BMD: Kiraları TL'ye dönüştürecek düzenleme şart

Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Yılmaz, yükselen döviz kurları nedeniyle artan kira maliyetlerine dikkat çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Yılmaz Yılmaz, döviz kurundaki artış nedeniyle, dövizle kiralamanın perakende sektörüne ek maliyetinin 1.7 milyar lira olduğunu belirterek, "Bizim ticaretimiz ve kiralar TL olmalıdır. Milli paramıza sahip çıkmalıyız" dedi.

Yılmaz, düzenlediği basın toplantısında, yükselen döviz kurları nedeniyle artan kira maliyetlerine ve dövize endeksli ticaretin ekonomideki olumsuz etkilerine dikkati çekti.

Yılmaz, Türkiye'de ekonomik gidişattan memnun olduklarını, işlerini iyi yaptıklarını, ancak Türkiye'nin yurt dışı kaynaklı ve hak etmediği bir volatilite ile karşı karşıya bulunduğunu, Türkiye'deki dövize dayalı ticaret ve kiralama sisteminin piyasaların dengesini bozacak bir etkiye sahip olduğunu belirtti.

Dövize dayalı ticaret ve kira sisteminde kazananın bulunmadığını vurgulayan Yılmaz, sadece sırasıyla bundan planlanmamış kazanç veya kayıp elde eden taraflar olduğunu, bir nevi kiracı ve kiralayanı ile herkesin kumar oynamak zorunda kaldığını ifade etti. 

Yılmaz Yılmaz, hazır giyimin ana hammaddesi olan kumaşın piyasada döviz ile fiyatlandığını, birçok sektörün girdi maliyetlerinde benzer bir durum olduğunu belirterek, bu derecede dolarize olan bir ekonomik ortamın herkes için risk taşıdığına dikkati çekti.

BMD Başkanı, konut kiraları da göz önüne alındığında riskin büyüdüğüne, maliyetlerin ve kiraların döviz cinsinden olmasının Türkiye'de enflasyon riskini artırarak tüketiciye de zarar verdiğine işaret etti.

Türkiye mümkün olan her noktada TL kullanmak için seferber olmalı

Sektörün AVM yatırımcısı, AVM işletmecileri ve perakendecileri ile bir bütün olduğunu, sorunlarına kendi içinde geçici çözümler üretebildiğini ifade eden Yılmaz, ancak kalıcı çözümün dövizle ticaret anlayışının değiştirilmesi ve dövizle ticarete ilişkin hukuki düzenlemelerin hayata geçirilmesiyle mümkün olabileceğini belirtti.

Yılmaz Yılmaz, önerilerini ise şöyle sıraladı:

"Kiraları TL'ye dönüştürecek hukuki düzenleme yapılmalıdır. Bankacılık sektöründe gerekli mevzuat düzenlemeleri yapılarak AVM yatırımcısı TL ile fonlanma olanağına kavuşmalı ve dövize bağımlı olmaktan çıkarılmaktadır. Türkiye mümkün olan her noktada TL kullanmak için seferber edilmelidir. Ülkemiz artık istikrar içinde büyüyen bir ülke ve dünyadaki bu volatiliteye karşı bence güvenilir liman Türkiye ve TL. Ekonomimizin dış kaynaklı ani ve büyük zararlarla karşılaşmasını istemiyorsak TL'ye güvenmeliyiz."

Soruları da yanıtlayan Yılmaz, Türkiye'de kriz olmadığını, cari açığın biraz fazla olmasının tek problemi oluşturduğunu, o nedenle dövizle olan işlemleri yurt içinde azaltmanın Türkiye'nin çıkarına olacağını belirtti.

Yılmaz, şu anda AVM'lerin yüzde 80'inin, cadde mağazalarının da yüzde 40'ının dövizle kiralama yaptıklarına işaret etti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir