Bosch, yüzde 10 ciro artışı bekliyor

Bosch Yönetim Kurulu Başkanı Fehrenbach, 2010 mali yılında cirolarının 42 milyar euroya ulaşmasını beklediklerini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Bosch Yönetim Kurulu Başkanı Franz Fehrenbach, 2010 mali yılında cironun yüzde 10'un üzerinde bir artışla 42 milyar euroya ulaşmasının beklendiğini bildirdi.

Bosch'tan yapılan yazılı açıklamaya göre, Fehrenbach, Stuttgart'taki yıllık basın toplantısında yaptığı konuşmada, bu yılın ilk çeyreğinde Bosch Grubu'nun cirosunun geçen senenin aynı dönemine kıyasla yaklaşık yüzde 25 oranında artış gösterdiğini, ancak 2009'un ilk çeyreğinin, krizin etkilerinin en çok hissedildiği dönem olduğu hesaba katıldığında, güncel cironun halen 2007'deki seviyelerin önemli oranda altında yer aldığını kaydetti.

Fehrenbach, "2010 mali yılında cironun yüzde 10'dan fazla artış göstermesi ve 42 milyar euroya ulaşması bekleniyor. Özellikle Avrupa dışında araç taleplerinde görülen artış nedeniyle otomotiv teknolojileri iş kolu bu büyümeye en büyük katkıyı sağlayacak" ifadelerini kullandı.

Neredeyse tüm pazarlarda ciroda görülen önemli azalmaya rağmen şirkette görev yapan çekirdek ekibi koruma kararı alındığını ancak çalışan sayısının 11 bin kişi eksilerek, yaklaşık yüzde 4 oranında bir azalmayla 270 bine gerilediğini belirten Fehrenbach, bu yıl 500'ü Almanya'da, binden fazlası Hindistan ve Çin'de olmak üzere 3 bin 700 civarında üniversite mezununun işe alınacağını bildirdi.

Açıklamaya göre, geçen yıl yaşanan krizin etkisiyle cirosu yüzde 15 oranında azalarak 38,2 milyar euroya düşen şirketin 2008 yılında 940 milyon euro olan vergi öncesi karı da eksi 1,2 milyar euro seviyesine geriledi. Cirodaki önemli düşüşle beraber, bu kaybın asıl nedenini yeniden yapılanma ve değer düşüklükleriyle bağlantılı olarak oluşturulan yüksek provizyonlar oluşturdu.

Grubun bölgesel performansına bakıldığında Asya Pasifik'te iyileşmenin erken başlaması şirketin yararına olurken, Bosch Grubu ilk kez toplam cirosunun yüzde 20'sini bu bölgeden sağladı.

Ar-Ge çalışmalarına ayrılan kaynak ise 3,6 milyar euro ile önemli bir düşüş göstermedi. Yaklaşık 3 bin 800 patent başvurusuyla şirket bir iş gününde ortalama 15 patent kaydı yaptırdı.

Yenilenebilir enerjilerle ilgili ürünlerin önemi artarken de bu konuda 2010'da 1,5 milyar euroluk bir ciro gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir