Bölgemizin gerçekleri göz ardı ediliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ayhan KAYMAZ / Ordu Genç İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı

Hükümetin açıkladığı 2008 ürünü Giresun fındığına verilen 4 YTL ve Ordu fındığına verilen 3,90 YTL müdahale alım fiyatını yetersiz buluyoruz. Açıklanan fındık fiyatı maliyet rakamına yakın olup, günümüzün şartlarında bu rakamların üreticimizi memnun etmesi mümkün değildir. Açıklanan rakam fındık üreticisini, bölge ve ülke ekonomisini zor durumda bırakacak bir fiyattır. Açıklanan fiyatla üreticilerimiz emeğinin karşılığını alamamıştır. Hayat şartları zaten zor olan fındık üreticilerimiz, esnaflarımız ve bölge insanımız, bu fiyatla iyice zor durumda kalmışlardır. Üreticilerimiz, en az 5 YTL civarında fiyat beklerken açıklanan 4 YTL fiyatla adeta hayal kırıklığına uğramışlar ve üreticilerimizin tüm umutları sona ermiştir. Hükümet eylül ayı için alım fiyatını 4 YTL belirleyip kademeli fiyat kararı uygulayarak, fındığını bekletme şansı olmayan üreticilere adeta ceza kesmiştir.

Ülkemize 2 milyar dolar gelir sağlasın diye düşünen üreticilerimiz, fındığını kaç liraya satacağını bilmeden fındığını toplayıp gübreye, mazota, ameleye, patoza para verip, masraf etti. Şimdi de çocuklarını okullarında okutabilmek için ve Ramazan ayı için para harcıyorlar. Okula gidecek çocuğunu giydirmek zorunda olan, Ramazan ayında sofrasına yemek koyacak olan üretici, zaten fındığını satmak zorunda kalacak. Aralık ayını durumu iyi olan üreticilerimiz bekleyecek.

Türkiye'de hangi fiyat azalmıştır ki fındık fiyatı bir önceki yıla göre daha az açıklanmıştır. 2007 yılına göre enflasyon yüzde 12'lere çıkmış, faizler yüzde 22'lere yükselmiş, gübre fiyatları, mazot fiyatları, amele ve patoz ücretleri 2008 yılında daha fazla artmıştır. Dolayısıyla üreticilerimizin giderleri ve fındık maliyeti 2007'ye göre daha fazla artmıştır. 2007 yılında aynı hükümetin açıklamış olduğu fındık fiyatı 5 YTL iken, 2008 yılında maliyetler ve giderler artmışken 4 YTL açıklanmasının üreticileri ve bölge ekonomisini bitirmekten başka herhangi bir izahı yoktur. Mantıklı olan, 2007'ye göre enflasyon, faizler ve fındık maliyetlerinin artmasını düşünerek 2007 yılında açıklanan 5 YTL rakamın daha da üzerinde bir fiyatın açıklanması olurdu.

Açıklanan bu rakamlarla özellikle geçimini fındıktan sağlayan üreticilerimiz zor durumda kalacak, büyük kentlere olacak göç ile bölgemizin korkulan kaos ortamına sürüklenmesi, sosyal bir patlama yaşanması işten bile değildir. Siyasi iktidarın bir fındık politikasının olmadığı açıkça ortaya çıkmıştır. Hükümet, seçimlerde yüzde 56 gibi büyük bir oranla oy vererek kendisini seçen insanına bu fiyatı vermiştir. Açıklanan rakam göstermiştir ki Ordu ve Giresun siyasi olarak güçlü değildir. Bakanlarımız ve ilimiz milletvekilleri halkımızın karşısına nasıl çıkacak? Ülkesine son derece bağlı olan ve bölgesinde herhangi bir terör faaliyetlerine kesinlikle izin vermeyen, ülkemizin milli bütünlüğünü en iyi şekilde koruyan Karadeniz halkı emek harcadığı fındığıyla ilgili bu yapılanları hak ediyor mu?