BM, kimyasal silahlar için önlem almalı

Başbakan Yıldırım Birleşmiş Milletler'in, Suriye'deki bütün kimyasal silahların imha edilmesi yönünde adım atması gerektiğini ifade etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Binali Yıldırım Birleşmiş Milletler'in (BM), Suriye'deki bütün kimyasal silahların imha edilmesi yönünde adım atması gerektiğini söyledi.

Dün sabah Suriye İdlib'e yapılan ve kimyasal olduğundan şüphelenilen saldırıda 60'a yakın kişi hayatını kaybetmişti. Suriye ordusu kimyasal silah kullanıldığı iddialarını reddederken, Rusya Savunma Bakanlığı da İdlib'deki saldırıyı Rus uçaklarının gerçekleştirmediğini açıklamıştı.
Yıldırım dün akşam İstanbul Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde sanatçılara hitaben yaptığı konuşmada konuyla ilgili olarak şu değerlendirmeyi yaptı:

"BM umarım konuyu ciddi şekilde ele alır. Suriye'deki bütün kimyasal silahların imha edilmesi yönünde adımlar atarak bunu yapanlara da gerekli cezayı verir. Zayıf da olsa ümidimizi muhafaza ediyoruz."

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da dün yaptığı değerlendirmede İdlib'de kimyasal silah kullanıldığını ve bunun insanlık suçu olduğunu belirterek, olayın arkasında Suriyerejiminin bulunduğunu kaydetmişti.

Irak Kerkük'teki bağımsızlık referandumu yönündeki tartışmalara da değinen Yıldırım, "Kerkük'ün geleneksel tarihi yapısının değiştirilerek, Türkmenlerin ve Arapların yok sayılması geniş çaplı ihtilaflara neden olur. Bir oldubittiye asla müsaade etmeyeceğimizi karşı tarafa ilettik" dedi.

Kerkük İl Meclisi geçtiğimiz haftalarda resmi binalarda Irak bayrağının şanı sıra bölgesel Kürt yönetiminin buyruğuna da kullanma kararı almış, Türkiye bu karara tepki göstermişti.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Irak bölgesel yönetiminin bu yanlıştan dönmemesi durumunda Türkiye ile arasını bozacağını söylemişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir