Bölge güvenli değilse Akkuyu'dan vazgeçilecek

Akkuyu Nükleer Güç Santrali Genel Müdürü Superfin, Akkuyu'da güvenli olmayan bir işarete rastlamaları halinde bölgede inşaat yapmayacaklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Akkuyu Nükleer Güç Santrali Elektrik İletim A.Ş Genel Müdürü Alexander Superfin, nükleer güç santralinin yapılacağı Mersin Akkuyu'da, bölgenin güvenli olmadığını gösterir herhangi bir işaret olması halinde burada inşaat yapmayacaklarını bildirdi.

Superfin, STEAM tarafından Hilton otelinde düzenlenen "Enerji Arz Güvenliği ve Özelleştirmeler Arenası"nda yaptığı konuşmada, Mersin Akkuyu'da kurulması planlanan nükleer güç santraline ilişkin olarak, "Eğer herhangi bir şekilde bu bölgenin güvenli olmadığını gösterir herhangi bir işaret olursa, bu bölgede inşaat yapmayacağız. Böyle bir işaret olursa ne yapacağımızı belirteceğiz. Kamudan da hiçbir şey saklamayacağız" dedi.

Superfin, nükleer santrale ilişkin lisansı zamanında almayı başarırlarsa gelecek senenin ortalarında şantiyelerde çalışmaların başlayacağını belirterek, buradaki amacın Mersin Akkuyu'da ilk temelin 2015 itibariyle atılması olduğunu kaydetti.

Projenin maliyeti 20 milyar dolar

Superfin, Mersin Akkuyu'da kurulacak nükleer güç santraline ilişkin projenin tamamlanmasının, 2022 yılına tekabül ettiğini belirterek, bu tarihte 4 ünitenin de tamamen işletmeye alınacağını ve projenin tahmini maliyetin de 20 milyar doları bulacağını söyledi.

Mersin Akkuyu'da kurulacak nükleer santrale ilişkin, Rusya ile Türkiye arasında hükümetler arası anlaşma imzalandığını ve bunun artık TBMM'nde onaylanan bir yasaya dönüştüğünü hatırlatan Superfin, bunun Türkiye'de bu zamana kadar yapılmış en büyük inşaat projesi olduğunu ifade etti.

Proje kapsamında, Rus teknolojisi ile 4 reaktör inşa edileceğini anlatan Superfin, inşaatın 1 yıl içinde başlayacağına, projenin tamamlanmasının 2022 yılına tekabül edeceğini, bu tarihte 4 ünitenin de tamamen işletmeye alınacağını kaydetti.

Proje şirketinde, Rus 5 tüzel kişilik bulunduğunu ve projenin finansmanının yüzde 100'ünün Ruslar tarafından sağlandığını anlatan Superfin, yıllar geçtikçe mali anlamda diğer yatırımcılarında projeye katılmasını öngördüklerini söyledi.

7 yılda tamamlanacak

Zamanında lisans almayı başarırlarsa, gelecek senenin ortalarında şantiyelerde çalışmaların başlayacağını bildiren Superfin şöyle konuştu:

"Buradaki amaç, ilk temelin 2015 yılı itibarıyla atılması. 2013 başında ikinci üçüncü çeyrekte, ilk temel atma çalışmalarının başlamasını öngörüyoruz. Tabi burada lisansın zamanında alınması önemli. Birinci ünitenin sonlandırılması 2019 yılında, 2022 yılına geldiğimizde de projenin tamamlanması."

Bu konularda ilginizi çekebilir