Bölge sanayicisi krizde yeni pazarlar aramalı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Nureddin OKANDAN / Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Meclis Başkanı

Tabana yayılmış bir sanayiye sahip, 2,5 milyar dolar dış ticaret hacmi olan Kayseri'de KAYSO olarak yeni dönemde üyelerimizin birlik beraberlik içinde dayanışmasını maksimum seviyeye çıkarmanın gayreti içindeyiz. Tabana inen bir oda meclisi oluşturmak için çalışmalar yaptık. Ayrıca meclisimizin yaş ortalamasını düşürürken, öğrenim seviyesini de yükselttik. Kadın girişimcilerimizi de meclisimize kattik. Meslek komiteleri sektör toplantılarına önem veriyoruz. Örneğin; elektrikli ev aletlerinde yapılan ÖTV indiriminde oda olarak KAYSO'nun katkısı yabana atılmamalı.

Ülkemizde de yaşanan global kriz 2001 krizinden çok daha farklı. Tüm dünya şehirleri gibi Kayseri'nin de bu krizden etkilendiği bir gerçek. Yeni teşvik yasası kapsamında bölgemizde desteklenmesi gereken tekstil, elektrikli ev aletleri, makine metal, inşaat malzemeleri, gıda gibi birçok önemli sektör var. Kayseri'de sanayi tabana yayılmış durumda. Topyekûn sanayimizin kalkınabilmesi için tüm sektörlerin, hatta yan sanayinin desteklenmesi gerek. Tabii ki Kayseri'nin kalkınması sadece sanayinin desteklenmesiyle değil, hayvancılık, sağlık ve turizminde desteklenmesiyle mümkün olacaktır.

Hükümetin açıklamış olduğu ekonomik paketlerin olumlu olduğunu ancak açıklamada geç kalındığını, sürelerinin yeterli olmadığını düşünüyoruz. Açıklanan kısa çalışma ödeneği daha çok büyük kuruluşlar tarafından kullanılabilen bir uygulama. KOBİ'lerimiz daha çok talep-arz şeklinde üretim yaptıkları için kriterleri yerine getirmede zorlanmakta. Bu nedenle mutlaka istihdamla ilgili tedbirlerin alınmasını destekliyoruz. Ciddi bir olumsuzluk olmaması durumunda bu yılın sekizinci ayından itibaren işletmeler tam kapasite ile çalışmaya başlayabilecek diye düşünüyoruz. Ancak sanayide çarkların yeniden istenen seviyede dönmesi, üretim ve istihdamın artması için güven ortamının da oluşturulması gerek. Aksi takdirde işsizlik daha da artacak, üretim ve ihracat düşecek.

İç pazarın bir an önce hareketlendirmesi gerek. Bu günkü noktada reel sektörümüzün daha fazla olumsuzluklarla karşılaşmaması için yeni bir yaklaşım oluşturularak kredi ve vergi borçları yapılandırılmalı.

Sanayiciler olarak yaşanan ekonomik daralma sürecinde ümidimizi yitirmeden müşterilerimizin ihtiyacını önceden tesbit ederek inovatif, daha kaliteli, daha rekabetçi fiyatlar sunarak farklılığımızı ortaya koymamız gerek. Yeni pazarlar aramalı, özellikle Afrika ve Ortadoğu pazarlarına yönelmeliyiz.

Kayserili sanayiciler olarak teknolojiyi yakından takip etme, sanayinin gelişip kalkınabilmesi, dünya ülkeleri ile rekabet konusunda gelişme istiyorsak en başta çocukların eğitimi olmak üzere, tüm çalışanların eğitimleri dikkate almalıyız. AR-GE, inovasyon, kalite, güven ve itibar konuları sanayinin geleceği açısından son derece önemli.