BM, Kırgızistan'daki olaylardan kaygılı

Kırgızistan'ın güneyinden Türk vatandaşlarını tahliye etmek üzere Bişkek'e TSİ 21.00'de inen THY uçağı, buradan Türk Büyükelçiliği yetkililerini alarak Oş kentine hareket etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER/BİŞKEK- BM yetkilileri Kırgızistan'da yaşanan etnik çatışma ve şiddet olaylarıyla ilgili olarak son derece kaygılı olduklarını belirttiler.

Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un silahlı çatışmalarda çocukların korunmasından sorumlu özel temsilcisi Radhika Coomaraswamy, BM'de gazetecilere yaptığı açıklamada, "Kırgızistan'daki olaylarda çocukların öldürüldüğü, sakatlandığı ve evlerinden oldukları yönündeki haberlerden son derece endişeliyim. Tüm taraflara itidal çağrısında bulunuyorum. İnsani yardımların da öncelikle çocuklara ve gençlere yönelmesi gerekiyor" dedi. Coomaraswamy gelişmeleri dikkatle izlediğini söyledi.

BM Sözcü Yardımcısı Ferhan Hak da yaptığı açıklamada, Genel Sekreter Ban'ın AGİT dönem başkanı Kazakistan'ın Dışişleri Bakanı Kanat Sudabayev ile hafta sonunda telefonda görüştüğünü belirtti. Telefon görüşmesinde Ban'ın Kırgızistan'da yaşanan çatışmalardan derin kaygı duyduğunu ve BM'nin alarmda olduğunu söylediğini belirten Hak, BM'nin Kırgızistan'a acil insani yardım gönderdiğini vurguladı.

Hak, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay'ın da yaptığı açıklamada, Kırgızistan'daki tüm yerel ve ulusal yetkililerden vatandaşlarını korumaları yönünde kararlı adım atmalarını istediğini söyledi. Hak bir soru üzerine, Kırgızistan'daki BM yetkilisi Miroslav Jenca'nın çatışmaların barışçıl şekilde yatıştırılması yönünde taraflarla görüşmelerini sürdürdüğünü belirtti.

UNICEF'den yapılan açıklamada da, Kırgızistan'daki olaylardan ve özellikle çocukların durumundan derin kaygı duyulduğu ifade edilerek, tüm taraflardan çocukları korumaları yönünde etkili önlem almaları istendi.

THY uçağı Bişkek'e indi

Kırgızistan'ın güneyinden Türk vatandaşlarını tahliye etmek üzere Türkiye'den gönderilen THY uçağı Bişkek'e TSİ 21.00'de indi. THY uçağı, buradan Türk Büyükelçiliği yetkililerini alarak Oş kentine hareket etti. 

Türkiye'nin Bişkek Büyükelçiliği Birinci Katibi Berk Ece, Oş kentindeki Türk vatandaşlarıyla olayların başından beri irtibat halinde olduklarını söyledi.

Ece, Oş'tan bugün 140 kişinin tahliye edileceğini yarında da küçük uçaklarla geriye kalan vatandaşların tahliyesinin süreceğini söyledi. Ece, Türk Büyükelçiliği'nin olayların başından beri durumu yakından takip ettiğini dün de Calalabad kentinden 25 Türk vatandaşını tahliye ettiklerini kaydetti.

Bu arada, Oş havaalanında uçağı bekleyen Türk vatandaşlardan alınan bilgiye göre; tahliyeyi bekleyenlerin çoğunluğunu kadınlar, çocuklar ve üniversite öğrencileri oluştururken, erkeklerin Oş'ta kalmasına karar verildi.

Bakiyev: Türkiye'ye son 2 ayda hiç gitmedim

Kırgızistan'ın sürgündeki lideri Kurmanbek Bakiyev, son iki ay içinde Türkiye'ye hiç gitmediğini söyledi.

Bakiyev, Kırgızistan'ın güneyindeki Kırgızlar ile Özbekler arasındaki çatışmalarla ilgili olarak dün Belarus'ta düzenlediği basın toplantısında, Kırgızistan'da geçici hükümetin, hakkında gerçek dışı iddialar ürettiğini savundu.

Belarus'a sığındıktan sonra buradan hiç ayrılmadığını ve Türkiye'ye gitmediğini ifade eden Bakiyev, "Türkiye'ye gitseydim, bunu saklamak mümkün olmazdı" dedi.

Geçici hükümetin yargı konularından sorumlu Başbakan Yardımcısı Azimbek Beknazarov, son bir ayda düzenlediği haftalık basın toplantılarında, Bakiyev'in Türkiye'de olduğunu ileri sürmüştü.

Bakiyev'in tatil için Antalya'ya gittiğini, daha önce Rus İnterfax ajansı da iddia etmişti.

Kırgızistan'da 7 Nisan'da iktidardan uzaklaştırılan Kurmanbek Bakiyev, ailesiyle birlikte ülkeyi terk etmişti.

Crowley: Geçici hükümetle temas halindeyiz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley, ülkesinin Kırgızistan'daki olaylara "koordineli bir uluslararası karşılık" verilmesi çabaları çerçevesinde, bu ülkedeki geçici hükümet, BM, AGİT ve Rusya ile yakın temas halinde olduğunu bildirdi.

Crowley, ABD Dışişleri Bakanlığında düzenlediği günlük basın toplantısında, Washington'ın, insani yardım sağlanmasına dair süreci diğer uluslararası bağışçılarla birlikte yürütmekte olduğunu ve insani ihtiyaçlar konusunda geçici hükümetle görüşmelerde bulunduklarını kaydetti.

Sözcü Crowley, "Şu anda, yardım sağlamak ve geçici hükümetin durumu istikrara kavuşturabilmesine katkı sunmak için AGİT bünyesinde ve uluslararası boyutta nasıl çalışabileceğimizin yollarını araştırıyoruz" diye konuştu.

ABD'nin ne tür yardımlar planladığına dair soru üzerine Crowley, bölgede yerlerinden olmuş insanların varlığına ve insani ihtiyaçların giderek arttığına dikkati çekerek, "Kırgız hükümetinden gelebilecek talepleri dinleyeceğiz, ancak şu anda bölgede (insani yardımlar konusunda) uluslararası boyutta nasıl etkin bir karşılık verebileceğimiz üzerine odaklanmış durumdayız" dedi.

Bir soru üzerine, bu aşamada ABD tarafından "tek taraflı bir adım" atılmasının planlanmadığını da belirten Crowley, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın, Kırgızistan'daki durumla ilgili Kazak meslektaşıyla bugün bir görüşme yaptığını da sözlerine ekledi.

Saudabayev, Clinton'la telefonda görüştü

Kazakistan Dışişleri Bakanı ve AGİT Dönem Başkanı Kanat Saudabayev, Kırgızistan'daki olaylarla ilgili olarak ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile telefonla görüştü.

Kazakistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Saudabayev ile Clinton görüşmesinde Kırgızistan'daki olaylardan duyulan endişe dile getirilerek, sorunun biran önce çözülmesi için gerekli ortamın sağlanması konusunda geçici hükümete çağrıda bulunulması kararlaştırıldı.

Olaylar sırasında çok sayıda sivilin hayatını kaybettiğini belirten taraflar daha fazla can kaybından duydukları endişeyi ifade etti.

Kırgızistan'ın acil ihtiyaçlarının AGİT ve BM yardım kuruluşlarının çabalarıyla acil olarak çözülmesi için hemen harekete geçilmesi gerektiğine vurgu yapılan görüşmede, sorunun biran önce çözülmesi için uluslararası kuruluşların da koordineli çalışması gerektiği kaydedildi.

Hillary Clinton, Kırgızistan'a komşu ülke olan ve AGİT dönem başkanlığını üstlenen Kazakistan'ın sorunun çözülmesi için gösterdiği çabayı takdirle karşıladığını, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in bu konudaki girişimlerini dikkatle izlediklerini söyledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir