BP, petrolü temizlemek için Rusya'dan denizaltı istedi

Rusya Okyanus Bilimleri Enstitüsünün Başkanı Sagaleviç, Mir denizaltılarının kullanımı için Meksika Körfezi'ndeki kazayla ilgili BP yetkililerinin kendileriyle temasa geçtiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA- İngiliz petrol devi BP'nin, Meksika Körfezi'ne yayılan petrolün temizlenmesi için mini Rus denizaltılarını kullanmak istediği bildirildi.

Rus Mir mini denizaltılarının sahibi olan Rusya Okyanus Bilimleri Enstitüsünün Başkanı Anatoliy Sagaleviç, İzvestiya gazetesine yaptığı açıklamada, Meksika Körfezi'ndeki kazayla ilgili BP yetkililerinin kendileriyle temasa geçtiğini söyledi.

Mini denizaltıların sızıntıyı önleyebileceğini, ancak bunun biraz zaman alacağını belirten Sagaleviç, Mir nimi denizaltılarının uzaktan kumandayla değil bizzat insanlar tarafından kullanılabilmesi nedeniyle bu konuda en etkili araçlar olabileceğini kaydetti.

Sagaleviç, ancak derinliğin fazla olmasının bu mini denizaltılarının çalışmalarını engelleyebileceği uyarısında bulundu.

Rus haber ajansı RİA Novosti, Amerikalı film yapımcısı James Cameron'un geçen hafta BP'ye petrol sızıntısının önlenmesi için Rus Mir nimi denizaltılarını kullanmaları önerisinde bulunduğunu, ancak şirket yetkililerinin bu öneriyi kabul etmediklerini duyurdu.

Ajans, Avatar ve Titanic filmlerinin yapımcısı Cameron'un 1997 yılında çektiği bir filmde Mir denizaltısını kullandığını belirtti.

Sagaleviç, BP yetkililerinin Cameron'un geçen hafta önerisini reddetmesini ve şimdi kendileriyle görüşmelere başlamasını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, "Biz Rusuz, Mirlerle Meksika Körfezi'ne gidip bir şeyler yaptığımızda Amerikalılar ürkerler" cevabını verdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir