Bozdağ ve Feyzioğlu bugün çalışmalara başlıyor

Erdoğan ile TBB'nin yeniden yargılama formülünü görüşen Feyzioğlu, "Başbakan talimat verdi. Pazartesi Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile çalışmalara başlıyoruz" açıklaması yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Yeniden yargılama konusunda geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşen Türkiye Barolar Birliği(TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, dün de Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde Erdoğan ile bir araya geldi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın da katıldığı, yaklaşık 1.5 saat süren görüşme sonrası açıklama yapan Feyzioğlu, "Sayın Başbakan, Sayın Adalet Bakanı'na TBB ile birlikte çalışılması istediğini ifade etti. Sayın Başbakan, Japonya'dan döndüğünde çok somut bir önerimiz ortaya çıkacaktır. Bakanlıkla ortak çalışmaya pazartesiden itibaren başlayacağız" dedi. 

Başbakan Erdoğan, Ergenekon ve Balyoz davalarıyla ilgili yeniden yargılama yapılması konusunda formül arayışına ilişkin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a, TBB ile birlikte konunun üzerinde çalışma yapmaları talimatını verdi.

Feyzioğlu, ayrıca görüşmede 5 Temmuz 2012'de özel görevli mahkemelerin kanunla kaldırıldığını, aynı kanuna eklenen geçici 2. maddeye dayanılarak ellerindeki işler bitip kesinleşene kadar yargılamaya devam etmeleri hükmü getirildiğini hatırlattı. Geçici 2. maddenin kaldırılması önerisini sunduklarını belirten Feyzioğlu, "Bu konuda Başbakan'ın olumlu yaklaştığı kanaatini edindim" dedi.

Sundukları formülde af veya denetimli serbestlik talebi olmadığını söyleyen Feyzioğlu, şöyle dedi: "Bu sıkıntı yaratır. Çünkü biz suçsuzuz diye haykıran insanlar var. Önerimiz geçici 2. maddeyle sebebiyet verilmiş bu hukuk dramının yine yasama kartıyla çözümünün önünün açılması ve son dönemde ifade edilen güvensizlik ve suçlamalarla yıpranmış olan yargıya güvenin yine doğrudan doğruya yargı eliyle tesis edilmesi. Yasama organı yargının önünü açacak. Yargı da genel mahkemelerde kendine duyulan aşırı güvensizliği toparlayacak. Sayın Başbakan'ın yaklaşımı sıcak ve olumlu oldu." Feyzioğlu, KCK davalarının durumuyla ilgili bir soru üzerine, herkesin adil yargılanma hakkını savunmak zorunda olduklarını belirterek "Geçici 2. Madde kaldırıldığında, şu anda özel görevli mahkemelerin elinde hangi dava varsa bunlar ilgili mahkemelerine dağıtılacaktır. Öcalan'ın yargılanması başka konu. Burada milat 5 Temmuz 2012'dir" dedi. TBB'nin önerisinin, Terörle Mücadele Mahkemeleri'nin de kaldırılması da olduğunu kaydeden Feyzioğlu, "Çünkü bu ülkede iki başlı, yani bir genel ve özel olmak üzere ceza yargısı sisteminden kurtulmak zorundayız. Biz TMK mahkemelerinin de kaldırılması durumunda işin her yurttaşın eşit şekilde yargılandığı mahkemelerce görülmesini istiyoruz" diye konuştu. Feyzioğlu, 17 Aralık operasyonun gündeme gelmediğini kaydederek "Şu anda elimizde cayır cayır yanan mesele özel yetkili mahkemelerin sebep olduğu ağır hasarı gidermektir" dedi. Başbakan Erdoğan, bu görüşmenin ardından İran Dışişleri Bakanı Zarifi'yi kabul etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir