BM, mülkiyet sorununa formül arayışında

BM'nin, Kıbrıs müzakerelerinde "Mülkiyet" başlığı için düşündüğü formüle göre, ilk adımda mülklerin takası öngörülüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEFKOŞA - Birleşmiş Milletlerin (BM), devam eden Kıbrıs müzakerelerinde "Mülkiyet" başlığının eylül ayındaki müzakerelerde özlü şekilde ele alınmasını sağlayacak "pratik ve rakamsal unsurlar içeren" bir formül hazırladığı iddia edildi. Formüle göre, ilk adımda mülklerin takası öngörülüyor.

Rum Politis gazetesine göre, BM, "Mülkiyet" başlığının gelecek aydan itibaren özlü bir şekilde görüşülmesini öngörüyor, bu bağlamda, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas ile KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun uzlaşı mantığına girmelerini sağlamak için müzakere masasına rakamlar ve maddeler koymaya hazırlanıyor.

Kıbrıs'taki tarafların mülkiyet konusunda tamamen zıt noktalarda olmalarından ötürü, BM'nin tüm Kıbrıs genelindeki taşınmazlara ilişkin bir rapor hazırladığı bilgisine yer verilen haberde, rapora göre KKTC'deki mevcut Kıbrıslı Rum topraklarının 1 milyon 575 bin, Güney Kıbrıs'taki Kıbrıs Türk topraklarının ise 435 bin dönüm olduğu ileri sürüldü.

BM formülünde öngörülen ilk adım, Güney Kıbrıs'taki 435 bin Kıbrıs Türk taşınmazının, KKTC'de aynı değerdeki Rum taşınmazlarıyla takas edilmesi.

Habere göre BM ayrıca, Güney Kıbrıs'taki Kıbrıs Türk taşınmazlarının büyük kısmının Limasol ve Baf gibi kentlerin merkezi yerlerinde ve turistik kalkınmanın büyük olduğu bölgelerde olmasından ötürü çok değerli olduklarına vurgu yapıyor.

Haberde, BM'nin bu mantığının kabul edilmesi durumunda, geriye KKTC'deki "bir milyon dönümden biraz fazla" Kıbrıs Rum taşınmazının kalacağı, bu safhada ise formülün ikinci ayağının devreye gireceği ifade edildi.

Yine habere göre, bu formülde, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Hristofyas'ın "mülkiyet konusunun, toprak ve Türkiye kökenli vatandaşlar konularıyla birlikte ele alınması gerektiği" görüşü benimsendi.

Gazete, Annan Planındaki rakamların geçerli olması durumunda, yaklaşık 465 bin dönümlük KKTC arazisinin Kıbrıs Rum yönetimine geçmesi olasılığına işaret etti.

Tarafların geriye kalan "Kıbrıs Rum arazisi" konusunun nasıl çözüleceği hususunda uzlaşıya varmalarının gerekeceğini yazan gazete, çözümün iade ya da tazminatlarla olmasının öngörüldüğünü savundu.

Gazete ayrıca, KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun, müzakerelerde mülkiyet konusunda sunduğu tezlerin, KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı "Rauf Denktaş'ın tezlerinden dahi daha kötü" olduğunu iddia ederek, Eroğlu'nun ortaya koyduğu tezlerle, KKTC'deki "Kıbrıs Rum taşınmazlarının iadesi çerçevesini dramatik bir şekilde daralttığını" savundu.

7 görüşme yapıldı

26 Mayısta "Mülkiyet" başlığı ile müzakerelere başlayan Eroğlu ve Hristofyas, yaptıkları 7 görüşmede de aynı başlığı ele aldı.

Liderler, 4 Temmuzda yaptıkları son görüşmede, eylül ayındaki müzakerelerde, mülkiyete ilişkin önerileri daha detaylı olarak masaya sunma konusunda mutabık kalmışlardı.

Bu konularda ilginizi çekebilir