BM Küresel İlkeler Sözleşmesi Liderler Zirvesi başladı
New York'ta düzenlenecek zirveye, dünyanın önemli iş adamlarının ve şirketlerin üst düzey yetkililerinin katılması bekleniyor.
İSTANBUL- BM Küresel İlkeler Sözleşmesi (Global Compact) Liderler Zirvesi, New York'ta başlıyor.
Marriott Marquis Otel'de düzenlenecek zirveye, dünyanın önemli iş adamlarının ve şirketlerin üst düzey yetkililerinin katılması bekleniyor.
Zirve dolayısıyla BM'de "Hoşgeldiniz Toplantısı" düzenleyen Genel Sekreter Ban Ki-mun, iş adamlarının ve kuruluşların üst düzey yöneticilerinden, ülkelerin 2015 yılına kadar BM Binyıl Kalkınma Hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmalarını istedi.
Ban "Binyıl Kalkınma Hedeflerine yönelik yatırımların, sürdürülebilir ekonomik büyümeye de yönelik yatırımlar olması gerekiyor. Bir iş, ancak onu yapan insanların da gelişmesiyle, başarılı olur. Günümüz dünyasında artık herkes sürdürülebilir büyüme ve sürdürülebilir kalkınmaya odaklanmalı" dedi.
BM Küresel İlkeler Sözleşmesine, 2000 yılında sadece 40 şirket imza atarken bu sayının günümüzde 8 bini aştığını kaydeden Ban, "Artık şirketler de akıllı ve adil ilkelerin kazanç getireceğini biliyor" dedi.
Genel Sekreter Ban'ın başkanlık yapacağı Liderler Zirvesi, Cuma günü sona erecek.
Küresel ilkeler sözleşmesi
BM'nin 2000 yılında başlattığı "BM Küresel İlkeler Sözleşmesi" girişimi, dünyadaki şirketlerin "insan hakları, iş standartları, çevre duyarlılığı ve yolsuzlukla mücadele" kapsamında 10 temel ilkeyi benimsemesini bekliyor.
BM'nin Küresel İlkeler Sözleşmesine imza atan kurumlar, "insan haklarına saygılı olmayı, insan hakları ihlallerine karışmamayı, örgütlenme ve toplu sözleşme hakkına saygı göstermeyi, insanları zorla çalıştırmaktan kaçınmayı, çocuk işçiliğini yasaklamayı, işte ayrımcılığı ortadan kaldırmayı, çevresel sorunlarla ilgilenmeyi, bu kapsamda sorumluluk almayı, çevreyle uyumlu teknolojiler geliştirmeyi ve yolsuzluğu yasaklamayı" taahhüt ediyorlar.
Bu kapsamda "BM Küresel İlkeler Sözleşmesi (Global Compact) Liderler Zirvesine, Türkiye'den de BM Küresel İlkeler Sözleşmesi Türkiye Ağı Ulusal Temsilcisi Yılmaz Argüden ve Koç Holding Yönetim Kurulu üyesi Ali Koç'un da aralarında bulunduğu çeşitli şirket ve kurum temsilcilerinin katılması bekleniyor.
"Türkiye, 200'e yakın üyesiyle dünyadaki en büyük 10 ağdan bir tanesi."
BM Küresel İlkeler Sözleşmesi (Global Compact) Türkiye Ağı Ulusal Temsilcisi Yılmaz Argüden, Türkiye'nin 200'e yakın üyesiyle dünyadaki en büyük ağlardan bir tanesi olduğunu söyledi.
Girişimin BM'nin eski Genel Sekreteri Kofi Annan'nın ilk olarak 31 Ocak 1999 tarihinde Dünya Ekonomik Forumu'nda yaptığı konuşma sırasında önerildiğini ve 26 Temmuz 2000 tarihinde BM nezdinde başlatıldığını belirten Argüden, Türkiye'de bu ilkelere ilk imzaların 2002 yılında atılmaya başladığını, ilk imzayı atan şirketin de ARGE Danışmanlık olduğunu söyledi.
Türkiye'de bugün itibariyle 200 şirketin BM Küresel İlkeler Girişiminin tarafı olduğunu anlatan Argüden, bu şirketlerin arasında büyük şirketlerin de bulunduğunu, Türkiye'deki en büyük 20 şirketin 12'sinin, en fazla vergi veren 15 şirketin 6'sının sözleşmeyi imzaladığını vurguladı.
Sözleşmenin yasal yaptırımı olmayan gönüllü bir uygulama olduğunu belirten Argüden, "Sözleşme bunu imzalayan kurumları, küresel ekonominin dengeli ve sürdürülebilir bir şekilde büyümesini sağlamak için gerekli çevresel ve sosyal konularda belli ilkelere uymaya, tüm dünya halkları için yatırım yapmaya çağırıyor" dedi.
Küresel İlkeler Sözleşmesine taraf olanlar arasında KOBİ'lerin, büyük şirketlerin, belediyelerin, sanayi ve ticaret odalarının, bankaların, sivil toplum kuruluşlarının bulunduğunu belirten Argüden şöyle konuştu:
"Girişim, çok farklı kurumu temsil eden bir ağ halini aldı. Türkiye'deki Ağın Yönetim Kurulunda da durum böyle, kurulun üyeleri arasında TİSK, TÜSİAD, Koç Holding, Sabancı Holding, ARGE Danışmanlık, Aksa Akrilik ve Zed Tanıtım bulunuyor. BM'nin bu girişimle yapmak istediği pek çok şeyi Türkiye'de gerçekleştirmeye başladık. Türkiye, 200'e yakın üyesiyle dünyadaki en büyük 10 ağdan bir tanesi."
Aygüden açıklamasında şunları kaydetti:
"Bu sene Türkiye'de geliştirdiğimiz Sektörel Yayılım Stratejisi de dünyadaki diğer ağlara örnek oluşturuyor. Bu kapsamda aynı sektördeki şirketlerin birlikte hareket etmeleri öngörülüyor. Bir örnek vermek gerekirse, BM Küresel İlkeler Sözleşmesinin ilk 10 yılında, tüm dünyada ilaç sanayinden toplam 84 şirket Sözleşmeye üye olmuşken, Türkiye'deki sektörel yaklaşım çerçevesinde gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerle bir seferde Türkiye'den 33 ilaç şirketi Küresel İlkeler Sözleşmesini imzaladı. Sözleşmenin Direktörü Georg Kell de bu yenilikçi yaklaşımı, Küresel İlkeler Sözleşmesine ikinci 10 yılında ivme kazandıracak en önemli yaklaşımlardan biri olarak görüyor, bunun Türkiye'den çıkmış olması da çok ilgi çekiyor."
Geliştirdikleri "Sektörel Yayılım Stratejisini" diğer kurumlara "iyi model" olarak anlattıklarını belirten Argüden, pek çok temsilcinin bu modeli kendi ülkelerinde de uygulamak istediklerini söylediklerini ifade etti. Argüden, "Bu deneyimizi dünyayla paylaşarak Türkiye'nin bu konudaki öncülüğünü vurgulamaya gayret ediyoruz" dedi.
Argüden, New York'taki zirvede 10 yılın değerlendirileceğini, zirve kapsamında çeşitli paneller ve çalıştaylar düzenleneceği bilgisini de verdi.
BM'de düzenlenen "Hoşgeldiniz" toplantısına, Genç Liderler ve Girişimciler Dünya Federasyonu'nun (Junior Chamber International-Istanbul) İstanbul temsilcisi Ozan Sönmez de katıldı.