Boğaziçi Köprüsü'nün "40. yıl" bakımı 2013'te
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Özelleştirme ihalesi gerçekleştirilen Boğaziçi Köprüsü'nün "40. yıl" büyük bakım ve onarımı ile askı halat değişim çalışmaları için Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) önümüzdeki yıl ihaleye çıkacak. Bakım ve onarım çalışmasının 2014 yılı içinde tamamlanması planlanıyor.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun (ÖYK) 15 Ekim 2010 tarihli kararıyla özelleştirme programına alınan otoyollar ve köprülerin fiili teslim tarihinden itibaren 25 yıl süreyle, işletme haklarının verilmesi yöntemiyle özelleştirilmesi ihalesi 17 Aralık'ta gerçekleştirildi. 3 konsorsiyumun katıldığı ihalede en yüksek teklifi 5 milyar 720 milyon dolar bedelle Koç Holding AŞ-UEM Group Berhad-Gözde Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı AŞ Ortak Girişim Grubu verdi.
İhale şartnamesine göre bu bedel peşin ya da yüzde 30'u peşin, kalanı azami 12 ayda bir ödeme yapmak kaydı ile 48 ay vadeyle ödenebilecek. Vadeli ödenme alternatifi seçildiği taktirde şartnamede belirlenen tutarda vade farkı ödemeleri ayrıca yapılacak.
Özelleştirmeden sonra işleticinin uyacağı "Otoyol Bakım, Onarım ve İşletim Teknik Esasları" belirlendi. Buna göre işletici, mevcut otoyol ağının standartları, hizmet ve servis kalitesi, yol güvenliğinin yükseltilmesi, bakım, onarım ve işletimleri yapacak. Buna ilişkin denetim ve kontroller ise KGM'ce gerçekleştirilecek.
Otoyollarda üst yapı büyük bakım ve onarım kriterleri, otoyolların yapım standardı, altyapı ve drenaj bozuklukları, yapım yılı, trafik yoğunluğu, bölgesel iklim şartları, periyodik bakım kalitesi ve sıklığı, otoyolların periyodik bakımlarının yanı sıra belirli aralıklarla ekonomik ömürlerine bağlı olarak oluşan üst yapı bozukluklarının büyük bakımı, onarımı, takviyesi ve bazı kısımları yeniden yapım giderleri işletme hakkı devri süresince işletici tarafından karşılanacak.
Boğaziçi'nin bakımı gelecek yıl
1973'te hizmete giren İstanbul Boğazı'ndaki 1. Köprü'nün (Boğaziçi Köprüsü) 40. yıl ağır bakımı için yapım ihalesi 2013 yılı başında yapılacak. Gelecek yıl çalışmalarına başlanılması planlanan Boğaziçi Köprüsü'nün üst yapı büyük onarım ve askı halat değişimi çalışmalarının 2014 yılı içinde tamamlanması planlanıyor.
Onarım çalışmaları sırasında, trafik durumuna göre köprünün halatlar tarafında bir şeridi kısa süreli periyotlarla trafiğe kapatılacak.
Geçiş ücretleri tarifeleri
İşletme hakkı devir süresince uygulanacak geçiş ücretleri tarifeleri ihale şartnamesinde düzenlendiği şekilde yapılacak. Keyfi fiyat artışları olmayacak. Buna göre sözleşme süresince yapılacak en yüksek ücret artışları yılda bir kere Ocak ayı başında, yıllık kümülatif TÜFE ve kümülatif ABD doları devalüasyon endeksleri karşılaştırmaları baz alınarak belirlenecek.
Mevcut ekonomik göstergelere göre bu artışın en fazla yıllık TÜFE oranları artışı kadar olması bekleniyor. Ayrıca, mevcut otoyol ağının iyileştirilmesi ve trafik sıkışıklığının giderilmesi amacıyla ihale şartnamesinde işleticiye, ilave şerit, kavşak ve kavşak kolları, alt geçit, gişe yapımı gibi yatırım zorunlulukları da getirildi.
Bu arada, otoyollar ve köprülerden 2011 yılında 892,9 milyon lira brüt gelir elde edildi. Söz konusu brüt gelirden vergi ve faiz öncesi gelirlere ulaşabilmek için yüzde 18 KDV, köprü gelirlerinden yüzde 10 belediye payı, rutin bakım işletme giderleri ile büyük bakım onarım giderleri düşürülünce 357,8 milyon lira gelir elde edildi.