına ve Cumhurbaşkanına sunulacağını bildirdi.

Bitlis'teki oda başkanlarına raporlar hazırlattığını vurgulayan Yılmaz, şöyle konuştu:

"Odalar, Cumhurbaşkanı'ndan havaalanı ve OSB'nin bir an önce faaliyete girmesini istediler. Önümüzdeki yıl altyapıyı bitirmeyi planlıyoruz. Çok sayıda iş adamı bizi arıyor. OSB'yi çok iyi değerlendirmek istiyoruz. Bitlis, hava yolu ve kara yoluna yakın. Kara yollarımızın tamamı duble yol oldu. İnanılmaz bir kavşakta yer alıyoruz. Her yere yakınız. Bitlis, maden açısından çok zengin bir kent. Cumhurbaşkanımız, hayvancılıkla ve tarımla ilgili projelerimizi beğendi. Üniversitenin de açılmasıyla Bitlis'in nüfusu birkaç yıl sonra 80 bini bulacak."

Cumhurbaşkanı Gül'ün Güroymak'a "Norşin" demesi 

AK Parti Bitlis Milletvekili Vahit Kiler, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Güroymak ilçesinin ismini "Norşin" olarak söylemesine yapılan ilişkin tartışmalar konusunda "Orada oturan vatandaşlarımızın yüzde 100'ü, Güroymak'ın adının tekrar 'Norşin' olmasını istiyor" dedi.

Kiler, Bitlis Polisevinde gazetecilerin sorusu üzerine, Bitlis'in Güroymak ilçesinin adının "Norşin" olarak değiştirilmesi için hazırladığı kanun teklifini yaklaşık 2 yıl önce TBMM'ye sunduğunu anımsattı.

"Norşin" kelimesinin Osmanlıca kökenli olduğunu savunan Kiler, "Norşin'in adı Güroymak olmasına rağmen, hiçbir zaman burada yaşayan vatandaşların, ilçeye 'Güroymak' dediğini duymadım. İstanbul'da, Ankara'da, İzmir'de yaşayan Norşinli hemşehrilerimizle bir araya geldiğimiz zaman, 'Güroymak' dediğimizde tepki gösteriyorlar. Güroymak dediğimizde, kimse bilmiyor" diye konuştu.

"Orada oturan vatandaşlarımızın yüzde 100'ü, Güroymak'ın adının tekrar 'Norşin' olmasını istiyor" diyen Kiler, halkın talepleri doğrultusunda ilçenin isminin değiştirilmesi için yasal düzenleme yapılması gerektiğini belirterek, "Cumhurbaşkanımızın gündeme getirmesiyle birlikte, umut ediyorum ki resmi olarak da vatandaşların gönlünden geçen, Norşin ismini resmiyete geçireceğiz. Böylece Norşin'de ve dışarıda yaşayan vatandaşlarımızın isteği yerine gelmiş olacak" dedi.

"İstanbul'un adını değiştirip Konstantinopolis mi yapacaksınız?" şeklinde eleştiriler olduğuna da değinen Kiler, şöyle konuştu:

"Yok İstanbul'un adı şöyle olsun diyebilir. Bütün Norşinliler bu ismi tekrar istiyor. Bunu söyleyen zat, İstanbul'da yaşayan insanların İstanbul'u sevenlerin, oradaki Müslümanların böyle bir arzusu ve böyle bir iddiası varsa, kanun teklifi vererek değiştirsin. Bu böyle ortalıkta konuşarak olmaz. Böyle bir gücü varsa ve halktan talep almışsa değiştirsin. Biz halktan talep alarak değiştiriyoruz. Cumhurbaşkanımız buna göre söylüyor. Bu kadar güzel açılışlar ve temel atmalar oldu. Norşin kelimesine takılmak yanlış olur. Biz buna takılmıyoruz. Cumhurbaşkanımız geldi. Temel atmaları ve açılışları gerçekleştirdi. Bitlis'in çok geliştiğini, beğendiğini ve güzelleştiğini söyledi. Eğer bir tek yere takılmak, açıkça bu güzelliği sabote etmek anlamına geliyor. Amaçları bu olsa gerek. Kürt devleti için ne prim ne de destek veririz. Onların böyle bir arzusu ve niyetleri varsa, bunu bilmiyoruz."