BP'nin kuyu kapatma işlemine kasırga engeli

Tropik kasırganın yaklaşması nedeniyle, BP Meksika Körfezi'ndeki sızıntı yapan kuyusunu kapatma çalışmalarına 2-3 ara verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW ORLEANS- Meksika Körfezi'nde, 20 Nisanda  meydana gelen grizu patlamasından beri deniz tabanından petrol akıtan kuyunun temelli kapatılması için yürütülen çalışmalara tropik kasırganın yaklaşması nedeniyle 2-3 gün ara verildi.

Deniz tabanından petrol akıtan kuyunun temelli kapatılması ve "son öldürme" işlemi için basınç alıcı yardımcı kuyunun açılması sürecinde, dün son 30 metreye gelinmişti.

İngiliz British Petrolium (BP) ve Amerikan hükümeti mühendisleri, BP'nin Louisiana eyaletinin 80 kilometre güneyinde, ağzı deniz tabanında 1600 metre derinde olan kuyuyu ebediyen kapatma işlemi için 110 gündür büyük çaba harcıyor.

Yardımcı kuyu ile kesişecek esas "Macondo" kuyusu, ağır çamur ve çimento basılarak temelli katılmaya çalışılıyor. Yardımcı kapatma kuyusunun genişliği 1,25 metre.

Kuyu bugüne dek, bir aralar günde 100 bin varil olmak üzere tahmini toplam 784 bin ton petrol akıttı ve ABD tarihinin en büyük çevre felaketine yol açtı.

Bu miktar 21 yıl önce Alaska yakınında Exxon Valdez tankerinin akıttığının en az iki misli.

İki çevre felaketi de sayısız deniz canlısı ve kuşun ölmesine yol açtı.   

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir