Bozdağ: MİT'in asli görevi terörle mücadele

CHP'nin soru önergesini yanıtlayan Bekir Bozdağ, MİT Müsteşarlığının asli görevleri arasında terörle mücadelenin yer aldığını, müsteşarlığın çalışmalarını mevzuata uygun sürdürdüğünü söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, ülkenin anayasal düzenine yönelik tehdit unsurlarının başında gelen terör örgütlerine karşı, devletin tüm kurumlarıyla birlikte yürütülen mücadeleye gerekli desteğin sağlanması amacıyla yapılacak her türlü girişimin, MİT Müsteşarlığının asli görevleri arasında yer aldığını söyledi.

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, "MİT Kanununun 4. Maddesinin açık hükmü karşısında, konuşmanızda; ‘Milli İstihbarat’ın terör örgütü içine sızmalarına baktığınızda, sızmanın suç işlemeden yapılma imkânı yok’ söyleminizin herhangi bir hukuksal temeli var mıdır? Bu suça devletin izin verdiği anlamına gelmeyecek midir?" diye sordu.

Köktürk, soru önergesinde, "MİT görevlilerine, 4. maddenin kapsamı dışında kalan faaliyet eylemleri için emir verenler veya özel olarak görevlendirenler bu kapsamda işlenen suçların asli-maddi faali değil midir? Bu bağlamda geçmiş dönemlerde toplumu derinden sarsan Sivas, Çorum ve Maraş gibi katliamlarda, Hrant Dink, Rahip Santoro, Zirve Kitabevi katliamı gibi olaylarda suç işleyen kamu görevlileri var mıdır?" sorularını da yöneltti.

Soru önergesini yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, şöyle dedi: "2937 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu uyarınca, ülkenin anayasal düzenine yönelik tehdit unsurlarının başında gelen terör örgütlerine karşı, devletin tüm kurumlarıyla birlikte yürütülen mücadeleye gerekli desteğin sağlanması amacıyla yapılacak her türlü girişim, MİT Müsteşarlığının asli görevleri arasında yer almaktadır. Müsteşarlık bu görevini yerine getirirken, istihbarat teşkilatı olmanın vazgeçilmez zorunluluğu olarak faaliyetlerini, 2937 sayılı Kanun ve diğer ilgili mevzuat uyarınca gizli faaliyet usul, prensip ve teknikleri çerçevesinde yürütmekte, 2937 sayılı Kanunun 27. maddesinde de bu görev ve faaliyetlere ilişkin her türlü bilgi ve belgenin istihsal ve ifşası suç olarak kabul edilmektedir. Müsteşarlık, istihbari çalışmalarını ilgili mevzuata uygun şekilde ve terörle mücadele konusunda yürütülen faaliyetlerin bir parçası olarak yerine getirmektedir."

(ANKA)

Bu konularda ilginizi çekebilir