Böcek komisyonu gazetecileri dinleyecek

TBMM Yasadışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu eski istihbaratçıları ve gazetelerin genel yayın yönetmenlerini dinleyecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - TBMM Yasadışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu eski istihbaratçıları ve gazetelerin genel yayın yönetmenlerini dinleyecek. Komisyon, AK Parti, CHP, MHP ve BDP genel başkanlıklarına da "paylaşmak istediğiniz bilgi, belge, doküman varsa, sözlü ya da yazılı" diyerek yazı gönderdi. 
 
TBMM Yasadışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu bu hafta yoğun bir şekilde çalışacak. Komisyonda, Hukuk Alt Komisyonu ile Teknik Alt Komisyonu adı altında kurulan iki alt komisyon çalışmalarını sürdürecek. 
 
Teknik Alt Komisyon önümüzdeki günlerde özel güvenlik şirketlerinin temsilcilerini, özel dedektiflik bürolarını dinleyecek. Ayrıca MOBESE ve güvenlik kameralarıyla ilgili çalışmayı yine Teknik Komisyon yürütecek. 
 
[PAGE]
 
4 partiye yazı yazıldı
 
Hukuk Alt Komisyonu Başkanı Şuay Alpay, ANKA'ya yaptığı açıklamada Salı, Çarşamba, Perşembe günü üç gün çalışacaklarını, gazetelerin genel yayın yönetmenleri ya da Ankara temsilcilerini davet ettiklerini belirterek, "Onları dinleyeceğiz üç gün" dedi. 
Meclis'te grubu bulunan AK Parti, CHP, MHP ve BDP'nin genel başkanlıklarına Cuma günü yazı gönderildiğini ifade eden Alpay, "Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerin genel başkanlıklarına, kurumsal kimliğe gönderdik, doğrudan kurumsal kimliğe gönderdik, genel başkanlara değil. Ve orada diyoruz ki, Yasa dışı Dinleme Komisyonunun çalışmalarıyla ilgili olarak sözlü ya da yazılı paylaşılmak istenen bir bilgi, takdire bıraktık orada, biz genel başkanları çağırmıyoruz, genel başkanlıklara parti tüzel kişiliklerine yazıyoruz, takdire bıraktık, paylaşmak istediğiniz bilgi, belge, doküman varsa paylaşın diye takdirlerine sunduk, zorunlu değil" dedi.
 
[PAGE]
 
Eski istihbaratçılar dinlenecek
 
Komisyon, 5 Nisan Cuma günü de eski istihbaratçıları dinlemeyi planlıyor. Alpay da, davetiyelerin yetişmesi halinde Bülent Orakoğlu, Emin Arslan, Osman Ak, Sabri Uzun'u Cuma günü dinlemek istediklerini söyledi. Alpay, davetiyelerin Pazartesi günü gitmiş olacağını ve konunun hafta içinde netlik kazanacağını söyledi. Alpay, "Hanefi Avcı ile ilgili olarak talep gelirse bununla ilgili bir değerlendirme yapabileceğimizi söyledim ama bir karar verilmedi" dedi. 
"Baykal'a bir davetiye çıkaracak mısınız?" sorusuna Alpay, "Şu anda gündemimizde öyle bir şey yok. Deniz Baykal ile ilgili öyle bir şey yok" derken "Başbakan ile ilgili var mı?" soruya da "Hayır kesinlikle yok" dedi. 
 
[PAGE]
 
Genel Kurul'da torba yasa
 
Meclis Genel Kurulu'nda, Torba Yasa olarak adlandırılan Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı görüşülecek. 
 
Varlık kiralama şirketleri kurmak üzere kamu sermayeli kurumları görevlendirmeye bakan yetkili
 
Tasarının getirdiği düzenlemeler şöyle: 
 
Bu kanun kapsamındaki halka açık olmayan kurum ve kuruluşlara ait taşınır ve taşınmazlar ile kullanma, yararlanma, işletme ve sair haklar gibi maddi olmayan varlıklara ilişkin, ilgili kurumların görüşleri alınarak alım, satım, geri alım, kiraya verme, geri kiralama, bedelli veya bedelsiz devir ve benzeri işlemleri mevzuatta yer alan şekil kurallarına tâbi olmaksızın tesis etmeye ve bu işlemleri aynı usule tâbi olarak yapmak üzere Türk Ticaret Kanununun kuruluş, tescil, denetleme,sermaye, tasfiye ve işleyişe ilişkin hükümlerine bağlı olmaksızın özel hukuk tüzel kişiliğini haiz varlık kiralama şirketleri kurmaya veya özel hukuk tüzel kişiliğini haiz varlık kiralama şirketleri kurmak üzere kamu sermayeli kurumları görevlendirmeye Bakan yetkili olacak. Bakan tarafından kurulmasına karar verilen ve sermayesinin tamamı Hazine Müsteşarlığına ait olan varlık kiralama şirketlerinin ana sözleşmesi ve değişiklikleri Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde yayımlanacak. 
Bu şirketler Harçlar Kanununda sayılan, ticari işletme rehni dahil her türlü ticaret sicili harçlarından ve Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde yapılacak her türlü ilana ilişkin ilan ücretlerinden muaf olacak. 
 
[PAGE]
 
Kira sertifikaları
 
Gerçekleştirilecek işlemler ve ihraç edilecek kira sertifikaları ile kira 
sertifikalarının ihracına ilişkin işlem ve kâğıtlar, damga vergisi ve harçlardan ve genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri ile bu idarelere bağlı veya bu idareler nezdinde tesis edilen kuruluşlar tarafından dönersermaye ve sair isimler altında alınan ücretlerden müstesna olacak. 
 
4. Yargı Paketi bir sonraki hafta
 
Meclis Adalet Komisyonu'nda kabul edilen 4. Yargı Paketi'nin Genel Kurul'da bir sonraki hafta görüşülmesi bekleniyor. 
 
Dişişleri Komisyonu'nda brifing
 
4 Nisan Perşembe günü toplanacak olan Dışişleri Komisyonu'nda, Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Türkiye'nin "Asya-Pasifik bölgesine yönelik politikaları" hakkında komisyon üyelerini bilgilendirecek. 
 
Anayasa Uzlaşma Komisyonu
 
Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmalarını sürdürecek. Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu bünyesinde oluşturulan Yazım Komisyonu 1 Nisan Pazartesi günü toplanacak. 
Meclis İçtüzük Uzlaşma Komisyonu çalışmalarını hafta içinde yapacağı toplantıyla sürdürecek.