Borsa Anadolu'ya taşınıyor

PTT ve Gedik Yatırım işbirliği ile Anadolu'da yaşayan tasarruf sahipleri de büyük şehirlerde yaşayanlar kadar kolay borsaya girebilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - PTT ve Gedik Yatırım, yaptıkları işbirliği ile Borsa'yı Anadolu'ya taşıyacak.

İşbirliği ile Anadolu'da yaşayan tasarruf sahipleri de büyük şehirlerde yaşayanlar kadar kolay borsaya girebilecek ve tüm yatırım seçenekleri ile kapsamlı hizmet alabilecekler.

Tasarruf sahipleri, borsada işlem yapabilmeleri için gereken evrakları tüm PTT Merkezlerinden edinebilecek, doldurdukları bu evrakları PTT aracılığı ile ücretsiz olarak Gedik Yatırım'a ulaştırabilecek, para yatırma ve çekme işlemlerini PTT üzerinden masrafsız olarak gerçekleştirebilecekler.

Bu işbirliği kapsamında, Anadolu'daki yatırımcılara hizmet vermek üzere Gedik Yatırım bünyesinde Ankara'da kurulan Özel İşlem Merkezi'ne 0 800 314 0 435 numaralı ücretsiz hattan ulaşabilecek olan yatırımcılar, hem ihtiyaç duydukları konularda bilgi sahibi olabilecek hem de telefonla görüşme bedeli ödemeden tüm yatırım işlemlerini yapabilecekler.

GEDİK Yatırım Menkul Değerler Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Topaç, PTT ve Gedik Yatırım işbirliğine ilişkin PTT Müzesi'nde gerçekleştirilen basın toplantısında yaptığı konuşmada, aracı kurumların, banka acenteleri dışında Türkiye genelinde sadece 194 şube ve irtibat bürosu bulunduğunu, bunun büyük bir çoğunluğunun da 10 büyük kent merkezinde yer aldığını, Türkiye'de 40 şehir merkezi ve 850 ilçede aracı kurum bulunmadığını, bu nedenle tasarruf sahiplerinin yüzde 65'inin sermaye piyasası araçlarına ulaşma ve nitelikli hizmet alma olanağının sınırlı olduğunu söyledi.

Topaç, "PTT-Gedik Yatırım işbirliği ile artık Türkiye'nin her noktasındaki tasarruf sahipleri, Borsa'ya yatırım yapabilecek Gedik Yatırım'ın sunduğu tüm finansal ürünlerden yararlanabilecek" dedi.

Bu işbirliği kapsamında bugünden itibaren Türkiye çapındaki 3 bin 805 PTT iş yerinde tasarruf sahiplerinin PTT kanalı ile yatırım hesabı açma ve tüm finansal ürünlere yatırım yapma olanağına kavuşacağını söyleyen Topaç, PTT'nin olduğu ve hiçbir bankanın olmadığı yer sayısının 1.179 olduğuna dikkati çekti.

Topaç, tasarruf sahiplerinin hisse senedi dışında hazine bonosu, devlet tahvili, yatırım fonu, portföy yönetimi, vadeli dolar, vadeli avro ve vadeli altına da yatırım yapma imkanına kavuşacağını belirtti.

PTT Genel Müdürü Osman Tural

İşbirliği ile Türkiye genelindeki 3 bin 805 PTT hizmet noktasının Borsa'nın imkanına sunulmuş olacağını ifade eden PTT Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Osman Tural, "37 bin personelimiz var. 10 bine yakın gişelerde çalışan arkadaşımız var. Bu 10 bin personel aynı zamanda sizin personeliniz oldu" dedi.

Bir gazetecinin "PTT Bank özelleştirmesi gündemde değil mi?" şeklindeki sorusu üzerine de Tural, "PTT Bank'ın özelleştirilmesiyle ilgili herhangi bir çalışma söz konusu değil. PTT'nin Anonim Şirket olarak teşkilatlanmasıyla ilgili bir yasa çalışması var. Özelleştirme yok" diye konuştu.

İMKB Başkanı Hüseyin Erkan

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, işbirliğine ilişkin PTT Müzesi'nde gerçekleştirilen basın toplantısında yaptığı konuşmada, bu işbirliğinin sermaye piyasalarına çok büyük kolaylık getireceğini, Türkiye'deki şehirlerin yarısında sermaye piyasası temsilcisinin yok gibi gözüktüğünü ve nüfusun yüzde 65'ine yakın bölümünün sermaye piyasasına erişemeyecek durumda olduğunu söyledi.

Gelişmiş ülkelerde toplam piyasa değerlerinin GSMH kadar veya onun birkaç misli olduğunu ve toplam piyasa değerinin yüzde 60'ı civarında bulunduğunu belirten Erkan, "Biz Türkiye'de yüzde 30'lar civarındayız. İlk hedefimiz GSMH kadar bir hisse senedi piyasası büyüklüğüne erişmek" diye konuştu.

"Ne SPK ne İMKB fiyata karışmıyor"

Hüseyin Erkan, fiyatlanma konusunda da şunları kaydetti:

"Biz özellikle halka arz seferberliği diyoruz, ama halka arza gelen şirketlerimizin veya bunlara aracılık eden aracı kurumlarımızın da fiyatlama konusunda kendilerinden biraz dikkat istiyoruz. Hakikaten halka arz çok önemli... Yatırımcımızın halka arzdan faydalanması, uzun vadeli para kazanması ve sermayenin tabana yayılmasını teşvik edici bu çalışmalardan yatırımcımızın da faydalanması, ülkemizin kalkınması açısından da uzun vadeli düşünmesi gerektiğini düşünüyorum. Uygun fiyatlarla eğer hem aracılarımız hem de şirketlerimiz hesaplarını yapıp da piyasaya gelirlerse, bu bir kazan-kazan formülüdür, herkes açısından da uygun olacaktır diye düşünüyoruz. Çok uzun soluklu bir maratona başlıyoruz. Maratonun başında hayal kırıklığı yaşamayalım. İyi fiyatlarla piyasaya gelelim. Ne Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ne de İMKB fiyata karışmıyor, ama karışmamak demek tabii ki fiyatın da istismarı anlamına gelmemeli. Bu açıdan yatırımcılarımız ve şirketlerimiz kazan-kazan formülünü hep birlikte düşünelim."

"Bu sene 20 civarında halka arz bekliyorum"

İMKB Başkanı Erkan, toplantı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlarken de fiyatı belirlerken uzun soluklu düşünmek ve yatırımcıya da kazanma imkanını sağlayacak bir fiyat olması gerektiğini, bunun şirketler açısından uzun vadeli olumlu bir durum yaratacağını söyledi.

Bir gazetecinin, "Halka arz seferberliğinin ilk meyvelerini almaya başladınız sanırım" değerlendirmesi üzerine Erkan, şöyle konuştu:

"Güzel, büyük bir halka arz gerçekleştirdik. Hem Avrupa'da hem yurt içinde ciddi satışlar yaptılar. Önümüzdeki günlerde yine bazı halka arzlar var. Elimizde şu anda birçok halka arz başvurusu var. Bir kısmı bu yıl içinde düşündüklerini, henüz bir çalışma içinde olduklarını söylediler. Bu sene ciddi sayıda bir halka arzın geleceğini bekliyoruz. 20'ye yakın bir rakam şu anda mevcut olan hazırlıklar... Tabii bunların tamamı gelir gelmez, bu yılki konjonktüre de biraz bağlı. Ama ben umutluyum. Bu sene asgari 20 civarında bir halka arzı bekliyorum."

Bu konularda ilginizi çekebilir