BM Genel Kurulu'nda Suriye karar taslağı görüşülüyor

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Çevik, "Bu karar taslağı uluslararası toplumun vicdanına yeni bir çağrıdır. Algılarımızı değiştirmezsek daha fazla insan hayatını kaybedecek" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

NEW YORK - Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Halit Çevik, Genel Kurul'a sunulan Suriye karar taslağının uluslararası toplumun vicdanına çağrı olduğunu belirterek, "Bugün kullanacağımız oylar ya rejimin katliamlarına bir uyarı ya da destek anlamına gelecek" dedi.

Taslağın BM Genel Kurulu'nda görüşülmesi sırasında konuşan Çevik, tasarının Genel Kurul'a sunulma zamanlamasının doğru olduğunu söyledi.

Güvenlik Konseyi'nin uluslararası barış ve güvenliği sağlama sorumluluğunu yerine getiremediğini vurgulayan Çevik, bu nedenle Genel Kurul'un, sorumluluğu bir kez daha üzerine almak ve uluslararası toplumun sağduyusunu yansıtmak durumunda kaldığını kaydetti.

Dünyanın gözü önünde Suriye'deki insani krizin her geçen gün büyüdüğüne işaret eden Çevik, sahada yaşanan acıların ve zorlukların çok azının BM'ye yansıtılabildiğini belirtti.

Türkiye gibi Suriye'ye komşu ülkelerin her fırsatta BM'nin ilgili organlarına harekete geçme çağrısı yaptığını hatırlatan Çevik, şöyle konuştu:

"Korkularımızın daha ne kadar BM'de harekete geçmemizi engellemesine izin vereceğiz? Hareketsizlik bu korkularımızın çözümünü sağlayacak mı? Bu karar taslağı uluslararası toplumun vicdanına yeni bir çağrıdır. Algılarımızı değiştirmezsek daha fazla insan hayatını kaybedecek."

Taslakta birçok detaya yer verildiğini de belirten Çevik, şunları kaydetti:

"Ancak tek bir gerçek var: Bugün kullanacağımız oylar ya rejimin katliamlarına bir uyarı ya da destek anlamına gelecek. Bunun farkında olalım. Bazıları sahnede konuşan delegelerin iddialarına inanmayı seçebilir ama biz sahada gördüklerimize inanmayı seçtik. Suriye halkıyla birlikte durmayı sürdüreceğiz. Türkiye taslağı desteklemektedir."

"Taslak çözüm sürecine zarar verir"

Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Beşşar Caferi de konuşmasında muhalefetin El Kaide ile bağlantılı olduğunu, dış güçler tarafından cesaretlendirildiğini ve desteklendiğini savundu.

Taslağın, ABD ve Rusya tarafından sorunun politik çözümü için konferans toplanmasının gündeme geldiği bir dönemde Genel Kurul'a sunulduğunu belirten Caferi, bu kararın sürece zarar vereceğini ileri sürdü.

Metinde "terörist eylemlerden" hiç bahsedilmediğini ve bu eylemlerin kınanmadığını kaydeden Caferi, taslağı orantısız bulduğunu söyledi.

Muhalefeti destekleyen ülkelerin Arap Birliği'ndeki Suriye koltuğunu SMDK'ya verdiğini hatırlatan Caferi, Genel Kurul'a sunulan taslakla Suriye'nin BM'deki koltuğunun da muhalefete verilmesinin önünün açılmasının amaçlandığını savundu.

Soruna çözümün ancak Suriyelilerin öncülük edeceği inisiyatiflerle olacağını kaydeden Caferi, "Bütün ülkelerden taslağın aleyhinde oy kullanmalarını istiyorum" dedi.

"Devlet teröründen de söz etmeliyiz"

Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Gerard Araud da taslakta muhalefete yönelik eleştiri getirilmemesi ve "terörist" denmemesi eleştirilerine cevap verdi.

Metinde kimden gelirse gelsin şiddet olaylarının kınandığını belirten Araud, "Terörden bahsedeceksek Suriye hükümetinin uyguladığı devlet teröründen de bahsedelim" dedi.

Konuşmaların ardından karar taslağı oylanacak.