Bize dayatma olamaz

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - MHP Genel Başkanı Bahçeli, yeni anayasa çalışmaları konusunda "Bizlere karşı herhangi bir dayatma söz konusu olamaz. MHP'nin kırımızı çizgileri çok nettir" dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin katılımıyla parti genel merkezinde bayramlaşma töreni düzenlendi. Bahçeli, törenin ardından partililere seslendi ve basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bahçeli, ramazan öncesi ve ramazan boyunca İslam coğrafyasında ve Türkiye'de yaşanan siyasi ve sosyal olaylar nedeniyle bayramın buruk bir şekilde kutlandığını söyledi.

Türkiye’nin hem sosyal ve ekonomik yönden hem de son siyasi gelişmeler açısından çok büyük sıkıntılarla karşı karşıya olduğunu dile getiren Bahçeli, konuşmasına şunları söyledi: 

"Bu sıkıntıların aşılması için iktidar üzerine düşen sorumluluğu, ciddiyetle yerine getirmesi gerekirken her konuyu istismar ediyor, her konuyu hafife alıyor ve her konuyla alay eder bir üslupla Türkiye'de yönetim göstermeye çalışıyor. Bu seviye Türk siyasi hayatında hiçbir dönemde görülmemiştir. Bu seviyeye alçalmış olan iktidarlar, iktidarda kalmamışlardır." 

Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bahçeli, Başbakan Erdoğan'ın TBMM'nin erken açılabileceği yönündeki açıklamalarını nasıl değerlendirdiği yönündeki bir soruyu şöyle yanıtladı: 

"Zannediyorum basından takip ettiğimiz şekliyle, BDP'nin yöneticileri, milletvekilleri ve İmralı canisiyle irtibat kuranlar, her zaman sayın Başbakanın dikkatini çekmekte ve 'şu tarihe kadar şunları gerçekleştirme' talimatı vermektedir. Dün de böyle bir talimatı sayın Başbakan almış olacaktır ki Meclis'in 1 Ekim'den önce toplanabileceğini belirtmektedir. Talimata uygun bir başbakandır."

Ergenekon davasında eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un müebbet hapis cezasına çarptırılmasının ardından, genel af çıkarılacağı ve terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın da bu yolla serbest bırakılacağı yönündeki iddiaların sorulmasına karşılık da Bahçeli, şöyle konuştu:

"Bu düşünce PKK'nın görüşüdür. 'Abdullah Öcalan' denen haini kurtarmak için genel af her zaman dillendirilmekte. Şimdi de bir mahkeme Türk Silahlı Kuvvetlerini terörist olarak görüyor ve onun değerli Genelkurmay Başkanını terörist başı ilan ediyor, bundan da cesaretlenerek aynı zevat, PKK yandaşı zavallılar, acaba bu PKK çözüm süresinde bir genel afla Abdullah Öcalan denen haini çıkarırken, 'ne olacak canım silahlı kuvvetler komutanları da çıksın' mantığıyla hareket ediliyorsa bu, milletimizin kabul edemeyeceği bir durumdur. Buna cezaevinde bulunan değerli komutanlar rıza göstermez, milletimiz de rıza göstermez."

Taviz vermek mümkün değil

Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmalarından sonuç alınıp alınamayacağı konusunda neler düşündüğünün sorulması üzerine ise Bahçeli, "MHP anayasa hazırlık ve uzlaşma komisyonunu öneren bir siyasi partidir. Görevlendirdiğimiz arkadaşlarımız, partimizin ilkeleri doğrultusunda anayasa değişikliğiyle ilgili görüşlerimizi orada diğer parti yöneticilerine aktarmakta. Uzlaşılmış olan paketler bir demokratik paket içerisine alınmakta ve çalışmalar devam etmekte. Bizlere karşı herhangi bir dayatma söz konusu olamaz. Milliyetçi Hareket Partisi'nin kırmızı çizgileri çok nettir, bu çizgilerden taviz vermek de mümkün değil" yanıtını verdi.

Bahçeli, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in "Bahçeli, Erdoğan'a 44 bin 500 lira tazminat ödeyecek" açıklamasının anımsatılması üzerine, şunları kaydetti:

"Mehmet Ali Şahin'in oğlu avukat. Her konuşmamızın arkasından, bize dava açıyorlar. Bazen kazanıyorlar, bazen mahkeme reddediyor. Maaşımız Meclis'te. Maaşımızın alınma yönetimini hükümet yapmakta. İstendiği zaman, istediği şekilde el koyabilirler."