BKM, kart kullanımını 'keklikle' teşvik edecek

Merkez, nakit yerine banka kartı kullanımını yaygınlaştırmak için 'nakit' anlamına gelen 'keklik' isimli kampanya başlattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Bankalararası Kart Merkezi (BKM), alışverişlerde nakit yerine banka kartı kullanımını yaygınlaştırmak için 12 yıl sürecek bir kampanya başlatırken, kampanya zincirinin "Bay bay nakit" sloganlı ilk halkasında sembol olarak Osmanlıca'da nakit anlamına gelen keklik kullanıldı.

BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal, kampanyaya ilişkin yaptığı açıklamada, 2004 yılından itibaren banka kartıyla ilgili bazı kampanyalar yaptıklarını ve ilk yola çıktıkları noktada temel amaçlarının banka kartının da alışverişte kullanıldığına dair birtakım mesajları vermek olduğunu hatırlattı.

Keklik'le tavlayacaklar

Banka kartının alışverişlerde de kullanılabileceği konusunda farklı bir bilinçlenme noktasına geldiğini ifade eden Özinal, bu konuda 2004-2010 arasındaki yıllık ortalama artışın yüzde 60-65'ler civarında olduğunu, dolayısıyla iyi noktalara gelindiğini vurguladı.

Banka kartını halen sadece maaş çekimlerinde kullanan ciddi sayıda kart sahibi olduğuna dikkati çeken Özinal, Okan Bayülgen'in Kleopatra, James Bond ve Napolyon tiplemelerinin yer aldığı kampanya ile başlayan, şimdi de "keklik" tiplemesi ile devam edecek yeni kampanya ile alışverişlerde banka kartı kullanım oranını yükselteceklerini belirtti.

Gidişatı desteklemek için daha değişik bir format ortaya çıktığını anlatan Özinal, şunları kaydetti:

"Bu kampanyamız 12 yıl boyunca, 2023'e kadar sürecek. Hedefimiz 2023'te nakitsiz bir Türkiye olduğu için o döneme kadar gitmesi gereken bir kampanya. Bu sebeple biz, özellikle banka kartı tarafında değişik bir kampanya başlattık. Kampanyamızın esas kurgusu 'keklik' üzerine oldu. Osmanlı dilinde kekliğin karşılığı 'nakit'miş. 'Çantada keklik' gibi birtakım söylemler aslında bununla ilgiliymiş. Biz de hedef olarak nakdi sembolize etmek için kekliği seçtik. Nakdin sembolü olarak biraz esprili bir şekilde kekliği kullandık."

Elektronik ödeme oranı hızla artıyor

Gidişatın "2023 nakitsiz Türkiye" hedefi için moral verici olduğunu dile getiren Özinal, Türkiye'de şu anda tüketici harcamaları içinde elektronik ödeme oranının yüzde 37-38'lere geldiğini, 8 yıl önce bu oranın yüzde 12'lerde olduğunu anımsattı.

Türk kartlı ödeme sistemlerinin bugün Avrupa'da 1,85 milyon POS sayısı ile birinci, 72 milyon banka kartı sayısı ile üçüncü, 48 milyon kredi kartı sayısı ile ikinci, aylık 23 milyar lira kredi kartı cirosu ile üçüncü en büyük pazar konumunda olduğunu vurgulayan Özinal, Avrupa'da krizin etkilerinin sürmesinin bu alanda Türkiye'nin ikinci olduğu adımlarını daha da çoğalttığını söyledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir