BoJ varlık satın alma programını 5 trilyon yen artırdı

Japonya Merkez Bankası'nın varlık satın alma programı 55 trilyon yene (723 milyar dolar) ulaşırken, banka ek fonları Japon Hazine tahvilleri satın almada kullanacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TOKYO - Japonya Merkez Bankası (BoJ), gösterge faiz oranını sıfıra yakın tutmaya devam ederken, varlık satın alma programını artırdı.

BoJ, Para Politikası Kurulu'nun toplantısında yüzde 0 ve yüzde 0,1 aralığındaki gösterge faiz oranının değiştirilmediğini, ekonomiye güçlü destek vermek amacıyla varlık satın alma programının büyüklüğünün 5 trilyon yen (66 milyar dolar) artırılmasına karar verildiğini açıkladı.

Bankanın varlık satın alma programı böylece 55 trilyon yene (723 milyar dolar) ulaşırken, banka ek fonları Japon Hazine tahvilleri satın almada kullanacak.

BoJ, ABD ve Avrupa ekonomilerine ilişkin belirsizliğin ABD dolarını yene karşı rekor seviyeye düşürdüğü bir dönemde varlık satın alma programını büyütme kararıyla, güçlü yenin Japonya'nın ihracatında yol açtığı olumsuzlukları azaltmayı amaçlıyor.

Finansal piyasalarda istikrarı sağlamak ve ekonomideki büyümeyi desteklemek için güçlü parasal rahatlamayı sürdüreceğini bildiren BoJ, ''özel ve kamu sektöründe ilgili tarafların, uyumlu finansal koşullardan faydalanırken, üzerlerine düşen rolleri yapma çabalarını sürdürmelerinin önemli olduğunu'' kaydetti.

Piyasalarda belirsizliğin arttığı dönemlerde yen ve dolar genelde güvenli ve istikrarlı yatırım araçları olarak görülüyor.

Ancak Avro Bölgesi borç krizinin küresel piyasalarda yol açtığı belirsizlik ve ABD ekonomisinin büyümesindeki yavaşlama endişeleri, yatırımcıları güvenli liman olarak gördükleri Japon yeni satın almaya yönlendiriyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir