”Biz IMF ile ya da IMF'siz yolumuza devam ederiz”

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Yalçıntaş, "İnşallah anlaşma sağlanır ama anlaşma sağlanamazsa da bu dünyanın sonu değildir" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BİŞKEK - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, IMF ile anlaşma konusunda, ''İnşallah anlaşma sağlanır ama anlaşma sağlanamazsa da bu dünyanın sonu değildir. Elbette biz IMF ile ya da IMF'siz yolumuza devam ederiz'' dedi.

Yalçıntaş, İTO'nun Kırgızistan'da bulunduğu temasları değerlendirmek amacıyla Bişkek Hyatt Regency Oteli'nde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Temaslarının sonunda Kırgızistan Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanı Caparov ve Kırgızistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı D. T. Nurcanov ile bir değerlendirme toplantısı yaptıklarını anlatan Yalçıntaş, görüşmenin sonucu ortaya bir iş planının çıktığını söyledi.

Kırgız yetkililerine Türk iş adamlarının Çin ile rekabette yaşadıkları sıkıntıları anlattıklarını belirten Yalçıntaş, navlun fiyatlarının, rekabeti zorlaştırdığını ifade etti.

Türkiye ile Türk Cumhuriyetleri arasındaki navlunun, güvenilir ve ucuz hale getirilmesinin önemine değinen Yalçıntaş, bunun en önemli yolunun, demiryolu olduğunu bildirdi.

Bu bölge için şu an bir demiryolu projesinin olduğunu dile getiren Yalçıntaş, ''Buradaki tüm ülkelerin katkısıyla bu projenin bir an önce hızlanması lazım'' dedi.

Kırgızistan'da yatırım yapan Türk iş adamlarının en önemli sıkıntılarından birinin vize konusu olduğuna dikkati çeken Yalçıntaş, şunları kaydetti:

''Kırgızistan Hükümeti, burada yatırım yapmış olan Türk iş adamlarına dahi maksimum üç ay vize veriyor ve kalifiye elemanlarına da vize verme konusunda ciddi sıkıntı çıkarıyor. Sayın Caparov'a bu konuyu arz ettim ve çözüm önerisi olarak da Schengen ülkeleriyle yaptığımız anlaşmayı verdim. Bu anlaşmayla, Schengen ülkelerine gidecek olan iş adamlarımız, uzun süreli ve çok giriş çıkışlı vize alabiliyorlar. Ben de kendilerine benzer bir çalışmayı burası için de yapabileceğimizi söyledim.

Sayın Caparov da bu çözüm önerimize çok sıcak baktıklarını belirterek, bana 'Bu sorunu biliyoruz ve çözümünü tüm ülkeler için yapacağız. Bunu çözdüğümüzde de sizi özellikle çağırıp buradaki Türk vatandaşlarına bu sorunu çözen, bu Başkan'dır diyeceğim' dedi.''

"Büyümede çok ciddi anlamda leasingi kullandık"

Murat Yalçıntaş, Caparov'a KOBİ'lerin finansman bulma konusunda yaşadığı sıkıntıları ve bu sorunu aşmanın en iyi yolunun, leasing yöntemi olduğundan bahsettiğini belirterek, ''Türkiye'de son 7 yılda yaşadığımız büyümede biz çok ciddi anlamda leasingi kullandık, ancak geçen dönem hükümetin aldığı çok hatalı bir karar neticesinde leasing üzerindeki vergiler arttı. Bu da ciddi anlamda Türkiye'deki yatırım ortamını kötüye götürdü'' diye konuştu.

Caparov'a, teminat göstermekte zorlanan KOBİ'lerin leasing yoluyla çok rahat bir şekilde borçlanarak yatırım yapabildiklerini ve bunun içinde yapılması gereken şeyin, leasing maliyetlerinin düşürülmesi olduğunu anlattığını dile getiren Yalçıntaş, ''Şu anda burada leasing üzerinde çifte vergilendirme var. Bu da tüm yatırımcıları olumsuz etkiliyor'' dedi.

Ticaret Odası ile anlaşma imzaladık

Kırgızistan'dan, konusunda uzman kişileri İTO'ya davet edeceklerini ve kendilerine turizmi geliştirme ve leasing konularında eğitim vereceklerini, ardından da İTO'dan bir ekibi de Kırgızistan'a göndereceklerini anlatan Yalçıntaş, şöyle devam etti:

''Kırgızistan, ciddi anlamda potansiyeli olan ve bu potansiyeli de değerlendirebilecek nitelikli insan gücüne sahip olan bir ülke. Tek gerek duyulan şey, biraz çalışma ve doğru adımları atabilmek, bizim buraya yaptığımız ziyaret, Türkiye ile Kırgızistan arasındaki yatırım ortamının gelişmesine olanak verecek.

Dün, Kırgızistan Başbakanı ve Başbakan Yardımcısı ile yaptığımız görüşmeler, daha ziyade genel ana temalar üzerindeydi. Bugün Caparov'la yaptığımız toplantı ise somut adımlar üzerine oldu. Buradaki Ticaret Odası ile de bir anlaşma imzaladık. Onlar da bir ekibi, eğitim için bize gönderecekler.''

Murat Yalçıntaş, ülkeler arasında verilen bu karşılıklı eğitimlerin, bir yakınlaşma doğurduğunu belirterek, ''Bu metot, karşılıklı ticaret yapmaktan bile daha etkili'' dedi.

IMF anlaşması

Murat Yalçıntaş, diğer bir soru üzerine de, 2009'un, geçmiş yıllara göre başarılı bir yıl olmadığını bildirdi.

Son birkaç yıla bakıldığında dünyada yaşanan ekonomik krizin etkisinin Türkiye'de de ciddi anlamda hissedildiğini belirten Yalçıntaş, ''Krizde ciddi anlamda küçüldük, ama rakamlar, bu küçülmenin küçüldüğünü gösteriyor. Bizim öngörülerimiz, 2009'un son çeyreğinde artıya geçeceğimizi ama yılın toplamının eksi olacağını gösteriyor. 2010 yılıyla birlikte ise toparlanma sürecine gireceğiz'' görüşünü ifade etti.

Bir gazetecinin, IMF anlaşmasıyla ilgili bir sorusunu da Yalçıntaş, şöyle yanıtladı:

''IMF toplantılarının Türkiye'de yapılması, Türkiye'nin uluslararası alanda artan ağırlığının somut bir göstergesidir. Son yıllarda spor, bilim ve sanat alanlarında da birçok önemli toplantı Türkiye'de yapılmaya başlandı.

Anlaşma konusunda ise IMF yetkilileri ile Türk bürokrasisi, uzun bir zamandır konuşuyorlar. Eğer bir anlaşma noktasına gelindiyse, bu toplantılarda bunu açıklayacaklardır. İnşallah anlaşma sağlanır ama anlaşma sağlanamazsa da bu dünyanın sonu değildir. Elbette biz IMF ile ya da IMF'siz yolumuza devam ederiz.

Anlaşma sağlanırsa eğer, Türkiye ekonomisinin güvenilirliğine bir nebze de olsa katkı sağlayacaktır, Belirli bir miktar da kaynak gelecektir. Bu gelecek kaynak, Türkiye'yi kurtaracak bir kaynak mıdır? Hayır... Ama hiç yoktan iyidir.''