Brezilya'da devlet başkanı seçimi yapılıyor

Bugünkü seçimde ilk turda en çok oyu alan Dilma Rousseff ile Jose Serra yarışacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SAO PAULO - Brezilya'da ilk turu 3 Ekim'de yapılan, ancak hiçbir aday yüzde 50'yi geçemediği için ikinci tura kalan devlet başkanı seçimi bugün yapılıyor.

İlk turda en çok oyu alan Dilma Rousseff ile Jose Serra'nın yarışacağı bugünkü turda sandıklar TSİ 12.00'de açılacak, 23.00'de kapanacak. İlk sonuçların sandıkların kapanmasından bir saat sonra açıklanması, nihai sonuçların ise yarın sabaha karşı alınması bekleniyor.

İlk turdan sonra yapılan kamuoyu yoklamalarının tamamında büyük farkla önde görülen ve ilk turu birinci sırada bitiren iktidarın adayı 62 yaşındaki Rousseff'in, seçimi kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Muhalefetin desteklediği Jose Serra'ya ise şans tanınmıyor.

Brezilya'nın en popüler devlet başkanlarından biri olarak gösterilen Luiz Inacio Lula da Silva'nın yasa gereği üst üste üçüncü kez aday olamaması nedeniyle iktidarın aday gösterdiği Rousseff, seçilirse Brezilya'nın ilk kadın devlet başkanı olacak.

Eski bir Marksist gerilla ve önemli bir bürokrat olan Rousseff, askeri diktatörlüğe karşı verdiği mücadeleyle de tanınıyor. Roussef, seçilmesi durumunda, Lula'nın sosyal programları ile diğer siyasi çalışmaları sürdüreceği taahhüdünde bulunmuştu. Lula, sosyal programlarıyla 20 milyon Brezilyalıyı fakirliğin pençesinden çekip çıkarmıştı.

Sao Paulo eyaletinin eski valisi 68 yaşındaki Serra, 2002 yılındaki devlet başkanı seçiminde de Lula karşısında acı yenilgiye uğramıştı. Serra, Rousseff'in devleti yönetmek için Lula'nın yardımına ihtiyaç duyacağını ileri sürüyor.

3 Ekim'de yapılan ilk turda Rousseff yüzde 46,9, Serra ise 32,6 oranında oy almıştı.

Brezilya'da kayıtlı 135 milyon seçmen bulunuyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir