Bozdağ: 38 bin mahkum tahliye olacak

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 38 bin mahkumun tahliye olacağını açıkladı. Tahliyeler bugün başlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Resmi Gazete'de yayımlanan KHK'lardan biriyle denetimli serbestlik uygulamasının getirildiğini ve bu uygulama kapsamında 38 bin kişinin tahliye olacağını söyledi.

Bozdağ Twitter hesabından yaptığı açıklamada, KHK ile 1 Temmuz 2016'ya kadar işlenen suçlar nedeniyle mahkum veya mahkum olacaklar bakımından iki önemli düzenleme yapıldığını belirterek, koşullu salıvermedeki bir yıl hükmünün iki yıla çıkarıldığını, buna göre koşullu salıverilmesine iki yıl veya daha az süre kalan iyi halli hükümlülerin cezalarının koşullu salıverme tarihine kadar olan kısmının denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak infaz edileceğini bildirdi.

Bu durumda söz konusu kişiler bir yıl erken tahliye olabilecekler.

Bozdağ'ın verdiği bilgiye göre, KHK'daki ikinci düzenleme ile süreli hapis cezalarına mahkum olanların, cezalarının üçte ikisini infaz kurumunda çekmeleri halinde koşullu salıverilmeden yararlanabilecekler. Ancak devletin güvenliğine, anayasal düzene ve cinsel dokunulmazlığa karşı suçların da aralarında yer aldığı bazı suçlar bu kapsam dışında tutuldu.

"Bu düzenlemenin sonucu ilk etapta kapalı ve açık ceza infaz kurumlarından yaklaşık 38 bin kişi tahliye olacaktır" diyen Bozdağ, "Düzenleme bir af değildir. Koşullu salıverme tarihine kadar geçecek sürede ceza, dışarıda denetimli serbestlik olarak infaz edilecektir" dedi.

Bozdağ, düzenlemenin 1 Temmuz 2016'dan önce işlenmiş suçları içerdiğinin altını çizdi.

Bugünden itibaren başlıyor

Öte yandan tahliye işlemlerinin bugün başlayacağı ve 38 bin hükümlünün tahliye edilmesinin ardından cezaevlerindeki sayının 175 bin 499'a düşeceği belirtildi.