BOTAŞ'ın ithalat yetkisi hükümete verilecek
Enerji Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, Doğalgaz Piyasası Kanunu'nda yapılacak değişiklikle BOTAŞ'ın gaz ithalatı yapması yetkisinin esnetilerek Bakanlar Kurulu'na verileceğini söyledi.
ANKARA - Enerji Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, Doğalgaz Piyasası Kanunu'nda yapılacak değişiklikle BOTAŞ'ın gaz ithalatı yapması yetkisinin esnetilerek Bakanlar Kurulu'na verileceğini ve gerekmesi halinde şirketin yeni gaz alım kontratları yapabileceğini söyledi.
Doğalgaz Piyasası Kanunu'nda değişiklikler öngören tasarı Enerji Bakanlığı tarafından Başbakanlık'a gönderilmişti. Tasarının kısa sürede TBMM'ye gönderilmesi bekleniyor.
Mevcut yasada BOTAŞ'ın doğalgaz piyasasındaki payının 2009 sonuna kadar yüzde 20'ye kadar azaltılmasına dair hüküm yerine getirilemedi. BOTAŞ'ın halen piyasadaki payı kontrat bazında yüzde 80 düzeyinde bulunurken, tasarının hayata geçmesi durumunda BOTAŞ'ın yeni kontratlar yapmasının yolu da açılmış olacak.
Reuters'ın sorularını yanıtlayan Kilci, tasarı ile BOTAŞ'ın ticaret, depolama ve iletim olarak üçlü bir yapıda örgütlenmesinin öngörüldüğünü belirterek, "Yeni düzenlemede BOTAŞ'ın gaz ithalatı Bakanlar Kurulu kararıyla mümkün olacak, eski yasadaki kısıtlamalar Bakanlar Kurulu kararıyla esnetilecek.
İhtiyaç duyulunca BOTAŞ yeni ithalat kontratı yapabilecek" dedi.
Kilci, özel şirketlerin de alacağı lisansla doğalgaz ithalatı yapabileceğini belirtti.
Rus gazının alındığı Batı Hattı'nda ilave kapasite oluşması halinde iç pazardaki gazın ortalama fiyatını düşürmek amacıyla gaz ithalatı yapılabileceğini kaydeden Kilci, "Gaz uzun vadeli kontratlarla da alınabilir" dedi.
Enerji Bakanlığı'nın gündeminde olan daha önce büyük bölümü özel sektöre devredilen Batı Hattı'nda yeni bir kontrat devrinin öncelikli konu olmadığını vurgulayan Kilci, "Eğer kontrat devri olacaksa öncelikle Mavi Akım hattını gündeme getirmemiz gerekir" dedi.
Türkiye, Karadeniz'in altından gelen boru hattıyla Mavi Akım üzerinden Gazprom'dan yıllık 16 milyar metreküp gaz alıyor.
EPİAŞ'TA TEİAŞ'IN payı %30 olacak
Kilci, yasal düzenlemeleri tamamlanan enerji borsasının (EPİAŞ) kurulması için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ile gerekli çalışmaları yaptıklarını, ilgili yönetmelik ve ana sözleşme taslağının tamamlanacağını belirterek, "EPİAŞ'ta TEİAŞ'ın yüzde 30 hissesi olacak, ileride yüzde 15'ini doğalgaz piyasasına ilişkin faaliyetlerde BOTAŞ'a devretmek üzere, Yüksek Planlama Kurulu'ndan bu konuda karar aldık" dedi.
Diğer hissedarlar için ilana çıkılacağını kaydeden Kilci, "Hiçbir özel şirket yüzde 2'den fazla hissedar olamayacak. EPDK bu konuda bir çağrı yapacak. Türkiye'de faaliyet gösteren Türk Ticaret Kanunu'na tabi şirketler ve EPDK'nın kriterlerine uygun olanlar sürece katılabilecek" dedi
İGDAŞ
Doğalgaz Piyasası Kanunu ile özelleştirilmesinin önü açılan İGDAŞ'ın doğalgaz satış sözleşmelerinde birim hizmet amortisman bedelleri konusunda düzenleme yapılacağını kaydeden Kilci, "Orada tüketici fiyatını artırmadan şirketin FAVÖK'ünü koruyacak bir yapı öngörüyoruz. Üst limitimiz tüketici fiyatı olacak; üst limiti artırmadan bir yöntem uygulanacak" dedi.
Kilci, bu konuda İGDAŞ ile çalışma yaptıklarını da bildirdi.
İlk taslakta, İGDAŞ'ın hisselerinin özelleştirilmesine dair hisse satış sözleşmesinin imza tarihinden itibaren 10 yıl boyunca sistem kullanım bedeli (birim hizmet ve amortisman bedeli) 0.05555 dolar/metreküp karşılığı TL, sistem kullanım bedeli (taşıma bedeli) 0.0077 dolar/metreküp karşılığı TL olarak uygulanır" şeklindeydi.