Bolu Tüneli ulaşıma kapandı

D-100 karayolunun "Bolu Dağı" kesimi İstanbul-Ankara yönünde ulaşıma kapandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
BOLU - Bolu Dağı Tüneli, 2 tırın kayması nedeniyle Ankara yönüne trafiğe kapandı.
Alınan bilgiye göre, yoğun kar yağışı nedeniyle tünelin 4. viyadüklerinde 2 tır kayarak yolu kapattı. Karayolları ekipleri, tırların yoldan kaldırılması için çalışmaların başlatıldığını bildirdi. Bölge trafik ekipleri, Ankara istikametindeki trafik akışını D-100 Bolu Dağı kesimine yönlendirirken, TEM Otoyolu Bolu Dağı girişi kesiminde de çalışmaların sürdüğü belirtildi.
Şiddetli kar yağışı ve fırtınanın etkili olduğu Bolu Dağı Tüneli'nde ulaşım, trafik ve karayolları ekiplerini yardımıyla kontrollü bir şekilde sağlanıyor. Tünelin giriş ve çıkışında görev yapan trafik ekipleri sürücüleri sürekli dikkatli olmaları konusunda uyarıyor. Şiddetli kar yağışı ve fırtınanın etkili olduğu güzergahta, araçlarına zincir takmak amacıyla duran sürücüler zaman zaman yoğunluğa neden oluyor.
Trafik ekiplerince, yola zincirsiz çıkan tır ve kamyonların, ulaşımda aksamalara neden olmasının ardından, D-100 karayolunun ''Bolu Dağı'' kesimi ile TEM otoyolunun Abant kavşağı bölümünde tır ve kamyonlara ''zincir'' uygulaması başlatıldı. Ekipler, zincirsiz tır ve kamyonların geçişine izin vermiyorlar. Zincirsiz araçlar güzergahtaki park alanlarında bekletiliyor.
Kuvvetli yağış uyarısı
Batı ve Orta Karadeniz, Doğu Akdeniz, Doğu Anadolu'nun güney ve batısı Güneydoğu Anadolu ile Sakarya, Sivas, Kayseri, Niğde, Karaman, Giresun, Trabzon, Gümüşhane ve Bayburt çevrelerinde kuvvetli yağış bekleniyor.
Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden yapılan meteorolojik uyarıya göre, Türkiye'nin büyük bir bölümünde görülecek yağışların Batı ve Orta Karadeniz, Doğu Akdeniz (Adana, Hatay, Osmaniye, Kahramanmaraş), Doğu Anadolu'nun güney ve batısı (Erzincan, Tunceli, Malatya, Elazığ, Bingöl, Muş, Bitlis, Şırnak, Hakkari), Güneydoğu Anadolu ile Sakarya, Sivas, Kayseri, Niğde, Karaman, Giresun, Trabzon, Gümüşhane ve Bayburt çevrelerinde kuvvetli olacağı tahmin ediliyor. 
Rüzgarın, kuzey ve kuzeybatı yönlerden Karadeniz kıyılarında fırtına (60-80 km/saat), iç ve batı bölgelerde kuvvetli (40-60 km/saat) esmesi bekleniyor. 
Sel, su baskını, taşkın, trafikte aksamalar gibi olumsuzluklara karşı ilgililerin ve vatandaşların tedbirli ve dikkatli olmaları gerekiyor.
Riva'da taşkın uyarısı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), Ömerli Barajı kapaklarının açılacağını, bu nedenle Riva Deresi boyunca su taşkınları olabileceği uyarısında bulundu.
AKOM'dan yapılan yazılı açıklamada, İstanbul'da lodosun etkisiyle eriyen kar ve devam eden yağışlar sebebiyle serbest akışlı olan Ömerli Barajı'ndan akan suyun saatte 86.4 metreküplük bir debi ile son 36 yılın en yüksek debisine ulaştığı belirtildi.
Açıklamada, dere yatağına deşarj olan suyun yağışların etkisine göre daha da artacağı, Riva Deresi yatağı boyunca Ömerli ile Çayırağzı mahallesi arasında kalan yerleşim birimlerinde su taşkınları meydana gelebileceği bildirildi.
İDO'nun bazı seferleri iptal 
Hava muhalefeti nedeniyle de İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş'nin (İDO) saat 09.30'daki Yalova-Pendik, Pendik-Yalova ve Kartal-Yalova hattındaki deniz otobüsü seferleri geçici olarak durduruldu.
Saat 11.30'daki Yenikapı-Yalova, Yalova-Yenikapı ile saat 12.00'deki Yalova-Pendik, Pendik-Yalova ve Kartal-Yalova seferleri geçici olarak durduruldu.
Türk Hava Yollarının (THY) TK 525 sefer sayılı saat 09.00 Eskişehir-İstanbul, TK 237 sefer sayılı saat 10.05 Denizli-İstanbul, TK 249 sefer sayılı saat 10.30 Konya-İstanbul, TK 261 sefer sayılı saat 12.20 Kayseri-İstanbul ve TK 759 sefer sayılı saat 12.55 Sivas-İstanbul uçak seferleri karşı meydanlardaki kötü hava koşulları nedeniyle iptal edildi. 
Bu arada, THY'nin TK 1333 sefer sayılı saat 14.10 Bakü-İstanbul ve TK 1526 sefer sayılı saat 18.05 Düsselldorf-İstanbul uçuşları da dış meydanlardaki hava koşulları nedeniyle iptal edildi. 
Zeytinburnu-Kabataş hattında çalışan tramvayın seferleri, saat 09.00 sıralarında kopan katenar teli nedeniyle Yusufpaşa-Cevizlibağ arasında yaklaşık yarım saat aksadı. 
Buna karşın Kabataş-Yusufpaşa, Zeytinburnu-Cevizlibağ arasındaki tramvay seferleri normal olarak sürdü. 
Gece boyunca çalışmalar sürdü
İstanbul'da etkili olan karla mücadele çalışmalarını gece boyunca aralıksız sürdüren belediye ve karayolları ekipleri, ulaşımı açık tutmaya çalıştı. 
İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı ekipler kent içindeki ana arterler, karayolları ekipleri E-5 karayolu ve TEM otoyolu, ilçe belediye ekipleri de sorumluluk alanlarındaki yollarda kar küreme, tuzlama ve solüsyon serpme çalışmaları yürüttü. 
Yürütülen bu çalışmalar sonucu yollardaki ulaşımda herhangi bir sıkıntı yaşanmadığı, ancak bazı sürücülerin zincirsiz olarak veya kar lastiği takmadan yola çıkması nedeniyle  ara yollarda küçük çaplı maddi hasarla sonuçlanan kazalar meydana geldiği belirtildi. 
Edremit'te 91 yolcu kurtarıldı
Dün akşam saatlerinden itibaren etkili olan yoğun kar yağışı ve tipi yüzünden Balıkesir'in Edremit ilçesi ile Çanakkale'nin Yenice ilçesi arasında, 1 otobüs, 3 otomobil, 1 minibüs ve 2 kamyon mahsur kaldı. 
Otobüs yolcularının, 112 Acil ekiplerini arayarak yardım istemesi üzerine, bölgeye kurtarma ekipleri sevk edildi. 
Araçlarında mahsur kalan 13'ü çocuk 91 kişi, yaklaşık 5 saat sonra kurtarıldı. Yolculara, belediye tarafından ulaştırılan sıcak içecek ve yiyecekler dağıtıldı. 
Edremit Belediyesi ve Karayolları ekipleri tarafından trafiğe yeniden açılan kara yolunda, ulaşım kontrollü olarak sağlanıyor.   
Karayolları 14. Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Bursa-Ankara kara yolu "Mezitler", Bursa-İstanbul kara yolu "Dürdane" ve "Süpürgelik" mevkileri ile Bursa-İzmir kara yolunda çalışmalar dün geceden bu yana sürüyor.
Bu konularda ilginizi çekebilir