Bizimki gibi hükümet Avrupa'da olsa sorunlar çözülürdü

Avrupa'lı hükümetlerin mali krizin çözümü konusunda kararlar almakta geciktiğini ifade eden Babacan, "çözümler belli fakat bu çözümleri gerçekleştirebilecek güçte yönetim yok" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KİEL - Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Avrupa'daki mali krizin hükümetlerinin güçlü ve kararlı olmamasından kaynaklandığını belirterek, "Gün gelir, akıllar başa gelir. Bu iş gerçekten büyük adımların ve tedbirlerin alınmasını gerektiriyor. Bunların hiçbirisi çözülmeyecek sorunlar değil. Bizimki kadar güçlü, bizimki kadar güçlü iradeye sahip kararlı bir hükümet Avrupa'da olsa o ülkenin sorunları hızlı bir biçimde çözümlenir." dedi.

Almanya'nın Kiel kentinde Global Ekonomi Sempozyumuna katılan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, gündeme ilişkin konuları değerlendirdi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye kadar güçlü ve güçlü iradeye sahip bir kararlı bir hükümetin Avrupa'nın pek çok ülkesinde bulunmadığını ifade ederek, "Sorunlar belli fakat çözümleri gerçekleştirebilecek güçte yönetim maalesef Avrupa'nın başka birçok ülkesinde yok" dedi.

Temmuz ayının ortalarında bu olabileceklere işaret ettiklerini ve riskleri gördüklerini belirten Babacan, "Sorunlara işaret ediyorduk ve bu sorunlar çözülmezse, adımlar atılmazsa problemlerin büyüyeceğini söylemiştik. Avrupalılar karar almakta geç kaldılar. Bugüne kadar aldıkları kararlar yeteri kadar güçlü karalar olmadı, dolayısıyla bu problemler devam ediyor. Gün gelir, akıllar başa gelir. Bu iş gerçekten büyük adımların ve tedbirlerin alınmasını gerektiriyor. Bunların hiçbirisi çözülmeyecek sorunlar değil. Bizimki kadar güçlü, bizimki kadar güçlü iradeye sahip kararlı bir hükümet Avrupa'da olsa o ülkenin sorunları hızlı bir biçimde çözümlenir. Çözümler belli fakat bu çözümleri gerçekleştirebilecek güçte yönetim maalesef Avrupa'nın başka birçok çok ülkesinde yok" dedi.

"Piyasadaki hareketlilik Türkiye'ye özgü değil"

Doların yükseldiği bir ortamda Merkez Bankasının dolardaki yükselişin önüne geçmek için aldığı önlemlere de değinen Babacan, şunları söyledi:

"Türkiye'de bütün ülkelerin piyasasındaki hareketliliğe benzer bir hareketlilik var. Bu hareketlilik sadece Türkiye'ye özel bir durum değil. Hatta bu gelişmeler bazı ülkelerle karşılaştırıldığında Türkiye'de daha sakin adlandırılabilir.

Problemin kaynağı Avrupa'da kamu maliyesi ve bankacılık. Türkiye'ye baktığımızda her iki alanın çok sağlam olduğu alanlar. Avrupa'da yaşanan bu iki temel problemin kaynağı Türkiye'de yok. Siyah ve beyaz denilecek kadar ayrı bir durumumuz var. Bizim şu anda kamu ve bütçe açığımız Avrupa ortalamalarının üçte biri. Kamu borcumuz Avrupa ortalamasının yarısını aşar. Dolayısıyla Avrupa için risk olarak adlandırılan ne varsa Türkiye'ye baktığımızda çok şükür çaba gösterdiğimiz sağlam alanlar".

"Cari açıkta trend aşağıya doğru"

Türkiye'de sari açık konusunda ne gibi programların olduğu yönündeki soruya da Başbakan Yardımcısı Babacan şu şekilde yanıt verdi:

"Cari açık, yüksek enerji fiyatları ve Türkiye'nin yüksek büyüme hızına bağlı olarak yüksek ithalatla birlikte arttı. Ama cari açık konusunda en yüksek seviyeler artık geride kaldı. Bundan sonra trend aşağıya doğru olacak. Biz, önümüzdeki senelerde daha düşük cari açık rakamları bekliyoruz. Ama asıl sorunumuz yapısal olduğu için orta- uzun vadede yapısal tedbirlerle cari açık sorunun giderilmesi daha büyük önem taşıyor. Kısa vadede makro ihtiyati tedbirlerle bankacılık sektörü üzerinden atılmış olan adımlar var.

Enflasyon ile ilgili yıl sonu hedefleriyle ilgili olarak da Babacan şunları söyledi:

"Özellikle kurlardaki son gelişmeler enflasyonu geçici olarak bir miktar olumsuz etkileyebilecek gibi görünüyor. Geçici diyorum çünkü bu kurun artışının enflasyona yansıması kuşkusuz var. Ama bu bir defalık bir yansıma oluyor. Sonra toparlanıyor. Enflasyon konusunda bu yıl sonu itibariyle enflasyon rakamımız belki hedeften uzaklaşacak ama gelecek yıl sonu ve daha sonraki hedeflerimiz ile ilgili bir sıkıntı görünmüyor. Orta uzun vadede enflasyon hedeflerimizin üzerinde bugünkü kur hareketlerinin çok ciddi bir etkisinin olmasını beklemiyoruz. 2012 ve 2013 açıklamış olduğumuz enflasyon hedeflerimiz hala geçerlidir"

Bu konularda ilginizi çekebilir